Trump-kritikeren knust i primærvalg

Donald Trumps fremste, republikanske kritiker, Liz Cheney, tapte i natt primærvalget for å beholde kongressetet. Selv hevder hun likevel dette bare er starten på en ny kamp mot Trump.

HARD KRITIKK: Den republikanske kongressrepresentanten Liz Cheney har sagt at det viktigste for henne er å hindre at Donald Trump blir valgt til president igjen. Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite
HARD KRITIKK: Den republikanske kongressrepresentanten Liz Cheney har sagt at det viktigste for henne er å hindre at Donald Trump blir valgt til president igjen. Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Cheney (56), som representerer Wyoming i Kongressen, har utviklet seg til å bli den mest høylytte og tydeligste republikanske kritikeren av Donald Trump etter det dødelige angrepet mot Kongressen 6. januar.

Siden har hun blant annet mistet lederposisjonen sin i partiet, men sitter nå som nestleder i komiteen, som etterforsker angrepet og Trumps rolle. Trump har gitt sin støtte til motkandidaten Harriet Hageman i det republikanske primærvalget tirsdag.

NBC News var først av de store amerikanske mediene med å melde at Cheney hadde tapt primærvalget en drøy time etter at valglokalene stengte. Siden fulgte de andre mediene etter på rekke og rad med sine beregninger.

- Dette primærvalget er over, men nå begynner det virkelige arbeidet, sier Cheney etter at hun erkjente nederlaget.

Skvises ut

De siste meningsmålingene før valget, tydet på at Cheney ville tape med stor margin, ifølge amerikanske medier som Washington Post og New York Times.

«SUPERVITNE»: Den tidligere assistenten til Donald Trumps stabssjef, Cassidy Hutchinson, vitner i høringen om angrepet på Kongressen 6. januar 2021. Video: AP Vis mer

Trump-støttede republikanske kandidater har så langt gjort det svært bra i primærvalgene i USA. Mindretallet av republikanere, som stemte for å stille Trump for riksrett for angrepet 6. januar 2021, har i stor grad blitt skviset ut av partiet.

Cheney var én av ti kongressrepresentanter som stemte for å stille Trump for riksrett. Tre andre har allerede tapt sine primærvalg. Fire andre valgte ikke å stille til valg igjen, mens to vant sine primærvalg.

Hageman er en konservativ advokat fra Wyoming, som inntil nylig ikke hadde et spesielt nært forhold til Trump. Tidligere var hun dessuten en støttespiller for Cheney.

- Jeg er stolt av å introdusere min venn Liz Cheney. Jeg har kjent Liz Cheney som en beviselig modig og konservativ, som en som har utdanning, bakgrunnen og erfaringen til å kjempe effektivt for Wyoming på det nasjonale plan, sa Hageman under Cheneys valgkamp i 2016, ifølge CNN.

Stemte med faren

Cheney og faren, Dick Cheney, som var visepresident under George W. Bush, har tilhørt det konservative etablissementet i det republikanske partiet. Nå tilhører de en stadig mindre del av partiet.

Tirsdag stemte de to i et bibliotek i Jackson i Wyoming.

- Uansett utfallet i dag, så er det definitivt starten på en kamp som kommer til å fortsette. Vi står overfor et punkt hvor demokratiet vårt virkelig er under angrep og trues. De - enten de er republikanere, demokrater eller uavhengige - som tror dypt på frihet, og som bryr seg om grunnloven og framtida til landet - har en forpliktelse utover partiet, sier Cheney, ifølge Washington Post.

NYE VIDEOER: Under kongresshøringen i USA natt til fredag 10. juni norsk tid ble det vist nye klipp fra stormingen av kongressen 6. januar 2021. Video: AP Vis mer

Før primærvalget hadde flere demokratiske velgere varslet at de ville bytte partiregistrering, slik at de kunne stemme på Cheney. Dette er mulig under reglene i Wyoming.

President-spekulasjoner

Cheney har blitt Trumps mest profilerte kritiker innad i partiet.

- Amerika vil ikke forbli fritt dersom vi forlater sannheten. Løgnen om at presidentvalget i 2020 var stjålet, er lumsk. Den utnytter de som elsker landet sitt. Det er ei dør Donald Trump åpnet for å manipulere amerikanere til å forlate prinsippene sine, til å ofre friheten sin, til å rettferdiggjøre vold, til å ignorere domstolene og rettsstaten, sa Cheney i en videobeskjed til velgerne før valglokalene stengte.

Den politiske strategen, Terry Sullivan, som ledet presidentvalgkampen til den republikanske senatoren Marco Rubio i 2016, mener at Cheney kjemper en større kamp enn en kamp om gjenvalg til en fjerde periode.

- Liz Cheney kjemper ikke for gjenvalg. Hun kjemper for retningen på det republikanske partiet. Det er mer begynnelsen på noe, likke slutten, sier Sullivan til Reuters og påpeker hvordan flere spekulerer i om Cheney vil utfordre Trump i som presidentkandidat i 2024.

Også i Alaska

Også den Trump-kritiske republikanske senatoren Lisa Murkowski fra Alaska var i et primærvalg natt til onsdag norsk tid. Der er imidlertid valgordningen helt annerledes, og det er mulig at Murkowski møter den Trump-støttede kandidaten Kelly Tshibaka i selve valget 8. november.

Velgerne i Alaska tar også stilling til om Sarah Palin skal få et comeback. Trump har gitt sin støtte til en tidligere republikanske visepresidentkandidaten, som nå ønsker å bli kongressrepresentant for delstaten. Palin er nå én av 48 kandidater som ønsker å overta setet til kongressrepresentanten Don Young, som døde i mars. Dette er det eneste setet Alaska har i Kongressen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer