KONTROVERSIELL: En rekke medarbeidere av Donald Trump har sagt opp etter presidentens uttalelser om opptøyene i Charlottesville. Foto: Joshua Roberts / Reuters / NTB ScanpixE DAY
KONTROVERSIELL: En rekke medarbeidere av Donald Trump har sagt opp etter presidentens uttalelser om opptøyene i Charlottesville. Foto: Joshua Roberts / Reuters / NTB ScanpixE DAYVis mer

Trump-medarbeider sa opp. Skjulte budskapet «RIKSRETT» i brevet

Energiprofessor går med et smell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Energiprofessor Daniel Kammen er den foreløpig siste av Donald Trumps medarbeidere som velger å forlate jobben på grunn av presidentens kontroversielle framferd. Han er også den foreløpig siste som har lagt ved et skjult budskap i oppsigelsesbrevet, skriver USA Today.

Første bokstav i hvert avsnitt av brevet fra professoren, som siden februar har vært utenriksdepartementets vitenskapelige utsending, danner det engelske ordet «IMPEACH» (no. «still for riksrett»).

Energiprofessoren, som har sin daglige arbeidsplass ved University of California i Berkeley, grunngir sin avskjed med presidentens «angrep på USAs kjerneverdier», med særlig fokus på framtredenen etter opptøyene i Charlottesville.

SPØKEFUGL: Energiprofessor Daniel Kammen. Foto: Privat
SPØKEFUGL: Energiprofessor Daniel Kammen. Foto: Privat Vis mer

«At du mislykkes i å fordømme hvit-makt-tilhengere og nynazister, har konsekvenser innenlands og internasjonalt. (...) Særlig problematisk for meg er hvordan din reaksjon på Charlottesville er i tråd med et større atferdsmønster som legger til rette for sexisme og rasisme, og ser bort fra velferd for alle amerikanere, det globale samfunn og planeten», skriver professoren, som står bak en rekke rapporter fra FNs klimapanel.

Presidenten har fått særlig kritikk for å tilskrive ansvaret for volden «mange sider» framfor å gå spesielt i rette med de høyreekstreme, og for å si at «veldig fine folk» var blant deltakerne. Det førte i forrige uke til at samtlige medlemmer av presidentens komité for kunst og humaniora sa opp - med beskjeden «RESIST» («gjør motstand») gjemt i avskjedsbrevet, på samme måte som i Kammens brev.