Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Donald Trump:

Trump med «motbydelig» Pocahontas-spøk

Seremonien for å hedre urbefolkningen som tjenestegjorde under andre verdenskrig, havnet i skyggen av langvarig konflikt mellom Trump og senator Elizabeth Warren.

POCAHONTAS: En seremoni som skulle hedre urbefolkningen som tjenestegjorde under andre verdenskrig, havnet i skyggen av at president Trump kalte senator Elizabeth Warren for Pocahontas. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Donald Trump lot ikke sjansen gå fra seg da han fikk muligheten til å sende et stikk i retning sin erkefiende - selv om det kunne tolkes fornærmende overfor urbefolkningen.

Det var under en seremoni i Det hvite hus, hvor Navajo-indianere skulle hedres for deres innsats under andre verdenskrig, at presidenten bestemte seg for å slå an denne spøken:

- Dere kom hit lenge før noen av oss. Selv om vi har en representant i kongressen, som det sies at skal ha kommet hit for lenge siden: Hun kalles Pocahontas.

Det kunne ha blitt en hyggelig seremoni for presidenten, men det meste havnet dessverre i skyggen av vitsen som har en mindre hyggelig forhistorie.

Motstikket

Stikket var nemlig rettet mot senator Elizabeth Warren. Den 68 år gamle demokraten har tatt store steg det siste året, og regnes som én av favorittene til å stille mot Trump i presidentvalget i 2020.

Warren har tidligere vist at hun ikke lar seg pille på nesa, noe hun også gjorde mandag. I et intervju med Bloomberg slår hun kraftig tilbake mot Trump.

- Dette var et arrangement som var ment for å hedre krigshelter. Hedre folk som ofret alt for Amerika og våre allierte. Og at Donald Trump bare måtte komme med en rasistisk fornærmelse, er virkelig motbydelig, sier hun i intervjuet og legger til:

- Han kommer til å fortsette med dette, og tror at det får meg til å holde munn. Det har ikke fungert før, og vil ikke fungere i framtida.

ERKEFIENDEN: Senator Elizabeth Warren har tatt store steg det siste året, og regnes som én av favorittene til å stille mot Trump i presidentvalget i 2020. Foto: Saul Loeb / AFP / NTB Scanpix
ERKEFIENDEN: Senator Elizabeth Warren har tatt store steg det siste året, og regnes som én av favorittene til å stille mot Trump i presidentvalget i 2020. Foto: Saul Loeb / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Bakgrunnen

Trump har for vane å gi sine politiske motstandere nedsettende kallenavn. Blant dem finner vi både «crooked Hillary» om Hillary Clinton og «crazy Bernie» om Bernie Sanders, og sist men ikke minst: «Pocahontas» om Warren.

Feiden var allerede i gang da Trump forberedte seg til presidentvalget i fjor. Warren var først ute med stikk på Twitter da det ble klart at Trump skulle stille som republikanernes presidentkandidat.

Det fant ikke den nåværende presidenten seg i, og i et intervju med New York Times i mai 2016 svarte han følgende på spørsmål om krangelen med Warren:

- Mener du Pocahontas?

Lang feide

Ifølge Vox skal årsaken til kallenavnet dreie seg om en lengre saga om Warrens etniske bakgrunn. Det skal ha vært under senatorkampanjen hennes i 2012 at hun fortalte om sin oppvekst i Oklahoma sør i sentrale USA.

Da hevdet hun at hun under oppveksten ble fortalt at hun hadde røtter blant de amerikanske Cherokee-indianerne.

- Alle på vår mors side - tanter, onkler og besteforeldre - snakket åpent om deres indianerrøtter, skrev hun i boka «A Fighting Chance».

Seinere har verken Warren eller slektsforskere klart å bevise hennes påståtte indianerrøtter. Dermed oppsto det spekulasjoner om at Warren ble ansatt som jusprofessor ved Harvard på falske premisser, uten at det heller noen gang ble bevist.

Likevel insisterer Trump på å fortsette å kalle henne for Pocahontas. Siden 2014 har han brukt kallenavnet på Twitter hele 12 ganger. Blant de verste angrepene finner vi i en Tweet fra 11. juni 2016.

- Fæle Elizabeth Warren, tidvis referert til som Pocahontas, lot som hun hadde indianerrøtter for å skaffe seg en karriere. Veldig rasistisk!

Støtte fra pressekontakt

I «hvem er rasisten»-diskusjonen har også Det hvite hus' pressekontakt, Sarah Sanders, slengt seg på.

- Jeg tror de fleste vil være fornærmet over at Senator Warren lyver om hennes etniske bakgrunn for å bygge karriere, sier hun ifølge The Guardian.

Videre nekter hun overfor avisa at Trump fornærmet de eldre gjestene som hadde deltatt i andre verdenskrig.

- Presidenten har stor respekt for disse menneskene, som også er grunnen til at han inviterte dem til Det hvite hus, brukte tid på dem og hedret dem, avsluttet hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!