REFS: Senator Bob Corker tier ikke når han får huden full av Donald Trump. Han svarer med samme mynt. Foto: REUTERS / Joshua Roberts / NTB scanpix
REFS: Senator Bob Corker tier ikke når han får huden full av Donald Trump. Han svarer med samme mynt. Foto: REUTERS / Joshua Roberts / NTB scanpixVis mer

Trump latterliggjorde partikollega: - Synd at Det hvite hus har blitt et pleiehjem

Ordkrig mellom Donald Trump og senator Bob Corker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Donald Trump går ikke av veien for å lange ut mot egne partikolleger, og søndag gikk det ut over lederen av Senatets utenrikskomité, Bob Corker.

Bakgrunnen for Trumps raseri er at Corker i forrige uke mer enn antydet at Trumps nasjonale sikkerhetsråd gir presidenten etterlengtet voksentilsyn.

«Senator Bob Corker tryglet meg om å støtte ham i gjenvalg i Tennessee. Jeg sa «nei» og han trakk seg (sa han ikke kunne vinne uten min støtte). Han ville også bli utenriksminister, jeg sa «nei takk». Han er også i stor grad ansvarlig for den forferdelige Iran-avtalen», tvitret Trump.

«Så jeg forventet at Corker ville bli en negativ stemme og stå i veien for vår flotte agenda. Han turte ikke stille til valg».

«Pleiehjem»

Corker annonserte i forrige uke at han ikke vil ta gjenvalg i 2018.

Flere amerikanske medier, deriblant Washington Post, har snakket med kilder som hevder at det ikke stemmer at Corker skal ha «tryglet om støtte». Snarere tvert imot, Trump skal flere ganger ha ringt Corker for å få ham til å revurdere sin avgjørelse, og tilbudt ham sin støtte.

Og søndag ettermiddag svarte Corker på Trumps siste twittertirade.

«Det er synd at Det hvite hus har blitt et pleiehjem. Noen har åpenbart gått glipp av vakten sin i morges», tvitret Corker.

Bob Corker representerer Tennessee og har vært senator siden 2007. Han har hatt det viktige vervet som leder av Senatets utenrikskomité siden 2015.

Corker var uttalt Trump-supporter under valgkampen, og Trump skal ha sett på ham som mulig visepresidentkandidat eller innenriksminister.

Corker skal ha vært en av få senatorer som utviklet et personlig forhold til Trump og hans familie, men nå har altså forholdet surnet.

BRYTER STILLHETEN: Den tidligere visepresidenten USA liker ikke utviklingen han ser under president Donald Trump. Nå sier han fra. Video: CNN Vis mer

Den usedvanlig friske ordkrigen mellom de to republikanerne ble sparket i gang av Corkers omtalte intervju i forrige uke.

Trump-refs i intervju

Da var han svært direkte.

- Jeg mener at utenriksminister Tillerson, forsvarsminister Mattis og stabssjef Kelly er de som sørger for at det ikke blir kaos i dette landet, og jeg støtter dem helhjertet, sa Corker.

På spørsmål om han med kaos i landet mente «presidentens kaos» svarte Corker:

- De (det nasjonale sikkerhetsrådet, journ.anm) jobber veldig godt sammen for å sikre at politikken vi har for verden er sunn og sammenhengende. Det er andre mennesker i administrasjonen, som, etter min mening, ikke gjør det, sa Corker.

Det er ikke første gangen Corker og Trump dunker løs mot hverandre verbalt. I august kritiserte Corker Trumps håndtering av de voldsomme demonstrasjonene i Charlottesville, der nynazister, Ku Klux Klan-medlemmer og andre høyreekstreme marsjerte mot fjerningen av sørstatsgeneralen Robert E. Lee.

- Har ikke kompetanse

Demonstrasjonene i byen fikk en tragisk slutt, da en mann med nazisympatier kjørt inn i en folkemengde med motdemonstranter. En 32 år gammel kvinne ble drept og 20 andre skadd.

- Presidenten har ennå ikke demonstrert stabiliteten eller noe av den kompetansen han trenger å vise for å få suksess, sa Corker i kjølvannet av demonstrasjonen.

«Rar uttalelse av Bob Corker med tanke på at han stadig vekk spør meg om han skal stille til valg igjen eller ikke. Tennessee er ikke fornøyd», svarte Trump.

Uvennskapet kan også få politiske konsekvenser, for Trump har ikke mye å gå på om han vil gjennom endringer i det amerikanske skattesystemet, skriver New York Times.

Corker har nemlig sagt at han ikke kan støtte noen reformer som gjør det amerikanske budsjettunderskuddet større.

Dersom Senatets demokrater stemmer mot, kan ikke Trump mistet støtten fra flere enn to republikanere for at han skal få gjennom reformene.

Det samme regnestykket gjelder for en erstatning for Obamacare.