KAMPANJEKJØR: Donald Trump har enorm valgkampaktivitet nå to uker før valget. Denne uka har han mange planlagte stopp i Florida, Ohio og Nord-Carolina, alle viktige vippestater. Her inntar han scenen og klemmer det amerikanske flagget i Tampa i natt. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst/NTB scanpix
KAMPANJEKJØR: Donald Trump har enorm valgkampaktivitet nå to uker før valget. Denne uka har han mange planlagte stopp i Florida, Ohio og Nord-Carolina, alle viktige vippestater. Her inntar han scenen og klemmer det amerikanske flagget i Tampa i natt. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst/NTB scanpixVis mer

Presidentvalg i USA

Trump lanserte egen nyhetssending midt under gigantarrangement i Florida

Donald Trump trakk tusentalls til Tampa og lanserte ny plattform for å nå ut til tilhengerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TAMPA (Dagbladet): Litt over klokka 01.00 i natt gikk Donald Trump (70) på scenen til et gigantisk publikum i byen Tampa på Floridas vestkyst.

Trump startet talen sin med å hevde at det var 20 000 til stede. Nærmest alle setene er opptatt i det store amfiteateret, som har en kapasitet på 20 000 plasser. Stemningen blant publikum var gjenkjennelig. Rop om å bure inne Hillary Clinton og massiv buing mot den etablerte politiske eliten og mediene var gjennomgående.

Og Trump trenger virkelig å fyre opp velgerne i Florida før valget om to uker.

Republikanernes presidentkandidat har i disse dager enorm kampanjeaktivitet i mange av vippestatene i presidentvalget, der Florida er en av de viktigste. Etter å ha holdt sin egen Gettysburg-tale i Pennsylvania på lørdag, har Trump seks innlagte velgerarrangementer i Florida på tre dager.

STOLER IKKE PÅ FOLKET: I 2000 tapte Al Gore presidentvalget på tross av at han fikk over en halv million stemmer flere enn George W. Bush. Dagbladet forklarer hvordan. Video: Guro Lindahl Flåten / Marie Røssland / Dagbladet Vis mer Vis mer

Han trenger alle stemmer han kan få i Florida, som er en svært viktig delstat med sine 29 valgmenn, der den kandidaten som vinner får alle disse stemmene.

For øyeblikket har Clinton en ledelse på fire prosentpoeng i gjennomsnittsmålingene for Florida, og demokratenes kandidat driver også heftig kampanjevirksomhet i solskinnsstaten i disse dager.

Gigantoppmøte

- Det er ny rekord. Jeg tror det er over 20 000 mennesker her. Det er ny rekord, sier Trump til det ekstatiske publikummet etter å ha blitt introdusert av Floridas republikanske justisminister Pam Bondi og den populære amerikanske fotballtreneren Bobby Bowden.

STORT OPPMØTE. Titusener hadde møtte opp på Donald Trumps arrangement i Tampa i Florida to uker før valget 8. november. Foto: Trym Mogen / Dagbladet
STORT OPPMØTE. Titusener hadde møtte opp på Donald Trumps arrangement i Tampa i Florida to uker før valget 8. november. Foto: Trym Mogen / Dagbladet Vis mer

Blant publikum er det tusenvis av plakater med «kvinner for Trump», og presidentkandidaten kom med kjente løfter om å skrote Obamas helsereform og og fikse USAs «ødelagte økonomi».

- Dette er vår siste sjanse. Om fire år kommer ikke dette til å skje.

STORT PUBLIKUM: Donald Trump hyllet de mange oppmøtte i Tampa i Florida. Foto: Joe Raedle/Getty Images/AFP/NTB scanpix
STORT PUBLIKUM: Donald Trump hyllet de mange oppmøtte i Tampa i Florida. Foto: Joe Raedle/Getty Images/AFP/NTB scanpix Vis mer

Når Trump sier Hillary Clinton ikke burde få lov til å stille som presidentkandidat på grunn a e-postskandalen, svarer tusenvis av tilhørerne med rop om at Clinton må bures inne, en gjennomgangstone på Trump-arrangementer de siste månedene.

Publikummet i Tampa er både stort og høylydt.

- Mister jobbene som babyer

Trump gjentok kjent politikk om at han vil ha et bedre forhold til Putin for å forhandle med ham, og angrep den sittende administrasjonen for hvor negative de er til Putin.

HILLARY CLINTON: Er ikke veldig populær på Donald Trump-arrangementer. Her en Trump-tilhenger utkledd som Clinton i fangedrakt før nattas arrangement. Foto: AFP PHOTO / Gregg Newton/NTB scanpix
HILLARY CLINTON: Er ikke veldig populær på Donald Trump-arrangementer. Her en Trump-tilhenger utkledd som Clinton i fangedrakt før nattas arrangement. Foto: AFP PHOTO / Gregg Newton/NTB scanpix Vis mer

Han kalte de sittende politikerne for dumme, og gikk til kraftig angrep på internasjonale handelsavtaler.

- Vi mister jobbene som en gjeng babyer, sier Trump.

Han lovet publikum å utvise alle ulovlige innvandrere i USA og stoppe innvandring fra områder utsatt for terror, og sa at det også inkluderte å stoppe det syriske flyktningprogrammet.

- Vi slipper tusenvis av mennesker inn i landet vårt. De er som en stor trojansk hest, sier han.

HARDT UT MOT OBAMA: - Landet ledes av babyer og tapere, sa Trump og viste til hvordan Obama-paret kun er opptatt av å drive kampanje for Hillary Clinton. Video: CNN Vis mer

Han avsluttet med å legge fram planen sin for de første hundre dagene som president.

- På hundre dager skal vi få til så mye for landet vært som vi elsker. Vi skal eliminere alle unødvendige reguleringer som forhindrer arbeid, vi skal støtte politiet, vi skal sørge for retten til å bære våpen - som er under press og vi skal velge en høyesterettsdommer som respekterer grunnloven vår.

- Vi skal gjøre USA sterkt igjen, vi skal gjøre USA trygt igjen og vi skal gjøre USA storartet igjen, avsluttet Trump til det store publikummet.

Lanserte nyhetssending

Samtidig har Trump gått til nye skritt for å nå ut til enda flere potensielle velgere. Han lanserte i natt egne nyhetssendinger fra kampanjens hovedkvarter i Trump Tower i New York. Trump og mange av hans tilhengere har svært lite til overs for mange av de etablerte mediene, og Trump har gjentatte ganger de siste ukene hevdet at mediene og Clinton-kampanjen har rigget valget mot ham.

SØKSMÅL: Dersom han vinner valget, vil Donald Trump saksøke kvinnene som har anklaget ham for seksuell trakassering. Lørdag holdt han sin Gettysburg-tale. Video: CNN Vis mer

Trump-kampanjen opplyser at nyhetssendingene, der Trump-rådgivere snakker om valgkampen, skal sendes direkte hver ukedag på presidentkandidatens Facebook-side.

Mange tolker dette som starten på Trumps egen TV-kanal. Flere tror presidentkandidaten vil starte sin egen TV-kanal for å tjene penger på den massive og dedikerte tilhengerskaren han har opparbeidet seg i løpet av denne valgkampen. Ifølge teknobladet Wired tiltrakk Trumps direktesending under den siste presidentdebatten ni millioner seere på Facebook.