Trump med stikk til landene som stemte «feil» - det gjorde Norge også

Donald Trump vil at bistandspenger skal gå til venner av USA, ikke fiender.

FIENDER: President Donald Trump ba Kongressen om ikke å godkjenne bistand til det han kalte «fiender av Amerika». Under hans «State of the Union»-tale kan det forstås det som Nato-landene, blant annet Norge, som fordømte hans anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad. Video: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I natt holdt Donald Trump sin første «State of the union»-tale, hvor han oppsummerte året som har gått, og snakket om hvor veien vil gå videre.

I talen kom det blant annet fram at han vil modernisere og gjenoppbygge landets atomvåpen, slik at det blir så kraftig at det vil avskrekke all form for aggressive handlinger.

I tillegg hevdet også at USA har «dumdristig» løslatt hundrevis av «farlige» terrorister, bare for å møte dem igjen i strid. Inkludert IS-lederen, Al-Bhagdadi, som ble tatt til fange, og seinere løslatt, sa han.

Advarte

Men det som var mest oppsiktsvekkende med norske øyne, var at han ba Kongressen om å hjelpe venner av Amerika - ikke fiender, samtidig som han omtalte den tidligere FN-avstemningen, hvor Norge og 128 andre FN-land kritiserte USA.

Under FNs hovedforsamling i desember stemte landene for å kritisere USAs avgjørelse om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad.

Før forsamlingen gikk Trump og USAs FN-ambassadør, Nikki Haley, hardt ut og advarte om at de ville notere seg alle som gikk mot USA.

- Bare la dem stemme mot oss, sa Trump den gang, ifølge CNN.

- Vi bryr oss ikke, vi vill bare spare masse penger. Det er ikke slik som det var før, at de kunne stemme mot oss, og likevel betalte vi dem flere hundre millioner dollar uten å vite hva de gjorde med det.

Venner - ikke fiender

Under «State of the union»-talen nevnte han episoden hvor landene stemte for å kritisere USA, så kom han med denne kraftige uttalelsen:

- Amerikanske skattebetalere sendte sjenerøst 20 milliarder dollar til de samme landene i 2016, begynte han.

- Derfor ber jeg Kongressen om å få gjennom en lovgivning som sikrer at amerikanske bistandspenger alltid tjener amerikanske interesser - og bare går til venner av Amerika - ikke fiender, sa Trump.

Møtet med Erna

Før Erna Solberg tidligere i januar besøkte Donald Trump i Det hvite hus, trakk seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier, Svein Melby, fram at det var interessant å følge med på om Trump ville reagere på at vi var blant dem som stemte «feil».

Han mente at tonen Trump tok overfor Solberg er en pekepinn på hvordan USA har tenkt å følge opp FN-avstemningen.

- USA har gitt inntrykk av at de tar det personlig. Nå får de besøk av en alliert som stemte mot dem, så nå får vi se hvor mye det betyr, sa Melby den gang.

Stemmen ble ikke nevnt den gang, så kanskje det er andre fiender Trump siktet til i nattas tale.