Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA

Trump kritiserer NATO, EU og Angela Merkel

Påtroppende president Donald Trump har gjort sitt første intervju med europeiske medier etter at han vant valget.

KRITISK: Påtroppende president Donald Trump på en pressekonferanse 15. januar 2017. Trump har i dag gitt to europeiske aviser et intervju, hvor han blant annet kritiserer NATO, EU og Angela Merkel. Foto: EPA/JUSTIN LANE
KRITISK: Påtroppende president Donald Trump på en pressekonferanse 15. januar 2017. Trump har i dag gitt to europeiske aviser et intervju, hvor han blant annet kritiserer NATO, EU og Angela Merkel. Foto: EPA/JUSTIN LANE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et intervju den tyske avisen Bild og den britiske avisen The Times, prater Trump om NATO, Brexit og EU.

Smart å forlate EU
Trump sier at han forstår hvorfor velgerne valgte å forlate EU i fjorårets folkeavstemning, og mener at Storbritannia gjør et smart valg, skriver The Guardian.

Han mener at EU er dominert av Tyskland, og er på randen av kollaps.

- Du ser på EU, og det er Tyskland. I grunnen er det et redskap for Tyskland. Derfor mener jeg at Storbritannia er smarte som trakk seg ut, sier Trump. Han mener at andre land kan følge etter og forlate EU.

Trump er ivrig etter å møte Storbritannias statsminister etter sin innsettelse som president, og har lovet å utarbeide en handelsavtale med Storbritannia raskt etter Brexit.

- Jeg skal møte Theresa May. Faktisk, du kan få se brevet hvis du vil, hvor enn brevet er, hun bare sendte det. Hun ber om et møte, og vi vil ha et møte rett etter jeg har at jeg kommer inn i Det hvite hus og... vi skal få gjort noe veldig raskt, sier Trump.

DETTE LOVER TRUMP: I en video til sine Twitter-følgere legger nå vordende president Donald Trump klart fram hvilke planer han har for USA i de første 100 dagene med ham som president. Video: CNN Vis mer

Kritiserer Angela Merkel og NATO
I intervjuet kritiserer han den tyske kansleren Angela Merkel på grunn av hennes avgjørelse om å åpne dørene for flyktninger fra krig i Midtøsten.

- Jeg tror hun gjorde en svært katastrofal feil, og det var å ta inn alle disse illegale, å ta inn mennesker uansett hvor de kommer fra. Og ingen vet engang hvor de kommer fra, sier Trump.

Trump uttalte en rekke provoserende kommentarer om utenrikspolitikk, og gjentok at han kunne gjøre en avtale med Russland som ville resultere i at sanksjoner løftes. Han mener også at NATO er foreldet og trenger reform, fordi NATO ikke har forsvart mot terrorangrep.

- De har sanksjoner mot Russland - la oss se om vi kan gjøre noen gode avtaler med Russland. For det første, synes jeg antall atomvåpen skal være lavt og svært redusert, det er en del av det. Russland lider akkurat nå på grunn av sanksjoner, men jeg tror noe kan skje som kan gagne mange mennesker, sier han.

TRUMP: - Det er skammelig at informasjonen ble sluppet. Jeg så og leste informasjonen, det er alt falske nyheter, sa Donald Trump da han holdt pressekonferanse etter at nyheten om at Russland skal ha kompromitterende personlig informasjon om USAs kommende president Donald Trump ble lekket. Video: CNN Vis mer

Twitter
Trump har en mye omtalt twitterkonto. Han kritiserer pressen for det han mener er uærlig dekning av han selv, og insisterer på at han er fast bestemt på å fortsette med Twitter når han flytter inn i Det hvite hus.

- Jeg trodde jeg ville gjøre mindre av det. Men jeg er dekket så uærlig av pressen at jeg kan legge det ut på Twitter, og de setter det på så snart jeg lagt det ut, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling