INNREISEFORBUD: Søndag skrev Donald Trump under et nytt innreiseforbud. Foto: REX/Shutterstock
INNREISEFORBUD: Søndag skrev Donald Trump under et nytt innreiseforbud. Foto: REX/ShutterstockVis mer

Trump med nytt innreiseforbud. Tre nye land på lista

Nord-Korea, Tsjad og Venezuela lagt til forbudslista.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Søndag gikk Donald Trumps kontroversielle innreiseforbud ut, etter å ha vart i 90 dager, og samme dag kom presidenten med et nytt, og til dels strengere forbud.

«Som president må jeg handle for å beskytte sikkerheten og interessene til USA og folket», står det i proklamasjonen fra presidenten.

Tre nye land

Landene Tsjad, Iran, Libya, Nord-Korea, Somalia, Syria, Venezuela og Jemen vil bli underlagt reiserestriksjoner. Hva restriksjonene innebærer vil variere fra land til land.

Nord-Korea, Tsjad og Venezuela er nye land på lista, sammenliknet med det forrige innreiseforbudet. Sudan er fjernet fra lista.

«Nord-Korea samarbeider ikke med USAs regjering på noen måte og oppfyller ikke krav til informasjonsdeling», lyder den korte begrunnelsen for hvorfor Nord-Korea nå er på lista.

Når det gjelder Tsjad pekes det på at de er en viktig antiterrorpartner for USA, men at de ikke tilfredsstiller USAs krav til å dele terrorrelatert informasjon og at det finnes flere aktive terrorgrupperinger i landet.

I Venezuelas tilfelle pekes det på at myndighetene i landet ikke er samarbeidsvillige, og nekter å dele informasjon med USA.

Men, heter det i proklamasjonen, det finnes alternative kilder på å få informasjon om statsborgerskap og identiteten til innbyggerne i landet, og derfor gjelder restriksjonene for innbyggerne i Venezuela i stor grad bare regjeringsmedlemmer og deres familier.

«Å gjøre Amerika trygt er min viktigste prioritet. Vi vil ikke slippe inn de vi ikke kan bakgrunnssjekke skikkelig», tvitret Trump natt til mandag norsk tid.

Tilbakekaller ikke visum

Ifølge CNN kan personer som har en «bona fide»-relasjon til USA, for eksempel at de er besteforeldre til en amerikansk statsborger, fremdeles søker om visum fram til 18. oktober.

Den datoen trer de nye restriksjonene i kraft.

For innbyggere fra de fleste av landene på listen vil det medføre at innreise til USA ikke er mulig, mens i enkelttilfeller vil reisende kunne komme inn etter å ha blitt detaljert bakgrunnssjekket.

Det nye innreiseforbudet tillater, men garanterer ikke, unntak i enkelttilfeller.

Visum som allerede er utstedt vil ikke bli tilbakekalt. Det nye innreiseforbudet omtales av folk i Trumps administrasjon som mye mer målrettet enn det forrige, ettersom hvert land har sine helt egne restriksjon, selv om det i stor grad gjør det umulig for innbyggerne å dra til USA.

Innreiseforbudet i retten

Kontroversene rundt Trumps innreiseforbud har vedvart siden Trump undertegnet det, som noe av det første han gjorde som president.

Det opprinnelige forbudet nektet personer fra sju hovedsakelig muslimske land innreise til USA, men ble slått ned i retten.

Da kom Trump-administrasjonen med et nytt revidert forbud. Dette forbudet nektet personer fra seks hovedsakelig muslimske land innreise til USA, men også det ble slått ned i retten.

Det var først i juni at Trump-administrasjonens forsøk førte delvis fram. Da tillot USAs høyesterett deler av innreiseforbudet å tre i kraft i 90 dager - i påvente av full behandling.

Det var denne versjonen av innreiseforbudet som gikk ut søndag, og som Trump nå altså har utvidet og forlenget.

Forbudet bygger på et nytt sett grunnregler fra det amerikanske sikkerhetsdepartementet. De inkluderer hvorvidt et land utsteder elektroniske pass med biometrisk informasjon og deler informasjon om reisendes eventuelle forbindelser til terrorvirksomhet og kriminalitet, skriver NTB.

Amerikanske myndigheter ba hvert land i verden om å godta de nye reglene innen 50 dager. De åtte landene som nå er utestengt, er de som ikke ville delta eller ikke klarte å oppfylle kriteriene.

Høyesterett

Kunngjøringen av det nye innreiseforbudet kan også få en dramatisk innvirkning Høyesteretts behandling av Trump-administrasjonens anke, etter at amerikanske domstoler slo fast at innreiseforbudet var i strid med grunnloven, skriver New York Times.

Enkelte deler av saken er ikke aktuelle lenger, mens andre deler, blant annet det som dreier seg om restriksjoner på flyktninger på vei inn i USA, ikke er påvirket av søndagens kunngjøring.

Advokater åpner også for at de vil ta Trumps nye restriksjoner for retten.

- Dette er et åpenbart forsøk på å dekke over den opprinnelige synden med muslimforbudet, spesielt siden Trump i forrige uka sa at han ønsket et «større, tøffere og mer spesifikt forbud», sier Anthony D. Romero, administrerende direktør ved American Civil Liberties Union.