HELLIG STED: Både kristne, muslimer og jøder fra hele verden valfarter til Jerusalem, og de tre religionenes helligste steder ligger tett i tett. Dette flyfotoet viser muslimenes Klippedom og al-Aqsa-moskeen (i utkanten av bildet, t.h) og jødenes Klagemur (foran). Det var her at Jesus bar korset, ble korsfestet og gjenoppstod fra de døde. Foto: Eliana Aponte / Reuters / Scanpix
HELLIG STED: Både kristne, muslimer og jøder fra hele verden valfarter til Jerusalem, og de tre religionenes helligste steder ligger tett i tett. Dette flyfotoet viser muslimenes Klippedom og al-Aqsa-moskeen (i utkanten av bildet, t.h) og jødenes Klagemur (foran). Det var her at Jesus bar korset, ble korsfestet og gjenoppstod fra de døde. Foto: Eliana Aponte / Reuters / ScanpixVis mer

Trump knuser fredshåpet for verdens helligste by

Donald Trumps ønske om å gjøre Jerusalem til Israels hovedstad, skaper sinne verden over. Også blant israelere.

Jerusalem. Byen som tiltrekker seg troende fra hele verden, og som er et religiøst symbol for tre verdensreligioner: Islam, kristendom og jødedom.

Møtet med byen er for mange troende så sterkt, at de får det såkalte Jerusalem-syndromet. Det innebærer at besøkende utvikler psykoser i møte med den hellige byen.

- Den eneste grunnen til at byen er så viktig verden, er dens rolle som religiøst symbol. Ellers er dette en ørkenby, sier Trond Bakkevig, prest og brobygger for fred i Midtøsten siden 1996.

Ødelegger fredshåp

Nylig ga Bakkevig ut boka Dagbøker fra Jerusalem. Her forteller han sitt arbeid som religiøs brobygger i det hellige land de siste 20 årene. Der politikerne har feilet, har Bakkevig sammen med religiøse ledere fra både kristendom, jødedom og islam forsøkt å finne fredsløsninger.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris, og løper til du sier opp.
  • Ordinære priser: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729,-

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn