Ron DeSantis

Trump-kopien: - Noe galt med ham

Mye tyder på at Florida-guvernør Ron DeSantis drømmer om å bli USAs neste president. Den framtredende, konservative Trump-motstanderen, Stuart Stevens, advarer om konsekvensene for det amerikanske demokratiet.

USA-VALG: 8. november er det mellomvalg i USA. I Florida. Ron DeSantis har vært guvernør i Florida siden starten av 2019, men ikke alle er fornøyd med hva han har utført. Video: Vegard Kvaale / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

FORT PIERCE (Dagbladet): - Han er en rockestjerne. Han bryr seg om folk. Vi kan kanskje trenge ham som president en dag, men nå er det Florida som trenger ham, sier Samantha Berger til Dagbladet.

Hun er en av mange som har møtt fram i Fort Pierce for å heie på ham i debatten mot den demokratiske motkandidaten Charlie Crist.

I debatten nekter DeSantis blankt å svare på Crists spørsmål om han planlegger å forbli guvernør hele fireårsperioden dersom han blir gjenvalgt. Det tolkes som et klart tegn på at DeSantis har ambisjoner om å bli president.

STØTTE: Abortmotstand er den viktigste saken for den DeSantis-tilhengeren Samantha Berger.
STØTTE: Abortmotstand er den viktigste saken for den DeSantis-tilhengeren Samantha Berger. Vis mer

Splittelse

DeSantis bruker også mange av de samme knepene som USAs forrige president, Donald Trump. Han fyrer opp velgerne med saker som homofile og transpersoners rettigheter og abort. DeSantis, med utdanning fra eliteuniversitetene Harvard og Yale, er tidligere også blitt beskrevet som «Trump med hjerne».

DÅRLIG STEMNING: RonDeSantis og Donald Trump er ikke perlevenner. Her fra et møte i Florida 2020. Foto: AP/NTB
DÅRLIG STEMNING: RonDeSantis og Donald Trump er ikke perlevenner. Her fra et møte i Florida 2020. Foto: AP/NTB Vis mer

Nå har det imidlertid oppstått en klar splittelse mellom Trump og DeSantis, rapporterer flere medier, deriblant CNN.

Florida-guvernøren har blant annet unngått å love å la være å stille dersom selv Trump stiller til valg i 2024. Dermed kan det være duket for en primærvalgkamp. Nå har Trump også varslet et svært folkemøte i Florida to dager før valget sammen med den republikanske senatoren Marco Rubio. DeSantis er ikke invitert.

Mulig visepresident

Den kjente republikanske konsulenten Stuart Stevens er en av anti-Trump-republikanerne i Lincoln Project.

Foruten å gå til Nordpolen med den norske polfareren Børge Ousland, har han jobbet som strateg og rådgiver for noen av de fremste republikanske politikerne de siste tiåra. Han jobbet blant annet for tidligere president George W. Bush og var Mitt Romneys seniorrådgiver da han stilte som republikansk presidentkandidat mot Barack Obama i 2012.

- Dersom DeSantis utfordrer Trump, kommer han til å tape. Han er en politisk feiging. Men jeg ville ikke bli overrasket over om han blir visepresidentkandidat for Trump, sier Stevens til Dagbladet.

SENIORRÅDGVIER: Stuart Stevens var seniorrådgiver for den republikanske presidentkandidaten Mitt Romney i 2012. Etter at Donald Trump kom på banen i 2016, har han forlatt partiet og jobber nå for Lincoln Project. Foto: REUTERS/Brian Snyder
SENIORRÅDGVIER: Stuart Stevens var seniorrådgiver for den republikanske presidentkandidaten Mitt Romney i 2012. Etter at Donald Trump kom på banen i 2016, har han forlatt partiet og jobber nå for Lincoln Project. Foto: REUTERS/Brian Snyder Vis mer

Han beskriver DeSantis som en intelligent og godt utdannet mann.

- Han er et perfekt eksempel på degraderingen av det republikanske partiet. Han sier hele tida ting som han vet at ikke er sant. For eksempel vet han at det ikke var omfattende valgfusk i 2020, men han nekter å si dette. Sånn klatrer du i det republikanske partiet, sier Stevens.

Han trekker også fram hvordan DeSantis, som selv har jobbet som lærer, angriper lærere. Blant annet undertegnet han den svært omstridte loven kritikerne kaller «Don't Say Gay»-loven, som legger sterke begrensninger på hva lærere kan lære elever om seksualitet, kjønn og legning.

- Noe galt med ham

- Dette er en mann som brukte barnet sitt i en politisk reklame for å bygge en mur på grensa. Hvem gjør sånt? Det er noe galt med ham, og han er en bølle, sier Stevens.

Samtidig mener han DeSantis har evnen til å være litt mer «normal» enn Trump.

