Trump langet ut mot Londons borgermester: - En iskald taper

Borgermester Sadiq Khan mener Trump ikke burde vært invitert på statsbesøk. Det faller ikke i smak hos USAs president.

FYRER LØS: President Donald Trump langer ut mot Londons borgermester, Sadiq Khan, som mener at Trump ikke burde få komme på statsbesøk. Foto: Odd ANDERSEN and Tolga AKMEN / AFP / NTB Scanpix
FYRER LØS: President Donald Trump langer ut mot Londons borgermester, Sadiq Khan, som mener at Trump ikke burde få komme på statsbesøk. Foto: Odd ANDERSEN and Tolga AKMEN / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I forkant av president Donald Trump ankomst i London, sa storbyens borgermester Sadiq Khan til Sky News at han mente Storbritannia ikke burde gi Trump et statsbesøk.

Borgermesteren forteller at han synes det er viktig for Storbritannia å ha gode relasjoner med sine allierte, og at det viktig for de allierte å være til stede for 75-års markeringen for D-dagen.

Likevel synes borgermesteren ikke de «burde rulle ut det røde teppet.» Dette liker president Trump dårlig, og svarer borgermesteren med en tirade i kjent stil på Twitter.

STANSTED: President Donald Trump sammen med Melania etter at han har steget ut av presidentflyet Air Force One på Stansted flyplass. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB scanpix
STANSTED: President Donald Trump sammen med Melania etter at han har steget ut av presidentflyet Air Force One på Stansted flyplass. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB scanpix Vis mer

«En iskald taper»

Borgermester Khan sammenlikner de allierte med bestevenner:

- Greia med en bestevenn er at du kan stå skulder til skulder med dem i motgang, men du må også si ifra når du mener de tar feil. Det er så mange ting om president Donald Trumps politikk som er motsetningen til våre verdier i London, men også våre verdier som et land.

Han mener at presidenten ikke burde blitt invitert til et statsbesøk. I et avisinnlegg søndag skrev han også at Trump er «ett av de mest ekstreme eksempler på en økende global trussel», ifølge NTB.

Så, kort tid før han landet i London, fyrte Trump tilbake mot borgermesteren:

- Sadiq Khan, som etter alt å dømme har gjort en forferdelig jobb som Londons borgermester, har vært idiotisk «frekk» mot USAs besøkende president. Han er en iskald taper som bør rette oppmerksomheten mot kriminaliteten i London, ikke mot meg, skrev Trump.

Han fortsatte tiraden mot Khan ved å sammenlikne ham med New York Citys borgermester, Bill de Blasio, som han kaller «dum og inkompetent», og som han også mener har gjort en forferdelig jobb.

TRUMP-BABY: En oransje Donald Trump-ballong der den amerikanske presidenten er karikert som en baby med bleie har skapt stor debatt i England. I dag fikk ballongen fly i to timer, samtidig som store protester er i gang i den britiske hovedstaden, i forbindelse med Trumps besøk til byen. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Trump-ballong

Da Trump besøkte Storbritannia i fjor, hvor han ble møtt av demonstranter og en gigantisk ballong formet som presidenten som en baby, var det statsminister Theresa May som var vertskap.

I år får altså Trump komme på statsbesøk, hvor han skal møte flere kongelige og være med og markere 75-års dagen for D-dagen, begynnelsen på de alliertes frigjøring av Frankrike og Vest-Europa.

Khan, som er en av Trumps mest iherdige kritikere, ga tillatelse til at den gigantiske Trump-ballongen kunne fly over Parlamentet, skriver NTB.

Protest i gresset

Årets velkomst ser ikke ut til å være noe varmere enn fjorårets. Den amerikanske presidenten er invitert på et tre dagers statsbesøk, og det er ventet store demonstrasjoner.

Allerede før den amerikanske presidenten landet i dag, ble han møtt med et stikk fra britene.

Ifølge Independent har en tenåring brukt hele helgen på å lage en beskjed som presidenten muligens kunne se fra Air Force One.

Med gressklipperen har han, i sin egen hage i Essex, skrevet «Oi, Trump». Rett ved siden av har han formet en gigantisk penis.

I tillegg har tenåringen laget en isbjørn og skrevet setningen «klimaendringene er virkelige».

Det er velkjent at president Trump er en klimaskeptiker. I 2017 kunngjorde Trump at han trakk USA fra Parisavtalen fordi han mente den ikke er i landets interesse.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer