FÅR KRITIKK: Donald Trump insinuerer at en stor konspirasjon, blant annet hans egne føderale politi FBI, kan ha vært med på finansieringen av en sjokkerende etterretningsrapport. Foto: Evan Vucci / Ap / NTB Scanpix
FÅR KRITIKK: Donald Trump insinuerer at en stor konspirasjon, blant annet hans egne føderale politi FBI, kan ha vært med på finansieringen av en sjokkerende etterretningsrapport. Foto: Evan Vucci / Ap / NTB ScanpixVis mer

Trump med ny teori om spionrapport: - Se for deg hvor hardt Putin ler av oss

Donald Trump hevder Russland, Demokratene og FBI kan stå bak sjokkerende spionrapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I januar slo en etterretningsrapport om Trumps forhold til Russland ned som en bombe.

I rapporten hevdes det blant annet at Russland skal ha forsøkt å bestikke Trump, at han har blitt tilbudt gunstige eiendomsavtaler i forbindelse med fotball-VM i Russland i 2018 og at russiske myndigheter skal sitte på video av den påtroppende presidentens omgang med prostituerte.

TRUMP: - Det er skammelig at informasjonen ble sluppet. Jeg så og leste informasjonen, det er alt falske nyheter, sa Donald Trump da han holdt pressekonferanse etter at nyheten om at Russland skal ha kompromitterende personlig informasjon om USAs kommende president Donald Trump ble lekket. Video: CNN Vis mer

Mannen som sto bak rapporten, var den tidligere MI6-agenten Christopher Steele.

Brukes i etterforskningen

52-åringen var med å starte opp det private etterretningsbyrået Orbis Business Intelligence Ltd, etter at han sluttet i britisk etterretningstjeneste i 2009.

Spionrapporten la grobunn for noen av de mest ekstreme anklagene mot Trump, som at han f.eks. betalte prostituerte for å tisse på en seng på et hotellrom i Moskva som tidligere var blitt brukt av Barack Obama.

Men rapporten har også blitt et element i etterforskningen av mulige bånd mellom Trump-kampanjen og Russland. Etterforskningen tar sikte på å komme til bunns i hvorvidt Trumps apparat kjente til, og eventuelt bidro til, Russlands involvering i den amerikanske valgkampen. Det meldte CNN tidligere denne måneden.

Ifølge den amerikanske kanalen møtte spesialanklager Robert Muellers etterforskere den pensjonerte spionen i løpet av sommeren. Informasjonen fra ham kan, ifølge CNN, hjelpe etterforskerne med å avgjøre om kontakt mellom folk tilknyttet Trump-kampanjen og russiske operative var ulovlig.

Trump-konspirasjon

I utgangspunktet var rapporten først betalt av Trumps republikanske motstandere i primærvalgkampen, som undersøkelser av politiske motstander, deretter skal demokrater som forsøkte å slå Trump i presidentvalget ha finansiert undersøkelsene.

De som ble leid inn for å gjøre undersøkelsene i Russland var det private selskapet Fusion GPS, som videre leide inn den pensjonerte spionen Christopher Steele, skriver Vanity Fair.

Det er imidlertid ikke president Donald Trumps oppfatning. I dag kom han med en Twitter-melding som vekker oppsikt.

- Ansatte i selskapet involvert i den diskrediterte og falske rapporten påberoper seg det femte grunnlovstillegget (retten til å ikke forklare seg). Hvem betalte for det, Russland, FBI eller demokratene (eller alle)?, skriver han.

Anklager FBI

Det er riktig at direktører selskapet som ble betalt nekter å forklare seg for kongressen om sin rolle, blant annet for å unngå å inkriminere seg selv, men grunnleggeren av selskapet, Glenn Simpson, skal ha sittet i ti timer med Senatets justiskomité i august.

Likevel vekker det harme blant flere at Trump anklager det føderal politiet FBI for å ha spredd falsk etterretning om ham. Trump har det øverste ansvaret for FBI.

Flere av anklagene i rapporten er aldri bekreftet og vil kanskje heller aldri bli det. Samtidig er det også momenter der som i etterkant har vist seg å stemme.

- Lenge før offentligheten ble kjent med disse hendelsene, fortalte rapporten om flere elementer i Russland-operasjonen, blant annet cyberkampanjen, lekkede dokumenter om Hillary Clinton og møter mellom Paul Manafort (Trumps tidligere kampanjesjef, journ.anm.) og andre personer tilknyttet Trump, skrev CIA-veteran John Sipher i Slate.

- Se for deg hvor har Vladimir Putin ler av oss akkurat nå, sier den Trump-kritiske redaktøren for nettstedet Vox.com etter Trumps siste Twitter-melding.

- Trump tar feil

Også CNN-kommentator Chris Cillizza er kritisk til meldingen.

- Trump tar feil når han sier rapporten er diskreditert og falsk. Det virkelige problemet, hvert fall for meg, er at Trump hevder at rapporten er finansiert av en fremmed makt, opposisjonspartiet og en politimyndighet, skriver han.

Trump har hele tida benektet påstandene som kommer fram i etterretningsrapporten, mens FBI har bekreftet noe av innholdet. Washington Post har tidligere skrevet at Steele har fått betalt av FBI i oktober 2016 betalte Steele for videre arbeid rundt Russland-undersøkelsene. Men da rapporten ble lekket og innholdet kritisert, besluttet FBI å avslutte samarbeidet med eks-spionen.

Christopher Steele var ansatt som MI6-agent i flere tiår, og The Telegraph skriver at han blant annet fungerte som britisk spion i Moskva på 90-tallet. Han skal i tillegg ha jobbet for MI6 i Paris.

De siste årene skal Steele ha overlevert informasjon til FBI ved flere anledninger, og det sies at det var han som informerte etterretningstjenesten om korrupsjon innad i FIFA.