Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump kan være villig til å gi skriftlige svar til Mueller

Men det er ikke sikkert presidenten vil godta oppfølgingsspørsmål.

NEKTER: Donald Trump vil ikke svare på spørsmål fra spesialetterforsker Robert Mueller, sier Trumps advokat Rudy Giuliani. Foto: MANDEL NGAN / AFP / NTB scanpix
NEKTER: Donald Trump vil ikke svare på spørsmål fra spesialetterforsker Robert Mueller, sier Trumps advokat Rudy Giuliani. Foto: MANDEL NGAN / AFP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere denne uka ble det kjent at spesialetterforsker Robert Mueller, som siden i fjor sommer har ledet etterforskningen for å undersøke om det var noen form for sammensvergelse mellom Trump-leiren og russiske myndigheter for å påvirke valget i 2016, var villig til å godta skriftlige svar fra president Trump i forbindelse med etterforskningen.

Trumps advokater og Muellers team har lenge forhandlet om vilkårene for et eventuelt avhør.

Vil nekte oppfølgingsspørsmål

Og nå antyder Donald Trumps advokat, Rudy Giuliani, at de har gått med på å gi skriftlige svar, men at de ønsker å forhindre etterforskerne fra å stille oppfølgingsspørsmål, skriver nyhetsbyrået AP.

- Svarene kan bli gitt skriftlig og hvis de vil ha oppfølgingsspørsmål må de rettferdiggjøre det. Vise oss hvorfor man ikke fikk svar på det i første omgang, sier Giuliani.

Advokaten avviser ikke å svare på to runder med spørsmål, men at forutsetningene for dette må være klarlagt før presidenten svarer på noe som helst.

I Russland-etterforskningen er det også et annet spørsmål: Om det er skjedd noen forsøk på å hindre rettsvesenets arbeid med å håndtere den russiske innblandingen.

GÅR I BALL: Da Donald Trump holdt nok en tordentale om den anonyme kronikken i New York Times, gikk det litt i ball for presidenten. Video: CNN Vis mer

- Det kommer ikke til å skje

Mueller har ønsket å avhøre Trump om dette også, blant annet med sparkingen av FBI-direktør James Comey og de voldsomme utfallene mot justisminister Jeff Sessions i tankene.

Trumps advokater har hele veien framholdt at presidenten kan ansette og sparke hvem han vil og at spesialetterforsker Mueller ikke har myndighet til å be ham forklare disse avgjørelsene.

Dermed er det fremdeles helt uaktuelt å svare på noen spørsmål vedrørende dette.

- Det kommer ikke til å skje. Det vil ikke bli noen spørsmål om det, sier Giuliani.

Mueller har standhaftig gravd seg stadig dypere ned i påstandene om samrøre mellom Trumps valgkampmaskin og russerne, der hensikten med et samarbeid skal ha vært å sverte motkandidat Hillary Clinton før valget.

Skeptiske advokater

Donald Trump har flere ganger sagt at han gjerne setter seg ned med Mueller, fordi det «finnes ingen sammensvergelse».

Presidenten er overbevist om at han kan få saken ut av verden ved å snakke med Mueller, fordi han er uskyldig.

Dette har Trumps advokater vært svært skeptiske til. I den nye boka til Watergate-journalisten, Bob Woodward, kommer det fram akkurat hvor bekymret Trumps tidligere advokat, John Dowd, var.

Dowd skal ha vært helt overbevist om at Trump ville komme til å begå mened om han lot seg avhøre av Mueller, noe han også skal ha fortalt Mueller om under et møte i mars i år.

- Jeg kommer ikke til å sitte der og la ham se ut som en idiot. Også kommer dere til å publisere transkripsjonen, for alt lekker i Washington, og folka på andre siden av havet kommer til å si: «Jeg sa han var en idiot. Jeg sa han var en helvetes treskalle. Hvorfor samarbeider vi med denne idioten», sa Dowd ha sagt under møtet.

Vil stanse etterforskningen

Seinere skal Dowd ha forsøkt å overtale Trump til å ikke vitne for Mueller, men Trump ville ikke høre på advokaten sin.

- Jeg kommer til å være et godt vitne, skal Trump ha sagt.

- Du er ikke et godt vitne. Herr president, jeg er redd jeg ikke kan hjelpe deg, skal Dowd ha sagt, før han sa opp neste morgen.

Trump har hevdet at spesialetterforskerens arbeid er ulovlig. Han har den siste tiden mast på justisminister Jeff Sessions for at han skal finne en måte å stanse Mueller på.

Hele Norges coronakart