Forskere uenige med USAs president:

Trump mener innreise­forbudet kan forhindre terror: - Gir brensel til anti-amerikanske holdninger

Skandinaviske forskere mener USAs president Donald Trumps innreiseforbud kan virke mot sin hensikt og bygge opp under forestillingen om en sivilisasjonskrig.

INNREISEFORBUD: 27. januar undertegnet Donald Trump et innreiseforbud for å hindre «radikale, islamistiske terrorister» i å komme til USA. Her med sin visepresident Mike Pence (t.v.) og forsvarsminister James Mattis. Foto: Polaris / NTB Scanpix
INNREISEFORBUD: 27. januar undertegnet Donald Trump et innreiseforbud for å hindre «radikale, islamistiske terrorister» i å komme til USA. Her med sin visepresident Mike Pence (t.v.) og forsvarsminister James Mattis. Foto: Polaris / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Dette forbudet vil skape ytterligere splid og bekrefte forestillinger på både ytre høyre og i jihadistiske miljøer om at det foregår en slags sivilisasjonskrig.

Det sier statsviter og førsteamanuensis Anders Romarheim ved Institutt for Forsvarsstudier om USAs president Donald Trumps innreiseforbud. Forbudet ble gjort til lov med et pennestrøk fra Trump fredag, og nekter personer fra sju muslimske land inngang til USA.

Forbudet har blitt møtt med massiv motstand, både i USA og internasjonalt.

Tiltak ofte ineffektive

Romarheim har en doktorgrad i krig- og konfliktstudier fra prestisjefylte King's College i London og er en av Norges fremste kontraterror-eksperter. Han beskriver prosessen med å fatte ulike kontraterror-tiltak som en «uhyre sensitiv intrikat prosess».

- Jeg vet knapt om noe annet område som er vanskeligere enn kontraterror i det å treffe helt presist med tiltak. En del av tiltakene stater forsøker seg med er i beste fall ineffektive, og i flere tilfeller direkte kontraproduktive, sier forskeren.

President Trump og hans apparat begrunnet forbudet med å si at det ville gjøre USA «tryggere». Forbudet skal nettopp motvirke terrorhandlinger på amerikansk jord, hevder han, men omfatter ikke for eksempel Saudi-Arabia. Det var fra dette landet 15 av 19 terrorister bak 9/11-angrepet kom fra.

Personer fra de sju landene det er snakk om - Iran, Irak, Libya, Syria, Somalia, Sudan og Jemen - blir allerede gjenstand for særs grundige kontroller når de søker om visum til USA.

En bakgrunnssjekk av flyktninger som søker asyl i USA, tar allerede mellom 18 til 24 måneder. Flere føderale byråer er en del av prosessen og asylanten må gjennom flere runder med intervjuer, ifølge The Guardian, som beskriver kontrollene som en av verdens mest omfattende. Deler av kritikken mot forbudet er at det framstår mer som symbolpolitikk enn noe annet.

INNREISEFORBUD: 27. januar undertegnet Donald Trump et innreiseforbud for å hindre «radikale, islamistiske terrorister» i å komme til USA. Her er hele forbudet, kort forklart. Video: CNN Vis mer

En annen del av kritikken går på lovligheten ved forbudet. En rekke interesseorganisasjoner, deriblant den store borgerrettighetsorganisasjonen ACLU, har stevnet amerikanske myndighetene for retten. En føderal dommer i New York stoppet deporteringen av personer fra de sju landene som har gyldig visum.

- Et selvpåført sår

Forbudet har også blitt stemplet som et «muslimforbud» etter at Trump i valgkampen tok til orde for en midlertidig utestengelse av muslimer fra USA. Trump nekter selv for at det er tilfellet, men majoriteten av befolkningen i de aktuelle landene er muslimer. Det har fått titusenvis ut i gatene for å demonstrere.

- Forskning indikerer at denne typen polariserende og diskriminerende politikk i mange tilfeller bare gjør frontene mer steile, sier Romarheim.

DEMONSTRERER: På flyplasser over hele USA har folk demonstrert mot Trumps innreiseforbud fra syv land med muslimske majoriteter. Video: CNN Vis mer

Det var også hovedkritikken mot forbudet fra den republikanske nestoren og senator John McCain.

- Vi frykter at denne presidentforordningen blir til et selvpåført sår i kampen mot terrorisme, sier McCain, Trumps partifelle, om forbudet, ifølge The Guardian.

Han mener at forbudet «på noen områder vil gi IS mer propaganda». Den oppfatningen deler én av Skandinavias fremste terrorekspert, Magnus Ranstorp, forskningsdirektør ved Försvarshögskolan i Sverige.

- Dette forsterker bare inntrykket av at det foregår en sivilisasjonskrig mellom Vesten og den muslimske verden. Det gir bare brensel til anti-amerikanske holdninger, også blant moderate muslimer og øker polariseringen, sier Ranstorp til Dagbladet.

- Behøvdes ikke

Terrorforskeren trekker i tillegg fram USAs allerede strenge kontrollrutiner av asylsøkere og flyktninger. Han mener Trumps forbud, i tillegg til å sende ut uheldige signaler, ikke var nødvendig i utgangspunktet.

BLE STOPPET: Den kurdiske kvinnen skulle gjenforenes med ektemannen som fikk oppholdstillatelse i USA i fjor sommer. Så signerte Trump innreiseforbudet som hindrer henne og innbyggere fra sju forskjellige land å komme inn i USA. Video: CNN / AP DV. Vis mer

- Det fantes ingen grunn til å innføre dette forbudet sikkerhetsmessig. Alle som søker asyl i USA som flyktninger må gjennom fire lag med «screening».

Ranstorp tror snarere tvert i mot at forbudet kan gjøre USA og amerikanske borgere til mål.

- Dette kan gjøre USA og amerikanere ute i verden mer sårbare, og slår derfor tilbake på Trump, sier terrorforskeren.