PRESIDENTKANDIDAT: Jeb Bush. Foto: REUTERS / Brian Snyder / NTB scanpix
PRESIDENTKANDIDAT: Jeb Bush. Foto: REUTERS / Brian Snyder / NTB scanpixVis mer

Trump-ledelsen bare øker og øker. - Det kan være en fordel for Jeb Bush

Alene som «det seriøse alternativet».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Torsdag samler Fox News de ti fremste presidentkandidatene på republikansk side til den første debatten i 2016-valgkampen.

Donald Trump kommer til debatten med en solid ledelse på meningsmålingene. Han ligger nå jevnt over ti prosentpoeng foran Jeb Bush, viser Real Clear Politics oversikt over meningsmålingene.

Men Trumps ledelse kan være gode nyheter for nettopp Jeb Bush, skriver New York Times.

Skygger for de andre All oppmerksomheten Trump får skygger nemlig for alle de andre kandidatene, og Bush får i praksis stå alene som «det seriøse alternativet», skriver avisa, og viser til at kilder i partiet har liten tro på at Trump kan vinne presidentvervet. 

- Trump fortjener ros. Fordi han er så kontroversiell og interessant, så reduserer han de andres mulighet til å slå gjennom. Samtidig framstår mr. Bush som kandidaten du kan stole på, sier Utah-senator Orrin G. Hatch til New York Times. Ifølge avisa er Hatch en uttalt støttespiller for Bush.

Mange av de andre kandidatene er så godt som ukjente for mange velgere, og de er avhengig av å skaffe seg oppmerksomhet i starten av valgkampen for å ha noen sjanse til å bli republikanernes presidentkandidat. Med Trump-sirkus i media får de lite spillerom. 

- Hvis en annen kandidat fikk oppmerksomhet fra kl. åtte om morgenen til kl. åtte om kvelden hver dag i tre uker, så antar jeg den kandidaten også vil se en framgang, sa presidentkandidat Rand Paul til CNN i forrige uke.

Bush har best odds Ifølge Predictwise, som kombinerer info fra de som setter penger på de ulike kandidatene med historiske opplysninger, har Bush 45 prosent sjanse til å vinne den republikanske nominasjonskampen. Han følges av Scott Walker på 18 prosent, og Trump og Marco Rubio som begge ligger på sju prosent.

Hilmar Langhelle Mjelde, ekspert på amerikansk politikk og seniorforsker ved Uni Research Rokkansenteret og førsteamanuensis II ved Institutt for sammenliknende politikk i Bergen, har tidligere sagt til Dagbladet at han tror Jeb Bush til slutt vil gå av med seiren blant de republikanske kandidatene, på tross av Trumps store ledelse på meningsmålingene.

- Erfaringsmessig vinner den som er best organisert. Det er foreløpig Jeb Bush. Han har det største apparatet, sa Mjelde.

Samtidig skriver Washington Posts Chris Cillizza i dag at det ikke er umulig for Trump å vinne nominasjonskampen, da stadig flere republikanske velgere rapporterer at de har et positivt inntrykk av ham. Cillizza er blant dem som tidligere har avskrevet Trumps vinnersjanser.

Hilmar Langhelle Mjelde tror demokratene og Hillary Clinton håper Trump blir motstanderen.

- Trump vil være en drøm for dem. Da vil de kunne framstille seg som den voksne i rommet. Jeg tror Hillary er mer redd for Bush, Marco Rubio og Scott Walker.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram