Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump med Tyskland-trussel etter Merkels kommentar

- Det er veldig dårlig for USA. Dette vil endres.

TRUSSEL: Donald Trump sier i en siste Twitter-melding at det skal endres, at Tyskland betaler for lite til NATO. Foto: Reuters / NTB Scanpix
TRUSSEL: Donald Trump sier i en siste Twitter-melding at det skal endres, at Tyskland betaler for lite til NATO. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): President Donald Trump hagler mot Tyskland i sin siste Twitter-melding.

Han skriver:

- Vi har et massivt handelsunderskudd med Tyskland. De betaler langt mindre enn de burde til NATO og militæret. Det er veldig dårlig for USA. Dette vil endres.

Dette er andre gang han kritiserer Tyskland, USAs handelspartner og allierte, på få dager. Første gang var da han var i Brussel, i EUs hjerte, forrige uke.

- Elendige

Da sa han:

- Tyskerne er elendige, helt elendige. Se på de millioner av biler de selger til USA. Fryktelig. Vi vil stanse dette.

Meldingen kom kort tid etter at Tysklands statsminister Angela Merkel på en pressekonferanse i Berlin understreket at Europa må hevde seg som en viktig brikke i verdenssammenheng.

- De transatlantiske båndene er viktige for oss, men den nåværende situasjonen gir oss grunnlag for å legge framtiden i våre egne hender, sa hun på en pressekonferanse sammen med Indias statsminister Narendra Modi, som var på besøk i Berlin tirsdag.

Utspillene kommer kun én uke etter at de to lederne møttes under NATO-toppmøtet i Brussel og G7-møtet på Sicilia. Trump er i etterkant kritisert for at han utelot å nevne NATOs artikkel 5, som fastslår at et angrep på et medlemsland i alliansen, er et angrep på hele alliansen. Merkel kommenterte den manglende soliditetserklæringen i München søndag:

- De tidene da vi fullstendig kunne være avhengige av andre er, i en viss grad, over. Jeg har erfart det i løpet av de siste par dagene. Vi europeere må åpenbart ta vår skjebne i våre egne hender, sa Merkel.

Som om han ikke hadde nok med Russland-etterforskning og anklager på hjemmebane, stormet det også rundt ham da han var på tur. Alt fra hans håndtrykk til hva han sa i taler på hans første utenlandsreise, har skapt mye oppmerksomhet.

På kommentatorplass har avisa The Daily Beast skrevet at Trump oppførte seg «som en full turist» på tur.

«PINLIG»: 17. mars møtte Tysklands forbundskansler Angela Merkel Donald Trump for første gang. Denne seansen blir av flere amerikanske medier kalt for «pinlig». Video: CNN Vis mer Vis mer

Nye anklager

Før Donald Trump dro på utenlandsreise var ting på hjemmebane turbulent, med både etterforskning og avsløringer i amerikanske aviser. Men på hjemmebane vil han igjen bli møtt av en flom av nye anklager knyttet til Russlands-etterforskningene.

Nå er hans svigersønn, Jared Kushner, i FBIs søkelys. Kushner skal i fjor ha ytret et ønske om å opprette en sikker og hemmelig kommunikasjonkanal mellom Trumps folk, Moskva og Russlands ambassadør til USA.

Donald Trump svarte på Twitter og hevdet avsløringen til Washington Post var «fake news».

Hele Norges coronakart