Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Handelskrig

Trump med nye toll-trusler

USAs president Donald Trump truer Kina med å innføre ny toll på kinesiske varer til en verdi av rundt 1 600 milliarder kroner.

TOLL: Donald Trump på besøk i Beijing i fjor, sammen med Kinas president Xi Jinping. Nå truer han Kina med ytterligere toll. Foto: NTB scanpix
TOLL: Donald Trump på besøk i Beijing i fjor, sammen med Kinas president Xi Jinping. Nå truer han Kina med ytterligere toll. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kina kaller det «utpressing».

- Om Kina øker sine tollsatser enda en gang, vil vi møte det med å innføre ytterligere toll på varer til en verdi av 200 milliarder dollar, sa Trump mandag.

Kina svarte raskt med samme mynt da USA sist fredag varslet 25 prosent toll på kinesiske varer til en verdi av 50 milliarder dollar. De lovet at de kinesiske mottiltakene vil avspeile de amerikanske tiltakene i verdi og omfang. Dette har satt sinnene i kok i Washington.

– Ytterligere tiltak må settes i verk for å oppfordre Kina til å endre sine urettferdige metoder, få dem til å åpne markedet for amerikanske varer og akseptere et mer balansert forhold til USA, sa Trump videre.

- Utpressing

Kina kaller tolltrusselen for utpressing og sier at landet vil kjempe imot med «omfattende kvantitative og kvalitative tiltak».

– USA satte i gang en handelskrig og brøt markedsreglene. Kinas svar er å beskytte landets og folkets interesser, heter det i en kunngjøring fra det kinesiske handelsdepartementet.

Forhandlinger

De to økonomiske stormaktene har den siste tiden forsøkt forhandlinger for å unngå handelskrig. I løpet av de siste månedene har Trump gjort flere kursendringer og helomvendinger i handelsstriden med Kina, samtidig som han også har innført ny toll på importvarer fra europeiske allierte og Canada.

Kinas utenriksminister Wang Yi understreket i forrige uke at USA har valget mellom to tilnærminger: vinn-vinn eller tap-tap.

Han advarte videre USA mot å vedta "ensidige, ikke-konstruktive tiltak".