Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump mener scener som dette er Demokratenes feil

På seks uker har 2000 barn blitt skilt fra sine foreldre ved den amerikansk-meksikanske grensa. Det vil Trump bruke som et forhandlingskort.

2000 BARN: På seks uker skal så mange som 2000 barn ha blitt skilt fra sine foreldre ved den amerikansk-meksikanske grensa. Her blir en mor visitert av amerikanske grensevakter, mens hennes to år gamle datter gråter. Begge er fra Hondursa. Foto: AFP Photo / Getty / NTB Scanpix
2000 BARN: På seks uker skal så mange som 2000 barn ha blitt skilt fra sine foreldre ved den amerikansk-meksikanske grensa. Her blir en mor visitert av amerikanske grensevakter, mens hennes to år gamle datter gråter. Begge er fra Hondursa. Foto: AFP Photo / Getty / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En innstramming i USAs innvandringspolitikk har ført til at stadig flere barn blir tatt fra sine foreldre på grensa mellom USA og Mexico.

Blant annet har CNN meldt at så mange som 2000 barn nå har blitt skilt fra foreldrene sine ved grensa mot Mexico i løpet av seks uker. Tallene kommer fra det amerikanske sikkerhetsdepartementet - DHS.

Bildet overfor har på bare et døgn blitt spredt overalt i amerikansk media. Det viser en toåring fra Honduras som gråter mens moren blir visitert.

Moren skal så ha blitt anholdt av amerikanske myndigheter, for å ha krysset den amerikanske grensa ulovlig.

Skylder på demokratene

Donald Trump hevder at han hater at barna blir fjernet fra foreldrene sine, men ønsker likevel å bruke familieseparasjonene til å tvinge Demokratene til forhandlingsbordet. Foto: NTB Scanpix
Donald Trump hevder at han hater at barna blir fjernet fra foreldrene sine, men ønsker likevel å bruke familieseparasjonene til å tvinge Demokratene til forhandlingsbordet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Nå sier Donald Trump at separasjonen av familiene, som er iverksatt av hans egen administrasjon, er ment som et forhandlingskort for å få demokratene til å gå med på hans krav.

Disse kravene handler om finansiering av en grensemur som skal hindre ulovlig innvandring til USA, ifølge The Washington Post.

Helt siden Trump gikk til valg for å bli USAs president har han drømt om en grensemur mellom moderlandet og Mexico.

Selv om det er Trump-administrasjonen som står bak innstrammingen, gir presidenten Demokratene skylda for å bryte opp familiene ved Mexico-grensa.

På Twitter melder han at demokratene kan sette en stopper for familieseparasjonene ved å samarbeide med republikanerne i kongressen.

«Demokratene kan fikse familieseparasjonene de har tvunget fram ved grensa ved å samarbeide med republikanerne om en ny lovgivning, til en forandring!», skriver Trump på Twitter.

Trump har også tvitret at Demokratene har tvunget fram det som nå skjer med sin «forferdelige og ondskapsfulle lovgivende dagsorden».

«Nulltoleranse»-politikk

Det var i mai at justisminister Jeff Sessions innførte det som er blitt omtalt som en «nulltoleranse»-politikk.

I praksis betyr dette at alle som blir tatt for å ta seg inn i USA ulovlig, vil bli stilt for retten.

Når foreldrene fengsles har det ført til at barna blir skilt fra sine foreldre.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters ble nesten 1800 innvandrerfamilier brutt opp på grensa mellom USA og Mexico fra oktober 2016 til februar i år.

Etter innstrammingen har dette tallet steget betraktelig. I løpet av de to første ukene etter at justisminister Jeff Sessions strammet inn på grensepolitikken, fra 6. - 19. mai, har 658 barn blitt skilt fra 638 foreldre.

Fordømmes av FN

Barna som blir skilt fra sine foreldre blir tatt hånd om av myndighetene eller fosterforeldre.

FN har gått ut og kritisert Trump-administrasjonens knallharde grensekontroll. FNs høykommissær for menneskerettigheter, Ravina Shamdasani, har uttalt at fengsling og familieatskillelse er i strid med menneskerettighetsprinsipper.

Også religiøse kretser i USA har fordømt Trump-administrasjonens handlinger.

Onsdag denne uka fikk journalister besøke innsida til et tidligere Walmart-kjøpesenter i Brownsville i Texas. Kjøpesenteret er USAs største hjem for innvandrerbarn. Her bor 1400 gutter i alderen 10-17 år, skriver Huffington Post.

Barna tilbringer 22 timer i døgnet innendørs og sover i overfylte soverom ifølge The Washington Post.

Vil tvinge demokratene

Ifølge Washington Posts kilder i Det hvite hus kalkulerer Trump med at han vil få det som han vil ved å tvinge fram en politikk han selv hevder å hate.

- Jeg hater at barna blir tatt vekk, sa han fredag morgen, men uttalte også i programmet «Fox and Friends» på Fox News at han ikke ville fire på egen politikk, med mindre demokratene velger å si seg enige med ham.

Tidligere sekretær for det amerikanske sikkerhetsdepartementet under Obama, Jeh Johnson har i forbindelse med saken uttalt til CNN at «Det er ingen lov som krever at Trump-administrasjonen skal skille barna fra sine foreldre. Fantes det en slik lov, ville jeg ha visst om det».

HØY TEMPERATUR: Det kokte over for flere av journalistene i salen da Trumps kommunikasjonssjef Sarah Sanders møtte pressen etter at justisministeren hadde vist til bibelen på spørsmål om å adskille barn fra foreldre på grensen mot Mexico. Video: CNN Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media