Trump-kollega møtte ikke til høring - leverer stevning

Felix Sater møtte ikke til høring om «Trump Tower Moscow». Nå har komiteen valgt å levere stevning.

FELIX SATER: Den tidligere Trump-kollegaen møtte ikke til en planlagt høring fredag morgen. Foto: CNN
FELIX SATER: Den tidligere Trump-kollegaen møtte ikke til en planlagt høring fredag morgen. Foto: CNNVis mer

Kongressens kontrollkomité opplyser at de vil levere inn en stevning etter at Felix Sater, en tidligere kollega av president Donald Trump, ikke møtte til en planlagt og lukket høring fredag morgen.

Det skriver Politico.

- Helseårsaker

Sater skulle møte for å vitne om sitt arbeid med det omdiskuterte «Trump Tower» som Trump angivelig skal ha planlagt å bygge i Moskva samtidig som han drev aktiv valgkamp i 2016.

Saters advokat, Robert Wolf, sier at hans klient ikke kunne møte på grunn av helseårsaker, men en talsmann for komiteen uttaler at komiteen nå gjør tiltak for å tvinge ham til å vitne.

- Komiteen hadde planlagt et intervju med Mr. Sater, men han møtte ikke opp i morges som avtalt, sier talsperson for komiteen, Patrick, Boland, ifølge Politico.

- Deltar på neste møte

- Som et resultat av det leverer vi inn en stevning for å tvinge ham til å vitne, fortsetter han.

Advokat Lawyer opplyser imidlertid at Sater nå planlegger å delta på neste møte.

Ifølge CNN er det planlagte intervjuet med Sater et tegn på at komiteen setter et søkelys på presidentenes økonomiske forhold og potensiell utenlandsk innflytelse.

Russland-etterforskningen

Det er allerede godt kjent at Trump-leiren har blitt etterforsket rundt hvor vidt de samarbeidet med russiske myndigheter for å påvirke det amerikanske presidentvalget i 2016 eller ei.

Ifølge dokumenter Washington Post fikk tilgang til i 2017, skal Trump-organisasjonen ha jobbet i slutten av 2015 og begynnelsen av 2016 for å få bygge en massiv skyskraper i Moskva.

Dette foregikk på samme tid som Trump selv drev aktiv valgkamp for å bli USAs neste president.

Dømt til tre års fengsel

Sater skal ha oppfordret Trump til å reise til Moskva for å selge inn forslaget. Han skal også ha hevdet at han kunne få Putin til å si «veldig fine ting» om Trump, ifølge korrespondansen som avisa fikk tilgang til for to år siden.

Cohen ble i desember 2018 dømt til tre års fengsel for flere brudd på valgkamplovgivningen, og for å ha betalt hysj-penger til flere kvinner under Trumps presidentvalgkamp. Påtalemyndigheten mener Trump beordret Cohen til å utbetale pengene.

Konklusjonen

I nærmere to år etterforsket Robert Mueller Russlands forsøk på å påvirke presidentvalget, om Donald Trump eller hans medarbeidere samarbeidet med Russland og om Trump har hindret etterforskningens gang.

Et sammendrag av rapporten ble i mars i år publisert. Der skrev Barr at Mueller ikke hadde funnet bevis på samarbeid mellom Trumps valgkampstab og Russland for å påvirke valget i 2016.

Når det gjelder forsøk på å hindre rettens gang, skrev han at Mueller verken dømte eller frikjente presidenten.

Til det siste skrev Barr at det dermed var opptil ham å avgjøre om det rapporten beskrev var et lovbrudd, og at han og visejustisminister Rod Rosenstein da kom til at det ikke var nok bevis.