Forskere uenige med USAs president:

Trump mener innreise­forbudet kan forhindre terror: - Gir brensel til anti-amerikanske holdninger

Skandinaviske forskere mener USAs president Donald Trumps innreiseforbud kan virke mot sin hensikt og bygge opp under forestillingen om en sivilisasjonskrig.

INNREISEFORBUD: 27. januar undertegnet Donald Trump et innreiseforbud for å hindre «radikale, islamistiske terrorister» i å komme til USA. Her med sin visepresident Mike Pence (t.v.) og forsvarsminister James Mattis. Foto: Polaris / NTB Scanpix
INNREISEFORBUD: 27. januar undertegnet Donald Trump et innreiseforbud for å hindre «radikale, islamistiske terrorister» i å komme til USA. Her med sin visepresident Mike Pence (t.v.) og forsvarsminister James Mattis. Foto: Polaris / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): - Dette forbudet vil skape ytterligere splid og bekrefte forestillinger på både ytre høyre og i jihadistiske miljøer om at det foregår en slags sivilisasjonskrig.

Det sier statsviter og førsteamanuensis Anders Romarheim ved Institutt for Forsvarsstudier om USAs president Donald Trumps innreiseforbud. Forbudet ble gjort til lov med et pennestrøk fra Trump fredag, og nekter personer fra sju muslimske land inngang til USA.

Forbudet har blitt møtt med massiv motstand, både i USA og internasjonalt.

Tiltak ofte ineffektive

Romarheim har en doktorgrad i krig- og konfliktstudier fra prestisjefylte King's College i London og er en av Norges fremste kontraterror-eksperter. Han beskriver prosessen med å fatte ulike kontraterror-tiltak som en «uhyre sensitiv intrikat prosess».

- Jeg vet knapt om noe annet område som er vanskeligere enn kontraterror i det å treffe helt presist med tiltak. En del av tiltakene stater forsøker seg med er i beste fall ineffektive, og i flere tilfeller direkte kontraproduktive, sier forskeren.

President Trump og hans apparat begrunnet forbudet med å si at det ville gjøre USA «tryggere». Forbudet skal nettopp motvirke terrorhandlinger på amerikansk jord, hevder han, men omfatter ikke for eksempel Saudi-Arabia. Det var fra dette landet 15 av 19 terrorister bak 9/11-angrepet kom fra.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer