Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump må kjempe mot alfabetet i delstaten hvor valget er så vanskelig at «ikke engang Einstein» ville skjønt det

- Den verste valgordningen i hele landet.

KASTET JAKKA: Donald Trump kjemper i første omgang om New York-velgernes gunst før primærvalget der tirsdag. Så venter flere nye delstater, blant annet Vest Virginia. Foto: REUTERS / Carlo Allegri / NTB scanpix
KASTET JAKKA: Donald Trump kjemper i første omgang om New York-velgernes gunst før primærvalget der tirsdag. Så venter flere nye delstater, blant annet Vest Virginia. Foto: REUTERS / Carlo Allegri / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Vest Virginia er ikke bare stedet John Denver så veldig gjerne ville tilbake til, det er også delstaten som har et av de rareste regelsettene blant de amerikanske primærvalgene.

Det kan føre til at Donald Trump mister enkelte av delstatens 34 delegater, selv om skulle vinne majoriteten av stemmene der 10. mai. Det melder Politico, som omtaler valgordningen som «komplisert, forvirrende og uforståelig».

- Ikke engang Einstein ville skjønt prosessen umiddelbart. Systemet for å velge delegater er gjort vanskelig med vilje, sier Mike Stuart, tidligere leder av republikanerne i Vest Virginia og leder av Trumps valgkampapparat i delstaten, til nettstedet.

- Det er den verste valgordningen i hele landet, hevder han.

Alfabetisk fordeling Det er nemlig ikke så enkelt som at delegatene i delstaten fordeles proporsjonalt etter hvor stor andel hver enkelt kandidat får. Tre delegater går til vinneren i delstaten totalt. Resten fordeles mellom ulike distrikter, og velgerne må selv plukke ut navngitte delegater som har oppgitt om de støtter Trump, Ted Cruz eller John Kasich. Delegatene presenteres i alfabetisk rekkefølge, og historisk har det ført til at delegatene som har etternavn som begynner på A, B, C osv blir overrepresentert i stemmeurnene, fordi de står først på lista.

Trump-velgere kan maks plukke 22 Trump-delegater på delstatsnivå, og hvis de tar med for mange, forkastes alle valgene, ifølge Politico. Samtidig er det begrensninger på hvor mange delegater velgerne kan plukke fra de ulike distriktene.

Som om det ikke var nok, må velgerne først bla seg gjennom flere sider med ulike kandidater til lokale valg og ulike emner som skal avgjøres med fokeavstemning, før de kommer til delegatene, skriver Politico.

- Visste ikke at de var *så* sprø Meningsmålingsknuserne i i Fivethirtyeight anslo i utgangspunktet at Trump ville vinne 33 av 34 delegater i delstaten, men erkjente så at de hadde undervurdert hvor stort potensial det er for knyttet til valgordningen. Fivethirtyeight-redaktør Nate Silver har også lest Politicos sak i dag, og lenker til den på Twitter med følgende kommentar:

- Jeg visste at delegatreglene i Vest Virginia var sprø, men ikke at de var *så* sprø.

Den helsprø ordningen kan være en fordel for den kristenkonservative Trump-utfordreren Ted Cruz. Da Nate Silver omtalte valget i delstaten tidligere denne uka skrev han at «alt som krever organisering er en risiko for Trump».

- Selv om han får flertallet av stemmene, så er det mulig å se for seg at han kan tape et dusin eller flere stemmer, skriver Fivethirtyeights redaktør Nate Silver.

Cruz har til nå nemlig hatt en langt mer effektiv hær av fotfolk i de ulike statene, og har vist at i større grad enn Trump klarer å kare til seg ledige delegater der det er mulig. Trump hyret nylig inn Paul Manafort til å lede delegatjakten.

Trenger delegatene Potensielle delegattap i en stat hvor han egentlig har stor støtte er dårlig nytt for Trump, som nå kjemper for hver eneste delegat for å komme over den «magiske» grensa på 1237 delegater. Hvis han ikke klarer det, kan han bli utfordret på et åpent landsmøte i Cleveland i juli.

SÅ HATTEN PASSER: Donald Trump mener valgordningen i enkelte delstater er korrupt. Foto: REUTERS / Carlo Allegri / NTB scanpix
SÅ HATTEN PASSER: Donald Trump mener valgordningen i enkelte delstater er korrupt. Foto: REUTERS / Carlo Allegri / NTB scanpix Vis mer

Trump har tidligere i uka klaget over delegatordningen i Colorado, hvor Cruz gjorde rent bord og tok med seg 34 delegater. Partiledelsen har svart Trump med at reglene har vært klare lenge, og at det er de ulike kandidatenes ansvar å sette seg inn i hvordan det fungerer i de ulike delstatene.

Lørdag vant Cruz alle de 14 delegatene på delstatsmøtet i Wyoming lørdag. Heller ikke der er det et vanlig primærvalg, men et møte der de 475 partimedlemmene drøftet de forskjellige kandidatene før de avsluttet med en avstemning, skriver NTB. Den vant altså Cruz..

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart