Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump med nye kraftsalver i retning Sverige

«Gi offentligheten en pause», raser presidenten på Twitter og sier falske medier forsøker å dekke over innvandringens egentlige kostnad. 

SVENSKETYN: Donald Trump langer på ny ut mot svensk innvandringspolitikk og sier mediene forsøker å dekke over hvordan innvandring har påvirket det svenske storsamfunnet. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque 
SVENSKETYN: Donald Trump langer på ny ut mot svensk innvandringspolitikk og sier mediene forsøker å dekke over hvordan innvandring har påvirket det svenske storsamfunnet. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Donald Trump fortsetter i dag sine angrep på svensk innvandringspolitikk.

Etter presidenten i helga skapte overskrifter ved å be sine tilhengere «se på hva som skjedde i går kveld i Sverige», kommer Trump med en ny Twitter-tirade rettet mot svenskene mandag ettermiddag.

«Spar velgerne for dette – de FALSKE nyhetsmediene forsøker å si at storstilt innvandring til Sverige fungerer helt fint. IKKE!», tvitrer presidenten i mer eller mindre direkte oversatt form.

Før den nye tvitringen mandag framholdt Sveriges utenriksminister Margot Wallström det hun mener er en økende tendens til å spre feilaktige opplysninger om Sverige.

Utspillet kommer som svar på kritikken presidenten er blitt servert de siste dagene, etter han kom med tvetydige påstander om Sverige og svensk integreringspolitikk i helga.

- Vi må holde landet vår trygt. Se på hva som skjer. Vi må holde landet vårt trygt. Se på hva som skjer i Tyskland, se på hva som skjedde i går kveld i Sverige. Sverige! Hvem hadde trodd det? Sverige! De tok inn store mengder, de har problemer som aldri før, hevdet Trump under et arrangement i Florida på lørdag.

- Hva har han røykt?

SVERIGE?: Trump var på talerstolen i Florida 17. februar. Der sa han blant annet noe om et angrep i Sverige - og reaksjonene har ikke latt vente på seg. Video: CNN Vis mer

Med Kellyanne Conways «Bowling Green-massakre»-flause friskt i minne, var det flere som undret seg over hvilke episoder presidenten faktisk siktet til, ettersom det ikke hadde vært noen spesielle hendelser som kunne være det «som skjedde i går kveld i Sverige».

Svensk sikkerhetspoliti kom også på banen kort tid etter Trumps første utspill og bekreftet at det ikke hadde skjedd noe utenom det vanlige de siste dagene, og Sveriges tidligere utenriksminister Carl Bildt var dem som langet ut mot Trump.

- Sverige? Terrorangrep? Hva har han røykt? skrev han på Twitter.

Senere tvitret presidenten at han hadde økende kriminalitet og sviktende integrering generelt i tankene, med en omstridt Fox News-dokumentar som inspirasjon.

- Min uttalelse om det som skjer i Sverige, var en referanse til et program som ble vist på Fox News om innvandrere og Sverige, skrev presidenten i en Twitter-melding.

Omstridt dokumentar

Dokumentarfilmen «What the US could learn from Sweden's refugee crisis» hevder blant annet at Sverige har opplevd en økning i vold og voldtekt i takt med innvandring, og det var altså dette Trump hadde i tankene da han advarte mot svenske tilstander i USA.

Men ifølge svenska avisa Aftonbladet har gjennomgått filmen og sier den serverer en rekke faktafeil og overdrivelser.

I takt med Trumps angrep på «falske medier» under pressekonferansen forrige uke, fastholder altså presidenten nå at han har sitt på det rene.

Samtidig hevder Trump at disse falske mediehusene i etterkant av helgens Sverige-utspill forsøker å dekke over de reelle konsekvensene av innvandring til Sverige.

Svenske myndigheter har foreløpig ikke kommet på banen, slik de gjorde i helgen, men flere svenske medier har allerede plukket opp saken. «Donald Trump med nye twitterangrep mot Sverige», skriver Expressen, mens Aftonbladet skriver at presidenten langer ut mot «Sverigeløgnene» i media.

Pence: - Vi støtter fri presse

I Norge er begrepet «svenske tilstander» blant annet brukt av Sylvi Listhaug. Innvandrings- og integreringsministeren fra Frp har flere ganger sagt at Norge må lære av Sveriges integreringsfeil.

Trumps visepresident Mike Pence møtte NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg mandag. Da fastholdt Pence at han og Donald Trump støtter sterkt opp om en fri og uavhengig presse.

- Men vi vil fortsette å si fra når media gjør feil, laPence til.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling