Trump og Parisavtalen:

Trump kommer med Paris-avgjørelse. FN med foraktfullt svar

Reagerer kraftig på at Trump vil trekke USA ut av Parisavtalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag kom meldingen om at USAs president Donald Trump vil trekke USA fra Parisavtalen, som forplikter land å redusere utslippene av skadelige klimagasser.

Flere medier meldte om at avgjørelsen ble tatt, og siterte høytstående kilder i Det hvite hus. En drøy time etter kom Donald Trump med en Twitter-melding på sin profil.

- Jeg vil annonsere min avgjørelse om Parisavtalen i løpet av de neste dagene. GJØR USA STORARTET IGJEN! tvitrer presidenten.

Flere medier har påpekt at avgjørelsen ikke vil være hundre prosent kjent før Trump selv har annonsert hva han kommer til å gjøre.

Foraktfullt fra FN

Like etter at flere høytstående kilder i Det hvite hus hadde bekreftet at Trump vil trekke USA ut av avtalen, kom FN med en Twitter-melding signert generalsekretær António Guterres.

- Klimaendringene er unektelige. Klimaendringene er ustoppelige. Klimaløsninger gir muligheter ikke noe annet kan gi, heter det i meldingen.

Vedlagt er en tale der Guterres holdt i FN i går der han instendig ba om at verdensledere, næringsliv og alle andre handler for å begrense klimaendringene.

Parisavtalens mål er å holde den globale oppvarmingen under 2 grader og prøve å begrense temperaturøkningen til 1,5 grader.

Avtalen har vært FNs mest ambisiøse prosjekt i det den verdensomspennende organisasjonen ser på som vår tids største problem. Også i den amerikanske befolkningen er støtten stor, og alle landets viktige allierte har signert og støttet avtalen.

Kaller klimaendringer bløff

Trump har gjentatte ganger kalt menneskeskapte klimaendringer en bløff, og hadde som valgløfte å kansellere Parisavtalen. Trump lovet at han skulle komme med en erklæring denne uka, likevel kommer erklæringen om uttrekning overraskende på de fleste.

I går advarte FNs generalsekretær António Guterres landet å trekke seg ut. Han sier at det er helt avgjørende at Parisavtalen om å begrense skadelige klimautslipp blir etterlevd. Guterres nevner ikke USA med navn, selv om det hersker liten tvil om hvem budskapet først og fremst er rettet mot.

-Dersom noen regjeringer tviler på den globale viljen til, og behovet for å ha denne avtalen, så er det desto viktigere at alle andre står sammen og holder fast ved kursen, sier Guterres.

PARISAVTALEN: Senator. Lindsey Graham (R-SC) ber Trump holde seg til Parisavtalen, for så å forbedre den ved å forbli i avtalen. Video: CNN Vis mer

Parisavtalens mål om å holde den globale oppvarmingen under 2 grader og prøve å begrense temperaturøkningen til 1,5 grader, er langt fra ambisiøs nok, mener Guterres.

- Vi må derfor gjøre alt for å øke ambisjonsnivået og gjøre mer, slik at vi til slutt kan bøye utslippskurven og bremse den globale oppvarmingen, sier Guterres.

- De som ikke satser på en grønn økonomi, går en grå framtid i møte. De som omfavner grønne teknologier vil derimot sette en gullstandard for økonomisk ledelse i det 21. århundre, sier Guterres.