- Han er en du faktisk kunne tatt med hjem for å treffe foreldrene dine. Det vil ikke bli pinlig, som med Trump, sier Stevens.

Men Stevens mener DeSantis har noe til felles med andre mulige presidentkandidater i det republikanske partiet, som Texas-senator Ted Cruz og Kentucky-senator Rand Paul.

- Dette er folk som har indre problemer. Det er bare noe rart med dem. De er skadde mennesker. Og de jobber seg gjennom disse personlige problemene i offentligheten, og de søker bekreftelse, sier Stevens.

STØTTER: Randy Fitzgerald vil stemme på Ron DeSantis som guvernør i Florida.
STØTTER: Randy Fitzgerald vil stemme på Ron DeSantis som guvernør i Florida. Vis mer

- Er dette noe som kreves for å lykkes i det republikanske partiet?

- Som republikaner kan du ikke utfordre Trump og lykkes. Du kan ikke si at Trump tapte valget i 2020 ærlig og redelig. Det betyr at du ikke kan si at du lever i et demokrati ettersom du da mener at Biden ikke er en lovlig valgt president. Da mener du at du lever i et okkupert land, forklarer den politiske konsulenten og forfatteren av boka «It Was All A Lie: How The Republican Party Became Donald Trump».

- Parti for hvite

Han mener den underliggende grunnen til at partiet har gått i den retningen, handler om rase. Stevens viser til at 85 prosent av Trumps koalisjon er hvite, mens under 60 prosent av USAs innbyggere er hvite. Og andelen er synkende.

- Det republikanske partiet eksisterer nå som et parti for hvite klagemål. Vi er på vei mot at hvite blir en minoritet, og det skremmer velgerne i Trump-koalisjonen, sier Stevens.

Han mener konsekvensen er at de forsøker å innføre lover og regler for å beholde makta. Blant annet innfører republikanske politikere, som DeSantis, strengere krav for å kunne stemme, noe som særlig rammer minoritetsvelgere.

- Jeg mener det er en komplett kollaps for partiet. Vi har aldri sett noe liknende. Det eneste jeg kan sammenlikne det med er kollapsen av kommunistpartiet i Sovjetunionen, sier Stevens.

- Hvordan skjedde dette?

- Siden andre verdenskrig har det vært to fløyer i partiet. Det var Eisenhower-fløyen, som var litt kjedelig og opptatt av ansvarlig styre. Og så er det Joe McCarthy-fløyen, som var paranoid, konspiratorisk og fylt av fremmedfrykt og rasisme, forklarer Stevens.

Nå mener han partiet er fullstendig kapret av Joe McCarthy-fløyen.

- Autokratisk bevegelse

Selv har Stevens vært svært uenig med Demokratene om mye gjennom en lang karriere. Men nå mener han det er det eneste gjenværende reelle partiet i USA.

- Vi har bare en autokratisk bevegelse som kalles for det republikanske partiet, sier Steven.

Han trekker fram hvordan mange i partiet nå for eksempel ser med beundring til den autokratiske lederen i Ungan, Viktor Orban og også Vladimir Putin.

- Den eneste måten å få bekjempet denne bevegelsen på, er å slå dem i valgene, sier Stevens.

Han er ikke optimist for framtida.

- Det er for eksempel utenkelig at hvem det måtte være som blir republikansk presidentkandidat i 2024, vil hevde at Trump tapte et rettferdig valg i 2020, sier Stevens.

MOTKANDIDAT: Charlie Crist stiller som guvernørkandidat for Demokratene i Florida. Han var tidligere republikansk guvernør i delstaten.
MOTKANDIDAT: Charlie Crist stiller som guvernørkandidat for Demokratene i Florida. Han var tidligere republikansk guvernør i delstaten. Vis mer

- Hisser opp

Utenfor debatten mellom DeSantis og Crist er det høylytt stemning når tilhengerne til de to forsøker å overdøve hverandre.

- Ron DeSantis bruker personligheten sin til å hisse opp folk. Han tror at personligheten til Donald Trump har blitt omfavnet av det amerikanske samfunnet, og det er ikke sant, sier Crist-tilhengeren Pearl Davis Liverpool til Dagbladet.

Crist var selv tidligere republikansk guvernør i Florida, men er, som Stevens, en av de tradisjonelle, konservative, som nå har forlatt partiet. I stedet stiller han som en moderat demokrat.

- Abortrettigheter og tilgjengelig og rimelig utdanning er de viktigste sakene for meg, sier Alexis Dormand, som er leder for Demokratenes klubb på Florida State University, til Dagbladet.

Hun har svært lite til overs for DeSantis.

- Han forsøker å utslette historien. Han er en fornekter av vitenskap. Han fortjener ikke å være guvernør. Han utnytter posisjonen som et stigbrett til å bli president, sier Dormand.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer