Presidentvalget i USA:

Trump legger ut på klageturné

Han har sendt advokatene sine ut på en søksmålsturné. Nå skal USAs president Donald Trump legge ut på en klageturné, som ekspertene tror aldri vil ta slutt.

SIER STOPP: Klippet av at Trumps favorittkanal slutter å sende pressekonferansen er delt av flere i sosiale medier. Video: AP/FOX NEWS VIA TWITTER Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Med egne ord, gjennom Twitter-meldinger og gjennom sitt valgkampapparat har USAs president Donald Trump anklaget Demokratene for å «stjele valget», hevdet at presidentvalget var preget av omfattende juks og svindel og påstått at han - ikke Joe Biden - er den egentlige vinneren av presidentvalget.

Presidenten har ikke holdepunkter for noen av sine påstander, men har like fullt sendt Rudy Giuliani, sin trofaste personlige advokat, ut på en søksmålsturné i et forsøk på å overbevise, snarere enn å bevise.

Nå skal presidenten selv legge ut på en klageturné for å kjempe for sin egen politiske overlevelse og sitt opphold i Det hvite hus, melder den amerikanske nettavisa Axios.

Republikansk seierRepublikansk ledelseHelt jevntDemokratisk ledelseDemokratisk seierIngen data/uavklartSist oppdatert: 29.11.2020 00:28Kilde: DDHQ
Ingen data tilgjengelig enda

--

-- valgstemmer

Biden (n%)

n stemmer

Trump (n%)

n stemmer

Skal arrangere folkemøter

Trumps valgkampanje skal være klare til å annonsere en rekke folkemøter hvor presidenten selv skal tale, ifølge Axios.

I form skal folkemøtene være like valgkampmøtene Trump ble kjent for før valget i 2016 og som presidenten - coronapandemien til tross - fortsatte med i år. I innhold er de ventet å bli noe annerledes.

Istedenfor å overbevise tilhørerne om å stemme på ham, vil Trump forsøke å overbevise tilhørerne om at valget ble stjålet fra ham, ifølge Fox News.

De får det «bekreftet» at Trump-leiren planlegger slike folkemøter, skriver de.

IKKE FORNØYDE: På et hagesenter i Pennsylvania holder advokatene til Donald Trump pressekonferanse lørdag. Video: AP Vis mer

Tror ikke på endring

USA-ekspertene Hilmar Mjelde, forsker ved Norce forskningssenter, og Svein Melby, seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier (IFS), en del av Forsvarets høgskole (FHS), lar seg ikke overraske over Trumps påfunn.

- Tror du Trump noen gang kommer til å gi seg med disse anklagene?

- Nei, jeg tror han kommer til å stå på sitt - å si at han har vunnet, og at tapet er en konspirasjon mot ham. Jeg tror at dette kommer til å fortsette selv etter at han forlater Det hvite hus. Han har jo sagt det hele tida: at hvis han taper, er det fordi valget er rigget mot ham, svarer IFS-forsker Melby.

Norce-forsker Mjelde er enig i den vurderingen.

- Trump har konstruert en egen «MAGA»-virkelighet hvor han ikke kunne tape og aldri tapte valget, sier Mjelde.

«MAGA» er en forkortelse for Donald Trumps valgkampslagord fra 2016 og 2020, foreviget på de umiskjennelige røde capsene:

«Make America Great Again» - på norsk «Gjør Amerika stort igjen».

USA-KJENNER: Thomas Seltzer som har vokst opp i USA og laget dokumentar på NRK i forkant av valget, har klare meninger om Donald Trump. Vis mer

- Holder kjeft

IFS-forskeren Melby kaller Trumps klageturné for en «saga for seg selv», og mener at den er underlig for flere enn verdens USA-eksperter.

- Jeg tror de fleste, selv Trumps politiske allierte i Washington, D.C., vil finne dette veldig underlig. Samtidig tror jeg de fleste republikanske politikere holder kjeft inntil rettsapparatet har sagt sitt. Og er det ikke noe å utsette på valget da, tror jeg Republikanerne kommer til å si at de er nødt til å akseptere valgnederlaget, sier Melby.

Om rettsprosessene som nå er i gang, feller han følgende dom:

- Så vidt jeg kan se, er det bare bagateller man går til retten med. Det er ikke lagt fram noe beviser som har noen mulighet til å påvirke valgresultatet. Og kanskje det kan være bra for en god del av hans tilhengere at vi får en rettslig avgjørelse som sier tydelig at nederlaget var reelt.

- Tror Trump på dette selv?

- Det er et godt spørsmål, og det får vi vel aldri vite. Det spørsmålet har jeg stilt meg selv mange ganger også, for Trump har hele tida sagt ting som man i ettertid kan dokumentere at er usant. Spørsmålet blir da om han sier det for å drive et spill, men jeg er ikke sikker på om det heller er riktig.

TO VERDENER: Mens Joe Biden er nøye med smittevernregler under sin valgkamp, er situasjonen en helt annen på Donald Trumps folkemøter. Video/foto: NTB/AP Vis mer

«Kommentator-in-chief»

En ting virker i alle fall å være helt klart: 20. januar 2021 tar Joe Biden over som USAs president.

Spørsmålet blir da hva Trump skal gjøre.

Om Trumps vei videre, mener Mjelde at én ting er sikkert.

- Han kommer til å fortsette som en eksilpresident for republikanerne, sier han.

Mjelde legger til:

- Trump kommer til å fortsette som «kommentator-in-chief», om han stiller igjen i 2024-valget eller ei.

Forskjellen er at nå trenger ikke verden nødvendigvis å lytte.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer