Trump-kranglene som førte til «rexit»

USAs president, Donald Trump, gikk lei av utenriksminister Rex Tillerson og ga ham sparken på Twitter.

SPARKET: USAs utenriksminister, Rex Tillerson, fikk tirsdag sparken av USAs president, Donald Trump, over twitter. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque
SPARKET: USAs utenriksminister, Rex Tillerson, fikk tirsdag sparken av USAs president, Donald Trump, over twitter. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): USAs utenriksminister, Rex Tillerson, hadde tirsdag morgen nettopp kommet hjem fra en reise til Afrika. Det er landene Trump tidligere i år omtalte som «drittland» da han ga uttrykk for at han heller ville ha innvandrere fra Norge. Så sendte Trump ut en melding på Twitter.

- Mike Pompeo, direktør for CIA, vil bli vår nye utenriksminister. Han vil gjøre en fantastisk jobb! Takk til Rex Tillerson for hans innsats! Gina Haspel vil bli ny direktør for CIA, og den første kvinnen valgt til dette. Gratulerer til alle! skriver Trump på Twitter.

Ifølge blant annet CNN, NBC News og Washington Post fikk Tillerson vite om oppsigelsen via twittermeldingen. Imidlertid skal det ha vært en rekke konflikter og krangler som ledet opp til at den tidligere toppsjefen for Exxon fikk sparken som utenriksminister etter et drøyt år. Først tre timer etter twittermeldingen, skal Trump og Tillerson ha hatt en kort telefonsamtale.

- Rex og jeg har snakket om dette en lang stund.Jeg kom faktisk godt overens med Rex, men det handlet egentlig om et ulikt tankesett, sa Trump til pressen tirsdag morgen, ifølge Washington Post.

DIREKTE: Donald Trump er på besøk i San Diego, for å se på den nye grensemuren. Video: Ap Vis mer

Dette er sentrale områder de to var dypt uenige om:

Iran-avtalen

Trump har kalt atomavtalen med Iran, som ble inngått under president Barack Obama i 2015, en «katastrofe». Han ønsker å kvitte seg med den. Tillerson har, ifølge Reuters, oppfordret Trump til å opprettholde avtalen, som ga Iran milliarder av dollar i sanksjonslettelser mot at de stanset det kjernefysiske programmet.

- Se på Iran-avtalen. Jeg synes den er fryktelig. Jeg antar at Tillerson synes den er OK. Jeg ønsket å bryte den, eller gjøre noe, og han tenkte annerledes. Så vi tenkte ikke likt, sa Trump tirsdag.

Nord-Korea

Mens Trump i fjor brukte en svært aggressiv krigsretorikk mot det isolerte diktaturet, forsøkte Tillerson å få til en diplomatisk løsning med Nord-Korea. Tillersons forsøk ble fullstendig latterliggjort offentlig av Trump.

- Jeg sa til Rex Tillerson, vår vidunderlige utenriksminister, at han kaster bort tida si på å forsøke å forhandle med den lille rakettmannen. Spar energien Rex. Vi vil gjøre det som trengs, skrev USAs president på Twitter.

Men denne måneden snudde Trump fullstendig. Bare timer etter at Tillerson sa til journalister at forhandlinger med Nord-Korea var «langt unna», varslet Trump at han hadde sagt ja til å møte Nord-Koreas diktator, Kim Jong-un. Dette skal ha skjedd fullstendig bak ryggen på Tillerson.

Russisk forgiftning

Storbritannias statsminister, Theresa May, sa mandag at det var «svært sannsynlig» at Russland var ansvarlig for å ha forgiftet den tidligere russiske agenten Sergei Skripal i England. Trumps talskvinne, Sarah Sanders, var nøye med ikke å legge skylda på Russland under sin pressekonferanse.

Få timer seinere var Tillerson tydelig på at han var helt enig med Storbritannia i at Russland etter all sannsynlighet står bak giftangrepet, og at det må få konsekvenser.

Forholdet til Russland

Trump, som selv er omringet av den beryktede Russland-etterforskningen, sier selv aldri noe kritisk om Russlands president Vladimir Putin. Han har også vært svært nølende med å opprettholde sanksjonene mot Russland, og med å gå med på konklusjonen fra amerikansk etterretning om at Russland forsøkte å påvirke det amerikanske presidentvalget i 2016.

Tillerson har inntatt en langt tøffere tone. Han har sagt at USA vil opprettholde sanksjonene mot Russland, som ble innført etter at landet annekterte Krimhalvøya fra Ukraina i 2014. Han har også tatt en tøff tone med Russland for hvordan landet støtter regimet til Bashar al-Assad i Syria.

Paris-avtalen

Tillerson har vært en tilhenger av at USA skulle forbli i den globale klimaavtalen fra Paris i 2015. Men i juni 2017 kunngjorde Trump at han vil ta USA ut av avtalen. Tillerson har siden sagt at USA vil fortsette å redusere sine klimagasser.

«Jævla idiot»

I oktober ble det kjent at Tillerson hadde kritisert Trump åpenlyst. Under et møte med presidentens nasjonale sikkerhetsråd et par måneder tidligere skal Tillerson, ifølge NBC News, ha kalt Trump en «jævla idiot» (fucking moron journ.anm.).

Denne kommentaren falt ikke i god jord hos presidenten.

HVOR?: Et av de vanskeligste spørsmålene i planleggingen av møtet mellom USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un, er tilsynelatende hvor de to skal møtes. En av Norges fremste Nord-Korea-eksperter trekker fram øya Jeju. Foto/video: Foto: NTB Scanpix, KCNA, Flickr Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer