Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Elijah Cummings:

Trump-kritiker død

Den mangeårige demokratiske kongressmannen Elijah Cummings er død. Han ble 68 år gammel.

DØD: Kongressrepresentant Elijah Cummings er død. Han var leder av kontrollkomiteen i Representantenes hus. Foto: NTB Scanpix
DØD: Kongressrepresentant Elijah Cummings er død. Han var leder av kontrollkomiteen i Representantenes hus. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kongressmannen og borgerrettsforkjemperen Elijah Cummings er død.

Det bekrefter Cummings' kontor i en pressemelding torsdag morgen.

Cummings ble 68 år gammel, og har siden 1996 vært innvalgt i Kongressen.

I USA er han kjent for sin politiske kamp for borgerrettigheter, men internasjonalt har Cummings blitt kjent som en av USAs president Donald Trumps fremste kritikere i Kongressen.

MOTANGREP: CNN-anker Victor Blackwell kom med en følelsesladet monolog etter at Donald Trump kalte hjemstedet hans, Baltimore, for «rotteinfisert». Video: CNN Vis mer

Trump-kritikk

Demokraten Cummings fikk i sommer kjenne Donald Trumps vrede, etter at han kritiserte Trump og Trump-administrasjonen og kalte presidenten en rasist.

Under en høring om de harde forholdene asylsøkere lever under ved USAs grense i sør, hevet Cummings nemlig stemmen. Etter at sikkerhetsminister Kevin McAleenan hadde sagt at administrasjonen gjorde sitt beste for å gjøre forholdene gode, rant det over for Cummings.

- Hva betyr det? Hva betyr det når et barn sitter i sin egen avføring, og ikke kan ta en dusj? Kom igjen, mann. Hva handler det om? Ingen av oss hadde godtatt at barna våre hadde det sånn. Dette er mennesker, sa Cummings.

«Rotteinfisert»

Utsagnene fra kongressmannen utløste en rekke sinte twittermeldinger fra presidenten mot både Cummings og hans hjemsted, Baltimore.

«Elijah Cummings har vært en brutal bølle, han roper og skriker til de flotte mannlige og kvinnelige grensevaktene om forholdene på den sørlige grensa, når hans eget distrikt Baltimore er MYE VERRE og farligere. Hans distrikt anses som det verste i USA», skrev Trump.

BLE BEDT OM Å DRA DIT DE KOM FRA: De fire kongresskvinnene Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Ayanna Pressley og Rashida Tlaib snakker ut om tweetene til president Donald Trump. Video: CNN/AP Vis mer

Han la så til at forholdene på grensa var gode, men at det var «veldig folksomt».

«Cummings distrikt er et ufyselig, rotte- og skadedyrsinfisert kaos. Hvis han brukte mer tid i Baltimore, så kunne han kanskje hjelpe til med å rydde opp i det veldig farlige og skitne stedet».

Riksrett mot Trump

Kongressmannens kontor opplyser at Cummings bortgang skyldtes komplikasjoner i forbindelse med langvarige helseutfordringer.

Cummings døde på sykehus.

Noe av det siste Cummings gjorde som kongressrepresentant, var å bidra til at riksrettsprosessen mot Trump begynte.

Han var leder av kontrollkomiteen i Representantens hus, et av to kamre i Kongressen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media