Trump med stikk mot Pence

USAs tidligere president, Donald Trump roser flere framtredende republikanere - men utelater sin tidligere lojale høyre hånd og visepresident, Mike Pence.

TRUMPS HØYRE HÅND: Tidligere president Donald Trump, med tidligere visepresident Mike Pence hakk i hæl, på vei inn i presserommet i Det hvite hus 24. november. Foto: Susan Walsh / AP / NTB
TRUMPS HØYRE HÅND: Tidligere president Donald Trump, med tidligere visepresident Mike Pence hakk i hæl, på vei inn i presserommet i Det hvite hus 24. november. Foto: Susan Walsh / AP / NTB Vis mer
Publisert

Mike Pence var en av Trumps mest lojale medarbeidere gjennom hele hans presidenttid. Etter stormingen av Kongressen 6. januar, meldte imidlertid flere medier at forholdet mellom Pence og Trump skal ha vært noenlunde kjølig.

Trump skal også har vært «rasende» på visepresidenten sin etter at han gikk imot presidenten ved å godkjenne valgresultatet.

- Under hardt press

Nylig gjestet Trump podkasten «The Truth with Lisa Boothe», hvor han blant annet snakket ut om presidentvalget i 2024.

Den tidligere presidenten betegnet også flere republikanere som «veldig gode» presidentkandidater. Men den tidligere visepresidenten hans, Mike Pence, som angivelig vurderer å stille som presidentkandidat om fire år, ble ikke nevnt av Trump.

Like før Trump måtte forlate Det hvite hus i januar, var Pence under hardt press. Trump hevdet nemlig - feilaktig - at Pence kunne blokkere prosessen når Kongressen skulle godkjenne valgresultatet.

I podkasten påsto Trump igjen at Pence kunne ha avvist valgkollegiets resultater fra visse delstater.

- Det er synd at Mike Pence ikke gikk tilbake, fordi du ville hatt et veldig annet resultat hvis Mike Pence hadde gjort det, han kunne ha sagt: «Jeg beklager, men dette ble ikke godkjent av statens lovgivende myndighet, og ifølge grunnloven, må det være det», sa Trump, ifølge The Independent.

I virkeligheten hadde ikke Pence mulighet på egen hånd til å forandre på valgresultater delstatene sender til Kongressen. Han hadde bare en formell rolle med å lede avstemningen i Kongressen.

COMEBACK: USAs tidligere president Donald Trump sier han vurderer å stille som presidentkandidat i 2024. - Det kan være jeg stiller for å slå dem en tredje gang, sier Trump. Foto: NTB / CPAC Vis mer

Roser omstridt senator

Blant republikanerne Trump trakk fram som «veldig gode» kandidater for presidentvalget i 2024, var den omstridte senatoren Josh Hawley. Han var blant dem som sto i bresjen for protesten mot Joe Bidens valgseier.

- Jeg synes Josh Hawley har vist ekte mot ved å gå imot «big tech», sier Trump.

Senatoren har tidligere blitt omtalt som en av Donald Trumps mulige arvtakere i partiet - og han har de siste fire årene forsøkt å posisjonere seg til å bli en som Trump-tilhengere kan omfavne i framtida.

Etter stormingen av Kongressen 6. januar har han imidlertid blitt anklaget for å i stor grad ha skylden for å «inspirere til en av de mest hjerteskjærende dagene i moderne amerikansk historie», på lederplass i avisa Kansas City Star, ei avis i delstaten hans.

Trump la også til i podkasten at han ville avgjøre om han skal stille som kandidat ved neste presidentvalg på et seinere tidspunkt.

Vil holde grepet om partiet

På scenen under den konservative CPAC-konferansen i Florida tidligere i mars, gjorde han det imidlertid klart at han planlegger å holde grepet om det republikanske partiet, og at det er mulig at han stiller som presidentkandidat igjen i 2024.

Flere medier påpeker imidlertid en rekke unøyaktigheter og usannheter i Trumps tale, deriblant CNN og Washington Post.

Den tidligere presidenten gjentok blant annet flere ganger at han egentlig vant valget i november.

- Som dere vet, de har nettopp tapt Det hvite hus, sa Trump.

Han var heller ikke nådig mot Bidens innsats så langt.

- Joe Biden har hatt den mest katastrofale første måneden noen president har hatt i moderne historie, sa Trump.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer