John Bolton i intervju:

- Trump manglet grunnleggende kunnskap

USAs president Donald Trump skal blant annet ha trodd at Finland er en del av Russland.

Publisert

I et intervju med ABC News sier John Bolton, president Donald Trumps tidligere sikkerhetsrådgiver, at Trump manglet helt grunnleggende kunnskap om saker han må ta stilling til som president, skriver nyhetsbyrået AP.

Boltons omstridte bok «The Room Where it Happened: A White House Memoir», som markedsføres som boka «president Donald Trump ikke vil du skal lese», kommer ut tirsdag.

FIKK SPARKEN: Donald Trump valgte John Bolton som nasjonal sikkerhetsrådgiver i mars 2018. Allerede i april året etter skal han ha fått sparken. Bolton hevder imidertid at han selv valgte å gå. Foto: Kevin Lamarque / REUTERS / NTB scanpix
FIKK SPARKEN: Donald Trump valgte John Bolton som nasjonal sikkerhetsrådgiver i mars 2018. Allerede i april året etter skal han ha fått sparken. Bolton hevder imidertid at han selv valgte å gå. Foto: Kevin Lamarque / REUTERS / NTB scanpix Vis mer

Trodde Finland lå i Russland

Under intervjuet med ABC News skal Bolton ha bekreftet en passasje i boka der Trump under et møte skal ha spurt stabssjef John Kelley om Finland er en del av Russland.

- Han sa de tingene, absolutt. Og når man har å gjøre med en person som stiller slike spørsmål, da er det veldig vanskelig å vite hvordan man skal fortsette, forteller Bolton.

Ifølge den tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiveren skal Trump heller ikke være videre interessert i å lære grunnleggende fakta, fordi det undergravet ønsket hans om å framstå som en handlekraftig president som vet hva han holder på med.

- Ikke noe logisk grunnlag

Bolton sier i intervjuet at Trump er svært skadelig for USA, og at han håper noen andre vinner valget i november. Han har imidlertid ingen planer om å stemme på demokratenes kandidat Joe Biden, skriver NTB.

- Jeg håper han vil bli husket som en énperiodespresident som ikke kastet landet inn i en nedadgående spiral vi i ikke kan komme ut av, sier Bolton til ABC News.

Ifølge Bolton er Trump ikke i stand til å skille sine personlige politiske interesser fra landets interesser, og baserer sine avgjørelser i Det hvite hus på om det vil være bra for hans gjenvalg eller ikke.

SIER TRUMP BA OM KINA-HJELP: I den omstridte boka «The Room Where It Happened: A White House Memoir», som kommer ut tirsdag, hevder John Bolton blant annet at Trump ba Kinas president Xi Jinping om hjelp til å bli gjenvalgt. Foto: Brendan Smialowski / AFP / NTB scanpix
SIER TRUMP BA OM KINA-HJELP: I den omstridte boka «The Room Where It Happened: A White House Memoir», som kommer ut tirsdag, hevder John Bolton blant annet at Trump ba Kinas president Xi Jinping om hjelp til å bli gjenvalgt. Foto: Brendan Smialowski / AFP / NTB scanpix Vis mer

- Det er ikke noe logisk grunnlag, ingen strategi, ingen filosofi, og avgjørelser tas på veldig tilfeldig vis, spesielt når det kommer til potensielt livsviktig politikk for nasjonal sikkerhet. Dette er en fare for republikken, sier Bolton.

Mener Trump lar seg manipulere

Bolton mener også at Trump lar seg manipulere av andre statsledere, og påstår blant annet at Trump har bedt Kinas president Xi Jinping om å kjøpe amerikanske landbruksprodukter, fordi dette ville hjelpe ham i landbrukstunge delstater i valget.

– For meg er det en vanvittig uttalelse fra en president til lederen av et fiendtlig land, sier Bolton.

Justisdepartementet gikk til retten for å forsøke å stanse den omstridte Bolton-boka, og argumenterte for at boka inneholder hemmelighetsstemplede opplysninger. Dette ble imidlertid avvist av en føderal dommer.

Etter at dommerens avgjørelse falt var Trump raskt ute på Twitter, og beskyldte Bolton for å ha brutt loven.

- Han må betale en veldig stor pris for dette, som andre har gjort før ham. Dette burde aldri skje igjen!!!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer