Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Donald Trump

Trump kan ha spent bein på seg selv: - Heksejakten bare fortsetter og fortsetter

Notatet som Donald Trump hevder renvasker ham, inneholder opplysninger som kan gjøre det vanskeligere for presidenten å trekke Russland-etterforskningen i tvil.

OMSTRIDT NOTAT: Notatet som Donald Trump hevder renvasker ham, inneholder opplysninger som kan gjøre det vanskeligere for presidenten å trekke Russland-etterforskningen i tvil. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB Scanpix
OMSTRIDT NOTAT: Notatet som Donald Trump hevder renvasker ham, inneholder opplysninger som kan gjøre det vanskeligere for presidenten å trekke Russland-etterforskningen i tvil. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et mye omtalt dokument laget av republikanere i Representantenes hus har skapt store politiske bølger i USA denne helgen, med påstander om partiskhet fra føderalt politi og justisdepartementet.

I dokumentet hevdes det at FBI lente seg for mye på opplysninger fra en britisk eks-agent da de ba om lov til å overvåke en av Trumps tidligere valgkampmedarbeidere, Carter Page. Briten, ved navn Christopher Steele, drev politisk research på oppdrag fra Demokratene.

Samtidig bekrefter notatet, som ble offentliggjort fredag, at etterforskningen av mulige bånd mellom Trump-leiren og Russland begynte flere måneder tidligere, og ble satt i gang på grunnlag av informasjon fra en helt annen valgkampmedarbeider.

Det dreier seg om George Papadopoulos, som er siktet i saken og har erkjent seg skyldig i å ha løyet for FBI.

Startet med Papadopoulos

Bekreftelsen om at Papadopoulos var utgangspunktet for Russland-etterforskningen er det viktigste i notatet, sier demokraten Adam Schiff, som representerer California i Representantenes hus.

Notatet utelater også å nevne at Page hadde vært i FBIs søkelys i flere år som følge av sin kontakt med russiske agenter.

Den britiske eksagenten har erkjent å være en sterk motstander av Donald Trump. Men han er også en kilde FBI har brukt i lang tid, og som har levert troverdig materiale, ifølge notatet.

SITT FØRSTE ÅR: Donald Trump er nå ferdig med sitt første år som USAs president, og det har vært mildt sagt innholdsrikt. Video: AP/CNN Redigering: Ørjan Ryland Vis mer

Godkjent fire ganger

Fullmakten som ble gitt til å overvåke Trumps tidligere valgkampmedarbeider Page var heller ikke noen engangsforeteelse. Den ble godkjent av dommerne i fire omganger, viser notatet. Begjæringen var til og med undertegnet av justisdepartementets nest øverste leder Rod Rosenstein, som er utnevnt av Trump selv.

Til tross for det tvitret Trump lørdag fra Florida, der han tilbringer helgen, at notatet viser hans uskyld.

- Notatet renvasker «Trump» fullstendig i granskningen. Men den russiske heksejakten bare fortsetter og fortsetter, skriver presidenten.

Strid om tolkning

Saken om notatet kommer mens Trumps støttespillere og lojale medieorganisasjoner, som Fox News, forsøker å trekke spesialetterforsker Robert Muellers Russland-etterforskning i tvil.

Mueller fokuserer ikke bare på mulig samarbeid mellom Trump-kampanjen og Russland, men også på om presidenten forsøker å hindre etterforskningen av saken. Overvåkingen som er stridens eple, skjedde før Mueller ble brakt inn som spesialetterforsker i saken i mai 2017.

Materialet som er årsaken til at FBI ba om lov til å overvåke Carter Page, er ikke offentliggjort i notatet. Det har skjerpet den politiske striden om tolkningen av FBI og justisdepartementets handlinger i Washington.

Demokratene kaller notatet unøyaktig, mens enkelte republikanere var raskt ute og hevdet det viser at Muellers etterforskning har politisk slagside.

- Dommerne visste

En sentral beskyldning i notatet er at etterforskere og anklagere i oktober 2016 ikke fortalte dommerne at research betalt av Demokratene lå til grunn for begjæringen om overvåking av Page.

Den påstanden bestrides av tjenestemenn i justisdepartementet, ifølge Washington Post. Retten fikk greie på at opplysningene kom fram som ledd i betalt, politisk research, men begjæringen nevnte ikke Demokratene eller Hillary Clinton konkret, opplyser de.

- Etter å ha besluttet å selektivt velge ut fakta, valgte forfatterne av notatet de gale opplysningene for å støtte sin versjon av saken, sier jussprofessor Matthew Waxman ved Columbia University.

HØYTLESNING: Hillary Clinton var én av mange kjente fjes som leste høyt fra skandaleboka, «Fire and Fury», om Donald Trump. Video: CNN Vis mer

- Blåst opp

Den republikanske kongressrepresentanten Trey Gowdy, som var med på å lage notatet, sier det ikke har noen innvirkning på Russland-etterforskningen, og at viktigheten av det er blitt blåst opp.

- Steele-rapporten har ingenting å gjøre med møtet i Trump Tower. Den har ingenting å gjøre med George Papadopoulos møter i Storbritannia. Den har heller ingenting å gjøre med hindring av etterforskningen. Russland-etterforskningen er der, selv uten Steele-rapporten, sier Gowdy til TV-kanalen CBS.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!