Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump med vill selvhyllest: - Fikk seg en ventet smekk over fingrene

Nå tar Demokratene over makta i Representantens hus. - Trump skal likevel være meget fornøyd med at det var Senatet han beholdt, sier norsk ekspert.

I SIGET: Donald Trump har drevet kampanje for en rekke Republikanske kandidater som har gjort det bra i mellomvalget i USA. Det fører til at Republikanernes flertall i Senatet øker, mens de mister majoriteten i Representantenes hus. Foto: Carlos Barria/File Photo/NTB Scanpix
I SIGET: Donald Trump har drevet kampanje for en rekke Republikanske kandidater som har gjort det bra i mellomvalget i USA. Det fører til at Republikanernes flertall i Senatet øker, mens de mister majoriteten i Representantenes hus. Foto: Carlos Barria/File Photo/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Donald Trump var lenge våken natt til onsdag amerikansk tid. Ifølge Det hvite hus skulle han følge mellomvalget sammen med familien fra presidentresidensen.

Resultatet ble som de fleste prognosene viste. Demokratene tar over majoriteten i Representantenes hus for første gang siden 2010, mens Republikanerne øker sin majoritet i Senatet.
(Saken fortsetter under grafikken)

Presidenten selv omtalte det som en gigantsuksess på Twitter grytidlig norsk tid onsdag morgen. Like før 01.30 Washington-tid i natt refererte han også til vill selvhyllest på Twitter.

- Smekk over fingrene

Postdoktor ved Universitetet i Bergen, Hilmar Mjelde, sier at Trump fikk seg en smekk over fingrene.

- Det endte 1-1. Han fikk seg en ventet smekk over fingrene i valget til Representantenes hus. Og Demokratene hadde 26 på valg i Senatet, mange i delstater hvor Trump står knallsterkt. Republikanerne ni stykker. Det skulle bare mangle at Republikanerne ikke klarte å beholde flertallet i Senatet.

TEXAS, USA: Demokrat Beto O'Rourke tapte senatorvalget med knappest mulig margin i mellomvalget i USA. Etter at seieren glapp var han mest opptatt av å komme seg hjem og få litt søvn. Reporter: Nicolai Eriksen. Video: Øistein Monsen / Dagbladet Vis mer

Valget er blitt sett på som en slags folkeavstemnning om Trump, og to tredeler av velgerne har i valgdagsmålinger oppgitt at presidenten avgjorde deres stemme. Nesten fire av ti oppga at deres stemme var for å vise motstand mot Trump.

- Magi tytende ut av øra

Likevel er presidenten tydeligvis fornøyd med resultatet.

I et av sitatene Trump har tvitret heter det:

«Mr Trump har en magi ved seg. Fyren har magi tytende ut av øra. Han er en utrolig stemmesanker. Republikanerne er utrolige heldige som har ham og jeg er stolt at hvor bra han har gjort det. Det er all Trump-magien. Trump er en magisk mann. Utrolig. Han har mediene mot seg, som angriper ham hver dag, og han får disse utrolige seirene» siterer Trump den konservative kommentatoren Ben Stein på.

Like etter fulgte Trump opp en Twitter-melding med et sitat fra Fox-kommentator David Asman.

«Hvordan svarer Demokratene på dette? Tenkt hvordan Republikanerne forbedrer alle sine kandidater som har vunnet i kveld. De forstår hvor viktig han er på grunn av all valgkampen han gjorde for dem. De skylder ham sin politiske karriere», heter det i sitatet.

MELLOMVALG I USA: - De er yngre, brunere og kulere. Slik oppsummerer CNNs kommentator Van Jones det kan mener er begynnelsen på et nytt Demokratisk parti. Video: CNN Vis mer

Trump selv fulgte opp: «Takk., jeg er enig».

- Trumps brannmur

Trump brukte de seine kveldstimene tirsdag på å ringe demokratenes leder Nancy Pelosi og erkjenne nederlag i Representantenes hus. Det er hun som nå vil få oppgaven med å lede Representantenes hus.

EKSPERT: Hilmar Mjelde ved Universitetet i Bergen. Foto: Gerhard Flaaten
EKSPERT: Hilmar Mjelde ved Universitetet i Bergen. Foto: Gerhard Flaaten Vis mer

- Trump skal likevel være meget fornøyd med at det var Senatet han beholdt. Det var viktigst. Det er Senatet som har makt til å godkjenne og eventuelt blokkere, Trumps nominasjoner til toppverv, som dommere, statsråder og andre embetsfolk. Senatet blir Trumps brannmur. De vil sette en stopper for Demokratenes mest radikale lovforslag og fremstøt i Representantenes hus, sier Mjelde til Dagbladet.

- Hva forteller resultatet oss om folkets innstilling til Trump?

- Cirka 55 prosent av landet misliker ham sterkt. Dette ligger fast. En kunne forvente at i en tid der økonomien går som det griner, så burde 60 prosent støtte presidenten. Dette gjenspeiler hvor polarisert USA er, sier Mjelde.

Trump har reist landet rundt og støttet kandidater i en rekke delstater og framhevet seg selv i kontakt med velgerne.

- Det er to typer velgere som støtter Trump. For det første de 35 prosentene som forguder ham. De tilpasser virkelighetsbildet sitt etter hva Trump sier og gjør. Dette er fansen som står last og brast med ham. Den andre gruppen er de som ikke liker Trump, men liker det han gjør politisk, sier Mjelde.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!