IRRITERT: President Donald Trump er svært irritert på dem som hevder at Melania Trump har en stedfortreder. Foto: ARRY MARANO / REX / SHUTTERSTOCK / NTB scanpix
IRRITERT: President Donald Trump er svært irritert på dem som hevder at Melania Trump har en stedfortreder. Foto: ARRY MARANO / REX / SHUTTERSTOCK / NTB scanpixVis mer

Trump langer ut mot Melania-konspirasjon

- De falske nyhetene manipulerte bilder av Melania.

I USA, og verden for øvrig, har det i nesten uminnelige tider versert en rekke konspirasjonsteorier, knyttet til eksempelvis grufulle hendelser som terrorangrepet 11. september og drapet på John F. Kennedy, eller den mer harmløse konspirasjonen om at månelandingen aldri fant sted, men ble filmet i et studio, regissert av Stanley Kubrick.

#FakeMelania

Den siste uka har en av de ferskeste konspirasjonsteoriene igjen fått vind i seilene. Denne konspirasjonen har fått navnet #FakeMelania, og går enkelt og greit ut på at førstedame Melania Trump har en stedfortreder som stepper inn for henne fra tid til annen.

Konspirasjonen er ikke ny, den kan spores tilbake til 2017, da blant annet Vox omtalte den.

Den gang var det i stor grad folk på sosiale medier som spredte konspirasjonen, som ble svært populær, mye takket være at mange som åpenbart ikke trodde det stemte, synes det hele var ganske morsomt.

I helga blusset konspirasjonsteorien opp igjen i forbindelse med at Trump-ekteparet var på besøk i Alabama, for å møte mennesker som har blitt rammet av kraftige tornadoer den siste tiden.

Årsaken til at konspirasjonen fikk ny vind i seilene var at flere mente at damen som var avbildet sammen med Trump i Alabama var kortere og hadde en annen ansiktsform enn førstedamen, skriver nyhetsbyrået AP.

PROMO: Nylig kom rapperen T.I, eller Clifford Joseph Harris jr. (38) som han egentlig heter, ut med en promovideo til sitt nye album som har vakt stor oppsikt i utenlandske medier. Talskvinnen til USAs førstedame reagerer kraftig. Video: NTB Scanpix/Twitter. Redigering: Ørjan Ryland Vis mer

- Se så kort

Det kan nok tenkes at hele opplegget hadde blitt forbigått i stillhet, hadde det ikke vært for at talkshowet «The View» på ABC News, tok opp tematikken under mandagens sending.

- Melania er en veldig høy, statueaktig kvinne. Se så kort hun ser ut, sa Sunny Hostin, en av programlederne, mens de viste fram bilder av Trump-ekteparet i Alabama, ifølge Yahoo News.

Mot slutten av en samtale om det faktisk var Melania eller en stedfortreder som var i Alabama, sa en av paneldeltakerne, Ana Navarro-Cardenas, en republikansk strateg som er uttalt motstander av Trump:

- La oss ha det litt morsomt på Melanias bekostning. Hun er vakker, vi gjør dette for å ha det gøy.

En annen av paneldeltakerne, Abby Huntsman, spurte om det gjorde det noe bedre. Da brøt programleder Joy Behar inn:

- Vi er ikke her for å gjøre folk bedre. Vi er her for å ha det gøy.

Irritert Trump

#FakeMelania-segmentet ble raskt plukket opp av andre, mer Trump-vennlige, kanaler. På Fox & Friends, president Trumps favorittprogram, gikk de onsdag til frontalangrep på The View, skriver Newsweek.

En av deltakerne i programmet, politisk kommentator Tammy Bruce, sa at hun ikke trodde at deltakerne på The View virkelig tror at Melania har en stedfortreder, men at de hadde fått «en unnskyldning for å latterliggjøre førstedamen» ved å si at hun er kort og ser ut til å ha en annen ansiktsform.

Etter at saken ble omtalt på Fox News, våknet også Melanias ektemann, presidenten.

«De falske nyhetene manipulerte bilder av Melania, før de drev fram konspirasjonsteorier om at det egentlig ikke er hun som er ved min side i Alabama og andre steder. De blir stadig mer sinnssyke», skrev Trump.

Akkurat hvem som skal ha manipulert bilder av Melania, sa presidenten ingenting om. Og det er heller ingenting som tyder på at noen har manipulert bildene av førstedamen. Som sjefen for den nasjonale foreningen for pressefotografer i USA, Akili Ramsess, påpeker, så kan fotografer bli sparket for å manipulere bilder.

At Melania ser kortere ut enn hun pleier på bildene fra Alabama har uansett en enkel og naturlig forklaring: Hun droppet stiletthælene under Alabama-besøket, og gikk med flate sko.

FLATE SKO: Da Donald og Melania Trump skulle besøke de tornadorammede områdene i Alabama, droppet naturlig nok førstedamen stiletthælene hun vanligvis går i. Foto: AP Photo / Carolyn Kaster / NTB scapix
FLATE SKO: Da Donald og Melania Trump skulle besøke de tornadorammede områdene i Alabama, droppet naturlig nok førstedamen stiletthælene hun vanligvis går i. Foto: AP Photo / Carolyn Kaster / NTB scapix Vis mer

Melania har ikke selv kommentert den noe spesielle konspirasjonsteorien, men hennes pressetalskvinne, Stephanie Grisham, fyrte løs mot ABC News.

- Folk døde, folk mistet familie, folk lider i Alabama. Jeg så personlig at presidenten og førstedamen klemme, lytte til og trøste folk som hadde mistet alt. Damene i The View bestemte seg i stedet for å le og vitse om en stedfortrederkonspirasjon, sier Grisham.

- Jeg har alltid ment at det er trist når en gruppe kvinner bruker så mye tid på å angripe en annen kvinne, hvis eneste mål er å hjelp barn.

ABC News har ikke ønsket å kommentere saken.