Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump mener hans egne e-tjenester kan ha lekket rapporten som sier at Russland har kompromitterende info om ham

- Et trist og patetisk forsøk på å generere klikk, sier Trumps talsperson om omtalen av den angivelige rapporten.

TRUMP: - Det er skammelig at informasjonen ble sluppet. Jeg så og leste informasjonen, det er alt falske nyheter, sa Donald Trump da han holdt pressekonferanse etter at nyheten om at Russland skal ha kompromitterende personlig informasjon om USAs kommende president Donald Trump ble lekket. Video: CNN Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nyheten om at Russland skal ha kompromitterende personlig informasjon om USAs kommende president Donald Trump, slo ned som et lynnedslag i natt.

Flere medier, deriblant CNN, omtalte et to sider langt sammendrag av det som skal være en 35 sider lang rapport om den angivelige ukjente og kompromitterende informasjonen om Trump.

Sammendraget CNN baserte sin sak på i natt, skal ha blitt overlevert til både Trump selv og Barack Obama i forrige uke.

- Trist og patetisk

Klokka 17.00 kalte han inn til pressekonferanse om nyheten og de angivelig lekkede dokumentene.

Da Trump ankom rommet, ble han applaudert opp på scenen, før en av talsperson Sean Spicer tok mikrofonen og kalte omtalen av rapporten for «uansvarlig journalistikk».

- Det er et trist og patetisk forsøk på å generere klikk. Denne politiske heksejakten er skammelig, sa Trump-talspersonen før USAs kommende visepresident, Mike Pence, tok mikrofonen.

FALSKe nyheter: Sean Spice kommenterte nyheten om at Russland skal ha kompromitterende personlig informasjon om USAs kommende president Donald Trump. Spicer stilte seg svært kritisk til medias omfavnelse av rapporten han kalte skammelig. Video: CNN Vis mer Vis mer Vis mer

Også Pence kritiserte pressen, særlig CNN og BuzzFeed, for å publisere og/eller omtale den angivelige rapporten. Trump var imidlertid mer nyansert i sin omtale av mediedekningen.

- Jeg vil takke mange av mediene som er her i dag, fordi de så på den angivelige rapporten og valgte å ikke omtale den, og gikk ut mot nyhetsorganisasjonene som omtalte det, sa Trump fra scenen.

- Noe nazi-Tyskland har gjort

Mens han roset mediene som valgte å ikke publisere informasjonen, spekulerte han imidlertid i om den angivelige rapporten kan ha blitt lekket fra én av etterretningsbyråene i USA.

Et budskap han tidligere i dag også til orde for på Twitter.

«Etterretningsbyråene burde aldri ha tillatt disse falske nyhetene å 'lekke' ut til offentligheten. Et siste forsøk på å ta meg. Bor vi i nazi-Tyskland?»

Å omtale etterretningsbyråene i USA i samme ordelag som Adolf Hitlers Tyskland, fikk han også spørsmål om hvorvidt han sto inne for.

- Det de gjorde var skammelig, sa Trump om etterretningsorganisasjonene, og tvilte tilsynelatende ikke lenger om hvorvidt de hadde lekket rapporten.

- Det var noe nazi-Tyskland kunne ha gjort og gjorde, la Trump til.

Mener Russland hacket USA

Deretter fikk Trump spørsmål om de angivelige hackerangrepene mot det amerikanske valget.

- Jeg tror det var Russland, sa Trump om hvem han tror sto bak hackingen mot blant andre Det demokratiske partiet.

Samtidig kritiserte han Det demokratiske partiet for å ikke ha hatt nok forsvar mot hacking, noe han mener Det republikanske partiet har hatt.

- De forsøkte å hacke Det republikanske partiet, men klarte det ikke, sa Trump.

På spørsmål om han aksepterte premisset i forrige ukes rapport fra USAs etterretningsbyråer som slår fast at hackingen mot valget stammet fra Russland fordi Vladimir Putin ville hjelpe han med å vinne, svarte Trump:

- Hvis Putin liker Donald Trump, anser jeg det som en fordel.

Deretter vedgikk Trump at det er mulig at han ikke kommer til å komme overens med Putin.

- Det er en stor sjanse for at vi ikke kommer overens, men hvis vi ikke gjør det, tror du jeg kommer til å være mykere overfor Russland og Putin enn Hillary Clinton?

Publiserte hele rapporten

Omtrent samtidig som CNN omtalte sammendraget publiserte BuzzFeed det de hevder er den 35 sider lange rapporten i helhet, men påpekte samtidig at informasjonen i dokumentene ikke lar seg verifisere - og kan hende aldri lar seg verifisere. Den kompromitterende informasjonen skal både være av finansiell og personlig art.

I natt svarte Trump på nyheten med en rekke Twitter-meldingen. I kjent stil begynte han tiraden slik, med store bokstaver: «Falske nyheter. En fullstendig politisk heksejakt».

Seinere på dagen skrev Trump at han aldri har hatt finansielle bindinger til Russland i noen som helst form. Det gjentok han på pressekonferansen. Han kommenterte ikke påstandene i rapporten av særs personlig karakter.

Trump kalte mediehuset BuzzFeed for en «en mislykket søppelhaug» under pressekonferansen.

Sier fra seg selskapet

Under pressekonferansen fortalte også en av Trumps juridiske rådgivere at Donald Trump kommer til å si fra seg sine bindinger til hans eiendomsselskap. Det vil med andre ord si at Trump overlater selskapet til uavhengige, og ikke kommer til å ha noe med selskapet å gjøre mens han er president.

Det ble også klart at hans datter, Ivanka Trump, ikke lenger vil ha noe med milliardselskapet å gjøre.

Ivanka Trump har vært en del av selskapet i flere år, og Trump ville egentlig la Ivanka og hans sønn styre selskapet mens han var president. Nå overlater han kontrollen til en av sønnene sine, og plasserer altså sine eiendeler i en såkalt «trust».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling