Ron DeSantis:

- Trump med hjerne

Florida-guvernør Ron DeSantis seiler opp som den fremste utfordreren til å ta over lederposisjonen i det republikanske partiet etter Donald Trump.

MULIG ARVTAKER: Florida-guvernør Ron DeSantis er svært populær blant de samme velgerne som tidligere president, Donald Trump. Akkurat nå ser han ut til å være den mest åpenbare arvtakeren. Her er de to sammen i Florida høsten 2020. Foto: AP Photo/Evan Vucci
MULIG ARVTAKER: Florida-guvernør Ron DeSantis er svært populær blant de samme velgerne som tidligere president, Donald Trump. Akkurat nå ser han ut til å være den mest åpenbare arvtakeren. Her er de to sammen i Florida høsten 2020. Foto: AP Photo/Evan Vucci Vis mer
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): - DeSantis er smart, kynisk, opportunistisk og fyrer opp kulturkrigen, sier David Birdsell, professor ved Kean University og ekspert på politisk kommunikasjon, til Dagbladet.

Den 43 år gamle guvernøren i Florida har fosset fram på målingene og framstår nå som den mest sannsynlige arvtakeren til Trump.

Selv flørter Trump stadig med ideen om å stille som presidentkandidat igjen i 2024, og innad i det republikanske partiet leder han soleklart på meningsmålingene. Men DeSantis er det åpenbare andrevalget. Andre alternativer, som tidligere visepresident Mike Pence, guvernør Larry Hogan og senatorer som Marco Rubio og Ted Cruz, ligger foreløpig langt etter.

VALGKAMP?: Donald Trump publiserte tirsdag 9. august en kryptisk video på sitt sosiale medium Truth Social. Videoen kan minne om en valgkampanjevideo. Vis mer

- Må vinne

I november stiller også DeSantis til gjenvalg som guvernør mot den moderate demokraten Charlie Crist. Dette valget må han trolig vinne med stor margin for å ha noen sjanse til å holde liv i de åpenbare presidentambisjonene.

- DeSantis er ferdig dersom han taper, selv en hårfin seier kan være for lite. Han må virkelig vinne en knusende seier i november for å framstå som en troverdig sterk kandidat til å føre arven etter Trump videre, sier historieprofessor og demokratisk meningsmålingsekspert, John Zogby, til Dagbladet.

Crist har en mulighet til å gi DeSanti en tøff kamp om guvernørsetet. Crist var selv tidligere republikansk guvernør i Florida fra 2007 til 2011 før han skiftet parti.

- Det vil være et voldsomt nederlag for DeSantis dersom han taper Crist. DeSantis ønsker å framstå som en sterk leder. Skal han opprettholde det imaget, kan han ikke tape, sier Birdsell.

- Med en hjerne

Mange ser nå til DeSantis mens Trump basker i stadig større juridiske problemer og flere etterforskninger mot seg. Trumps selskap etterforskes i New York. I Georgia etterforskes Trump og hans allierte for å ha forsøkt å omgjøre presidentvalget i 2020. For få uker siden ransaket FBI Trumps hjem, Mar-a-Lago, og beslagla graderte dokumenter.

- Mens Trump, med sin late, Barnum-liknende personlighet, viser en grunnleggende mangel på seriøsitet, har DeSantis en intens arbeidsetikk, en formidabel intelligens og en detaljert forståelse av politikk. Han er veltalende og tenker raskt, Han har blitt beskrevet som Trump med en hjerne, skriver journalisten Dexter Filkins i en stor profilartikkel i The New Yorker.

Dagbladet var til stede da de mest konservative delene av det republikanske partiet samlet seg til CPAC-konferansen i Orlando i februar i år. En av hovedtalerne var DeSantis. I løpet av fire år som guvernør har han blitt en helt blant mange hengivne Trump-tilhengere fordi han bygger opp under den samme kulturkrigen med temaer som kampen mot abort og homofiles rettigheter.

