STANSER TUR: Donald Trump skriver på Twitter at han har bedt USAs utenriksminister Mike Pompeo om å ikke reise til Nord-Korea. Foto: Reuters / NTB Scanpix
STANSER TUR: Donald Trump skriver på Twitter at han har bedt USAs utenriksminister Mike Pompeo om å ikke reise til Nord-Korea. Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer

Trump misfornøyd med Nord-Korea-samtalene

Avlyser planlagt minister-reise til Nord-Korea.

USAs president Donald Trump har avlyst Nord-Korea-reisen utenriksminister Mike Pompeo skulle gjennomføre neste uke.

Det melder Trump selv på Twitter fredag kveld.

Årsaken bak avlysningen er at presidenten er misfornøyd med framgangen i samtalene med Nord-Korea om å nedruste landets atomarsenal.

Handelskrig

Pompeo skulle for fjerde gang reise til det lukkede regimet for å følge opp den løse avtalen som ble inngått mellom Donald Trump og Kim Jong-un i juni.

Reisen blir nå utsatt.

«Jeg føler at vi ikke gjør tilstrekkelig framgang hva angår atomnedrustningen på den koreanske halvøy», oppgir Trump som årsak.

Trump hevder også at Kina har trappet ned sin innsats i prosessen, som følge av handelskrigen mellom de to landene.

DET HVITE HUS-INVITASJON: Donald Trump skryter av Kim Jong-un etter møtet og vil invitere den nord-koreanske lederen til Den hvite hus. CNNs Christiane Amanpour sier Trump kan være en bølle og en pusekatt. Her har Trump gått inn for å få Kim til å føle seg vel. Og kommer invitasjonen til Det hvite hus, er det toppen av kransekaken, sier Amanpour. V... Vis mer

Ubestemt tid

Når de neste samtalene mellom USA og Nord-Korea vil holdes, er uvisst. Trump skriver imidlertid at utenriksminister Pompeo «ser fram til å reise til Nord-Korea i nær framtid».

Men det vil først skje etter at handelskrigen mellom USA og Kina opphører, heter det videre i meldingene.

Meldingene er ikke bare kritisk. Trump sender «varme hilsener» til Kim, heter det i meldingen.

Der skriver presidenten at han «ser fram til å møte ham snart».

PROMOTERTE SAMARBEIDET: Før Donald Trump steg opp på scenen under pressekonferansen tirsdag morgen, viste han en promoteringsvideo til pressen. Videoen hadde han gitt til Kim Jong-un under forhandlingene, og er laget av det amerikanske filmselskapet Destiny Pictures. Video: AP Vis mer

Fikk kritikk

Etter at Donald Trump møtte Kim Jong-un 12. juni i Singapore i år, kom de to statslederne ut og signerte en felles erklæring foran verdenspressen.

Forskere Dagbladet snakket med, og analytikere verden over, trakk fram Kim Jong-un som den store vinneren etter møtet med Trump.

Viktige årsaker til det var blant annet at erklæringen de to lederne undertegnet blir ansett som generelt vag, og at Kim slapp unna møtet uten å måtte gi noen betydelige nye innrømmelser.

Kim forpliktet seg riktig nok til å jobbe for full atomnedrustning på Korea-halvøya, men partene ble ikke enige om når og hvordan dette skulle skje.

LETTE:: Dagbladet ble nektet inngang til luksushotellet St. Regis i Singapore, men en ansatt fortalte at han var glad for at Kim Jong-un dro. Samtidig fikk Dagbladet komme inn på et annet luksushotell i byen. Hotellet Donald Trump oppholdt seg på. Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer