TWITTER-TIRADE: USAs påtroppende president har skapt bekymring i aksjemarkedet med angrep på to amerikanske gigantselskaper den siste uka. Foto: Mike Segar/Reuters/NTB Scanpix
TWITTER-TIRADE: USAs påtroppende president har skapt bekymring i aksjemarkedet med angrep på to amerikanske gigantselskaper den siste uka. Foto: Mike Segar/Reuters/NTB ScanpixVis mer

Trump og Twitter

Trump lover å redde amerikanske selskaper: Med 140 Twitter-tegn har han «kostet» et av de største 34 milliarder

USAs påtroppende president har allerede demonstrert at han besitter enorm makt - på Twitter. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aksjeeiere over hele verden ble ekstra blanke i panna da Donald J. Trump slaktet bestillingen av et splitter nytt Air Force One-fly forrige uke.

I en Twittermelding på under 140 tegn skrev USAs påtroppende president at kostnadene på det bestilte 747 Air Force One-flyet som bygges for framtidige presidenter vil komme på over fire milliarder dollar. «Kanseller bestillingen!», konkluderte Trump.

Meldingen førte til et umiddelbart fall i aksjekursen til flyprodusenten fra industribyen Witchita i Kansas. Men i løpet av dagen hadde aksjekursen hentet seg inn til omtrent det samme nivået som den lå på før Twitter-meldinga.

Trumps «Air Force One-Tweet» forrige uke fikk flere eksperter til å rope varsku. Blant dem var Jim Cramer, programleder i CNBC-programmet «Mad Money», som oppfordret investorer til å være forsiktig med å plassere penger i selskaper som er avhengig av den amerikanske forsvarsindustrien.

BOEING-BRÅK: Trump truer med å avbryte bestillingen på et nytt presidentfly fordi kostnadene er over 4 milliarder dollar. Video: CNN Vis mer

- Misforstå meg rett, jeg mener fortsatt at den påtroppende presidenten har en agenda som er positiv for flere amerikanske selskaper. Den er bare mer positiv til enkelte firmaer fremfor andre. Listen over «de andre» fortsetter tilsynelatende å vokse, sier programleder Cramer, ifølge CNBC.

Enkelte «eksperter» spekulerte på om Trumps utspill kunne komme fra et ønske om å fortsatt få lov til å fly i «Trump Force One», som hans privatfly populært har blitt kalt. Selv om Trumps privatfly trolig overgår flyet folk flest kjenner som «Air Force One» i luksusdetaljer, må milliardæren pent finne seg i å reise på sistnevnte fly de neste fire åra - av sikkerhetshensyn.

Air Force One er ikke et spesifikt fly, men er navnet som gis til et fly i det øyeblikket en amerikansk president går om bord. Likevel vil de fleste umiddelbart gjenkjenne de karakteristiske Boeing 747-200-flyene som «Air Force One».

Kongressen har konkludert med at USAs president, visepresident og førstedamen skal reise i militære fly basert på sikkerhetshensyn.

Denne uka fulgte Trump opp den kontroversielle Twitter-meldinga, med et nytt angrep på kostbare flybestillinger.

- F-35-programmet og kostnadene er ute av kontroll. Milliarder av dollar kan og kommer til å bli spart på militære (og andre) kjøp etter 20. januar, tvitret USAs påtroppende president mandag.

Investorene reagerte umiddelbart på Trumps kraftsalve, og Lockheed Martin-aksjen falt 3,9 prosent i morgenhandelen på amerikanske markeder, ifølge NTB. Aksjen hentet seg riktignok noe inn i løpet av dagen, men ikke nok til å redde skaden Trump allerede hadde sørget fot.

28 millioner dollar per bokstav

Angrepene på de to amerikanske gigantselskapene har overrasket mange, spesielt med tanke på hvor viktige de er for USA. På lista over selskapene som brukes og tjener mest på offentlige kontrakter med amerikanske myndigheter troner Lockheed Martin Co. på toppen. På plassen bak følger Boeing.

Den britiske storavisa The Guardian regnet seg fram til at fallet i Lockheed Martin-aksjene tilsvarte et tap på svimlende 28,6 millioner dollar for hver bokstav Trump tvitret.

Den samme avisa skriver at selskapets investorer gikk på et tap på fire milliarder dollar, som tilsvarer i overkant av 34 milliarder kroner. Dette er imidlertid ikke realiserte tap. Magnussen synes likevel det er urovekkende å se at en enkelt melding fra Trump på Twitter kan gjøre så stort utslag for ett enkelt selskap.

- Det er uvanlig at vi ser den type uttalelser fra en president, eller en påtroppende president som er tilfellet her, sier Knut A. Magnussen, seniorøkonom i DNB Markets, til Dagbladet.

Men det kommer likevel ikke som noen overraskelse at markedet reagerer på Trumps Twitter-meldinger.

- Om kort tid vil han ha makt til å potensielt endre politikken i en retning som er dramatisk for disse selskapene. Det er derfor rasjonelt av markedet å reagere, sier han.

Det som imidlertid har overasket ekspertene er at man ikke har sett større utfall på aksjemarkedet etter Trumps valgseier 8. november.

- Dette er i grunn en pussig situasjon. For mens markedet reagerer negativt på enkeltaksjer etter slike uttalelser, har markedet generelt utviklet seg positivt etter at Trump ble valgt til president. Dette skjer til tross for all usikkerheten som er knyttet til hans politikk, sier Magnussen.

Overraskende rekord

Det var i forkant ventet store utslag på verdensmarkedene dersom Trump skulle vinne valget.

- Man forventet at den økte usikkerheten som følger med en Trump-seier ville slå ut negativt i markedene, sier Magnussen.

- PUSSIG: Seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets synes det er pussig at markedet utvikler seg positivt, til tross for usikkerheten som har fulgt med Trumps valgseier i november.
Foto: Berit Roald / Scanpix
- PUSSIG: Seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets synes det er pussig at markedet utvikler seg positivt, til tross for usikkerheten som har fulgt med Trumps valgseier i november. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer

Den verdenskjente økonomen Simon Johnson, ved Massachusetts Institute of Technology (MIT), var en av de som ropte høyest under valgkampen:

- En Trump-seier vil trolig føre til en kollaps på aksjemarkedet, og kaste verden inn i en resjesjon, sa han i november, ifølge New York Times.

DETTE LOVER TRUMP: I en video til sine Twitter-følgere legger nå vordende president Donald Trump klart fram hvilke planer han har for USA i de første 100 dagene med ham som president. Video: CNN Vis mer

Realiteten er en helt annen. Mens flere eksperter varslet kaos på aksjemarkedene dersom Trump vant valget, har USAs påtroppende president hatt liten negativ påvirkning på aksjekursene. Den pågående oppturen for amerikanske aksjer viser nemlig ingen tegn til å bremse.

- Det virker som om man har tatt innover seg de positive delene av Trumps positive politikk, mens man har sett bort fra handelspolitikken som åpenbart vil kunne være negativ for en rekke enkeltselskaper - men også amerikansk økonomi generelt, sier han.

Tirsdag denne uka sluttet Dow Jones-indeksen i New York på 19 911,21 poeng. Det er mindre enn en halv prosent unna den potensielle milepælen 20 000. Det settes fortsatt nye rekorder, og onsdag er det ventet at sentralbanken setter opp styringsrenta, ifølge NTB.

Negativt for Norge

REKORD?: Dow Jones-indeksen nærmer seg den potensielle milepælen 20 000 poeng. Til tross for en varslet økonomisk katastrofe med Trump-seier, har oppturen for amerikanske aksjer fortsatt med uforminsket styrke. Foto: Drew Angerer/Getty Images/AFP/NTB Scanpix
REKORD?: Dow Jones-indeksen nærmer seg den potensielle milepælen 20 000 poeng. Til tross for en varslet økonomisk katastrofe med Trump-seier, har oppturen for amerikanske aksjer fortsatt med uforminsket styrke. Foto: Drew Angerer/Getty Images/AFP/NTB Scanpix Vis mer

Magnussen mener likevel at det er altfor tidlig å konkludere med «president» Trumps påvirkning på økonomien.

- Den største usikkerheten ligger i Trumps handelspolitikk. Han har gått hardt ut mot frihandelsavtaler, og har varslet høye importavgifter. Dersom dette blir gjennomført, vil det kunne slå ut veldig negativt for USAs handeslpartnere, sier Magnussen.

NAKENBILDER MOT TRUMP: Aria Watson fra Oregon, USA, protesterer mot det hun synes er Trumps kvinnesyn. Et skoleprosjekt har fått større oppmerksomhet enn forventet. Video: Aria Watson Les hele saken her: http://www.dagbladet.no/nyheter/18-aring-fikk-venner-til-a-kle-seg-nakne-for-a-vise-avsky-mot-trump/66031510 Vis mer

Blant landene som kan komme til å merke dramatiske endringer er Norge. Det har så langt kommet få konkrete nyheter om hvordan Trumps handelspolitikk vil se ut, men analytikere har gjort noen forsøk på å forutse framtiden basert på Trumps kabinettutnevnelser.

- Det har ikke vært spesielt betryggende å se hvem som har blitt utnevnt. Flere av dem ser ut til å være helt på linje med Trump hva gjelder proteksjonisme. Dette kan naturligvis også slå negativt ut for Norge.