DeSantis smilte selvsikkert og kastet ut capser til tilhørerne da han gikk på scenen under konferansen. Deretter forklarte han hvordan Amerika, etter hans mening, var under angrep fra en elite på venstresiden.

- De ønsker å delegitimisere våre grunnleggende institusjoner, hevdet DeSantis.

Deretter gikk han til angrep på såkalt kritisk raseteori, ukontrollert innvandring, Disney og mediene. På ganske kort tid har DeSantis blitt et kjent ansikt nasjonalt i USA. Nå reiser han også til andre delstater og driver valgkamp for andre kandidater.

- Race mot bunnen

Stuart Stevens var rådgiver for Mitt Romney da han var republikansk presidentkandidat i 2012. Han hevder overfor The New Yorker at det republikanske partiet har tatt et kalkulert valg hvor DeSantis ser ut til å passe inn.

Mar-a-Lago, Trumps luksuseiendom i Florida, ble ransaket av FBI-agenter. Video: AP Vis mer

Stevens viser til at da republikanernes mest trofaste velgergruppe, bestående av hvite, religiøse, eldre velgere, krympet, innså de at de hadde to valg. Enten kunne de forsøke å appellere mer til minoriteter, eller de kunne prøve å mobilisere hvite velgere som sjelden stemte, ved å fyre opp under rase-usikkerhet. Stevens viser til hvordan Romney avviste den sistnevnte strategien. Trump omfavnet den, og vant.

- Det republikanske partiet er blitt et hvitt klageparti, sier Stevens.

Han mener DeSantis følger de samme spillereglene som Trump.

- For meg er Ron DeSantis en ganske vanlig politiker, som gjør alt for å bli valgt. Problemet er hva partiet er blitt. Dette er et race til bunnen, sier Stevens.

«Don't say gay»

I Florida har DeSantis blant annet innført en såkalt «don't say gay»-lov, som forbyr at lærere snakker med elever opp til og med tredje klasse om seksuell orientering. Han har også straffet en av delstatens største arbeidsgivere, Disney, for å uttrykke seg kritisk om denne loven.

AH! UH! Under en avslutningstale kommer det mye lyder fra tidligere president Donald Trump. Video: Reuters Vis mer

DeSantis valgte også en svært omstridt strategi under coronapandemien. Bortsett fra en nedstengning helt i begynnelsen av pandemien, holdt han stort sett delstaten åpen og stanset blant annet lokale munnbindpåbud.

DeSantis har også sagt seg enig i beslutningen i amerikansk høyesterett om å fjerne retten til selvbestemt abort.

Dette er standpunkter som får MAGA-velgerne til å støtte opp om ham. Samtidig er en han en rød klut for demokratiske velgere og mange av de mer moderate, uavhengige velgerne i Florida.

Tidlig formtopp

Selv om DeSantis både har gode sjanser både for å bli gjenvalgt i november, og som arvtaker for Trump, kan veien dit bli tøff.

- Jeg lurer på om han har nådd formtoppen for tidlig. Han kan være litt som tidligere New Jersey-guvernør Chris Christie i 2016. Den gangen var Christie tidlig alles favoritt som republikansk presidentkandidat, men han endte med å trekke seg raskt, sier Zogby.

- Dersom Trump prøver å stille på nytt som presidentkandidat, kan det være politisk selvmord for DeSantis å utfordre ham direkte. Men dersom Trump havner i fengsel, dør, blir rammet av sykdom eller på annet vis ikke er en aktuell kandidat i 2024, er DeSantis den åpenbare arvtakeren, sier Birdsell.

Han tror dessuten DeSantis kan bli langt mer effektiv og farlig som president enn Trump.

- Trump var ikke i stand til å få gjennomført så mye som han ville. DeSantis kan mye mer om hvordan han kan manipulere og bruke myndighetsapparatet til å få gjennomført politikk, forklarer professoren.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer