Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trumps USA

Trump med løfter: Dette skal han gjøre på dag én som president

Lover omfattende endringer. 

DETTE LOVER TRUMP: I en video til sine Twitter-følgere legger nå vordende president Donald Trump klart fram hvilke planer han har for USA i de første 100 dagene med ham som president. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I en video til sine Twitter-følgere legger nå vordende president Donald Trump klart fram hvilke planer han har for USA i de første 100 dagene med ham som president.

- Alt jeg gjør er fundert rundt ett kjerneprinsipp: Å sette Amerika først. Enten det handler om å produsere stål, bygge biler eller kurere sykdommer, sier Trump i videoen.

Fordi Trump er så ivrig etter å komme igang med å gjøre USA storslått igjen, som han lovet så mange ganger under valgkampen, har hatt bedt sin overgangsgruppe gjøre klar en rekke lovendring og politikkområder som han kan banke gjennom på dag en, melder CNN.

I den nesten tre minutter lange Twitter-videoen er Trump tydelig på en rekke av tiltakene han akter å sette i sving så snart han flytter inn i Det hvite hus i januar neste år.

Dette lover Trump å gjøre allerede på dag én som president:

  • Handel. Trekke USA fra handelsavtalen TTP. Trump har tidligere kalt stillehavssamarbeidet TPP for en «fryktelig avtale» som vil «voldta» USA ved å flytte arbeidsplasser til land med billigere arbeidskraft, ifølge NTB. Selv om Barack Obama har lovet at USA ikke kommer til å trekke seg fra avtalen, går nå Trump ut og sier det motsatte. Trump sier han

  • Kraft. Trump sier nå han vil kansellere det han omtaler som «arbeidsdrepende» restriksjoner på produkjon av amerikansk energi. Den nyvalgte presidenten presiserte at skifergass, som er hyppig kritisert av miljøbevegelsen, var blant områdene han ville satse på.

  • Regulering. For å redusere antall reguleringer som innføres av amerikanske politikere kunngjorde Trump i dag at han vil innføre en regel som lyder som følger: For hver nye regulering som innføres på statlig nivå i USA, må minst to gamle reguleringer fjernes.

  • Sikkerhet. Trump understreket også at han vil be det amerikanske forsvarsdepartementet om å utvikle en strategi som beskytter amerikansk eiendom og infrastruktur mot dataangrep og «alle andre angrep».

  • Innvandring. Han lover også å de arbeidsdepartementet etterforske enhver form for visumsvindel som «undergrave den amerikanske arbeider».

  • Etikk. Trump sier han vil innføre forbud som sier at folk knyttet tett opp mot regjeringen ikke kan bli lobbyister tidligere enn fem år siden de sist jobbet i politikken. Dette for å «gjøre rent i sumpen», som han selv sa.

- Dette er bare noen av de få stegene vi kommer til å ta for å reformere Washington og gjenoppbygge den amerikanske middelklassen, lover Trump i videoen.

Lover mer

Trump lovet også flere lekkasjer fra sine politikksatsinger i dagene som kommer.

- Jeg kommer med mer etterhvert som vi jobber for å gjøre USA storslått for alle. Og jeg mener alle, avslutter den blivende presidenten.

I en ny måling blant registrerte velgere sier 46 prosent at de har et meget positivt eller litt positivt syn på den kommende presidenten. Det er en fremgang på ni prosentpoeng fra dagene fram mot valget, da 37 prosent mente det samme, skriver nettmagasinet Politico.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!