Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump leder stort. Men Lahlum tviler fortsatt på om han har noen sjanse til å vinne til slutt

- Har aldri sett en kandidat som ham, sier presidenteksperten.

HEISANN: Donald Trump har brukt mye tid de siste ukene på å hilse på velgerne i Iowa og New Hampshire, delstatene som først holder nominasjonsvalg. Her parodierer han ifølge Reuters en kandidat med lav oppslutning på et valgmøte i Nashua i sistnevnte delstat i forrige uke.Foto: REUTERS / Gretchen Ertl / NTB scanpix
HEISANN: Donald Trump har brukt mye tid de siste ukene på å hilse på velgerne i Iowa og New Hampshire, delstatene som først holder nominasjonsvalg. Her parodierer han ifølge Reuters en kandidat med lav oppslutning på et valgmøte i Nashua i sistnevnte delstat i forrige uke.Foto: REUTERS / Gretchen Ertl / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En gang var han en styrtrik, karikert TV-personlighet med en voldsom interesse for Barack Obamas fødselsattest.

Nå er Donald Trump (69) mannen som har ledet meningsmålingene blant republikanerne i månedsvis, og som definerer valgkampspillereglene som han vil. Da Dagbladet møtte ham i Iowa i helga var han skråsikker på seier i delstaten. Der holdes det nominasjonsvalg i dag - det første steget på veien i presidentvalgkampen.

Hans Olav Lahlum, historiker, forfatter og presidentekspert, mener vi aldri tidligere har sett en kandidat som Trump.

- Det er egentlig ikke mulig å sammenlikne Trump med andre tidligere kandidater, sier Lahlum til Dagbladet.

PÅ SCENEN: Donald Trump på valgmøte i Clinton i Iowa. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PÅ SCENEN: Donald Trump på valgmøte i Clinton i Iowa. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Det handler litt om at han ikke har bakgrunn som politiker, men mest om at han er så ytterliggående både på innhold og form.

Han har tidligere skrevet bok om alle de amerikanske presidentene.

Medvind på målingene I løpet av natta norsk tid får vi svar på om Trumps medvind på meningsmålingene kan la seg oversette i faktiske stemmer. I en meningsmåling publisert i Iowa-avisa Des Moines Register og Bloomberg News lørdag leder Trump med en oppslutning på 28 prosent mot Ted Cruz' 23 prosent og Marco Rubios 15 prosent.

Målinga er ansett som gullstandarden blant målingene i delstaten, og har truffet hver gang siden 1988 bortsett fra republikanernes Rick Santorum i 2012. På to meningsmålinger publisert noe senere er det jevnere, skriver Jan Arild Snoen i en detaljert gjennomgang av målingene og analysene hos Minerva før valgdagen. Han mener Trump vil være favoritt til å vinne totalt hvis han starter med en klar seier i Iowa, men viser også at en klar seier nå ikke er sannsynlig.

Tviler Lahlum tviler fortsatt på at Trump vil stå igjen som vinneren til høsten.

- Det er overraskende for meg og de fleste andre at han fortsatt er en reell kandidat. Han kan vinne nominasjonen, men jeg tviler fortsatt på om han kan bli nominert. Selv om han har en stor ledelse på meningsmålingene nå, så er han ingen soleklar favoritt. Han er en type kandidat som har betydelig oppslutning, men også betydelig motstand. Og det er en veldig uforutsigbar situasjon, hvor mye kan skje. Hva skjer med Ted Cruz? Med Jeb Bush? sier Lahlum.

Han sier han tror Trumps eneste sjanse til å vinne til slutt er hvis han møter Bernie Sanders og ikke Hillary Clinton.

Tror på Rubio Hvem har så Lahlum størst tro på blant republikanerne?

Han faller ned på Marco Rubio, som ligger plassert på tredjeplass på meningsmålingene og som anses som den mest valgbare kandidaten i selve valget.

- Bush og Rubio kommer begge fra Florida og appellerer til noe av det samme velgersegmentet, og Rubio kan få et oppsving hvis Bush og noen andre kandidater med lavere oppslutning trekker seg. Det er mye om og men og litt «hvem skal ut først».

Som i 1964? På demokratisk side ser Sanders, som selv plasserer seg godt ute på venstresida, ut til å utfordre Hillary Clinton i Iowa. Lahlum sier de relativt gode tallene til Sanders og Trump er en del av en større trend i amerikansk politikk.

- Tidligere var det en kamp om svingvelgerne. Det var slik at hvis en valgte en ytterkandidat, så visste man at man tapte. Da republikanerne nominerte konservative Barry Goldwater i 1964, vant demokratene og Lyndon B. Johnson stort. Republikanerne prøvde seg med slagordet «In your heart, you know he's right», mens demokratene kontret med «In your guts, you know he's nuts». Litt av det samme skjedde motsatt vei i 1972, da Richard Nixon knuste demokraten George McGovern.

- Nå handler det mer om å mobilisere de som støtter en. Og kandidatene må begeistre sitt eget partis velgere først, sier Lahlum.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram