Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Trump må ha byttet om på taletekstene sine

Den nye presidenten får både positive og negative tilbakemeldinger på talen. 

USAs 45. PRESIDENT: Her taler Donald Trump, for første gang som president for USA. Video: CNN / AP Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter å ha avlagt ed snakket Donald J. Trump til forsamlingen som hadde møtt opp utenfor Capitol Hill - som USAs 45. president.

Trump brukte store deler av talen på å understreke at han, sammen med folket, skulle sette USA først.

- Dagens seremoni er spesiell, for i dag skal vi ikke gi makta fra en person til en annen, eller fra et parti til et annet, men vi gir makta tilbake til dere - folket, sa den nye presidenten.

Splittet i tilbakemeldingene

I tillegg kritiserte han indirekte alle tidligere presidenter i landet, fordi han mente at folket aldri hadde fått makt nok til å styre landet.

- 20. januar 2017 vil bli husket som dagen folket ble styresmaktene i denne nasjonen. De glemte menn og kvinner kommer ikke lenger til å bli glemt. Alle hører på dere nå.

På Twitter er reaksjonene mange.

Flere mener at den nye presidenten leverte en god innsettelsestale, mens andre mente den ikke var passende under en slik seremoni.

«Trump må ha byttet om på taletekstene sine. Han leverer en bitter, negativ kampanjetale, ikke en samlende og svevende innsettelsestale», kommenterte New York Times-skribent Nicholas Kristof.

- Mørk, nesten aggressiv

Historisk sett pleier innsettelsestaler å være samlende og ufarlige. Mange mener imidlertid at Trumps tale liknet mer på de han har holdt under valgkampen, enn noen innsettelsestale som tidligere har blitt holdt.

- Det var en veldig populistisk tale: Det gode folket mot den dekadente eliten. Trump inntok rollen som den unike lederen med nasjonalt sinnelag som skal få skuta på rett kjøl igjen, sier Hilmar Langhelle Mjelde, USA-ekspert og postdoktor ved Institutt for informasjons- og medievitenskap ved UiB, til Dagbladet.

Også Mjelde understreker tonen i den nye presidentens tale, sammenliknet med tidligere innsettelsestaler.

- Tidvis hadde han en mørk, nesten aggressiv tone. Vanligvis er disse talene fulle av runde formuleringer som alle kan si seg enige i og som er passende for anledningen, men det var mindre av det enn jeg hadde ventet.

Ifølge Washington Post var talen på rundt 1400 ord, noe som gjør den til en av de kortere talene opp gjennom årene. Den korteste ble imidlertid levert av George Washington i 1793, da han holdt en tale på 135 ord.

Avisa mener dermed at Trump har hold sitt aller første løfte: At talen skulle være kort.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling