Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump mot røkla

Donald Trump og de andre republikanske kandidatene møtes i Las Vegas

KONTROVERSIELL: Donald Trump har herjet både på meningsmålingene og i spaltene etter en rekke kontroversielle utspill. I natt norsk tid deltar han årets siste republikanske presidentdebatt. Foto: AP Photo/Richard Shiro
KONTROVERSIELL: Donald Trump har herjet både på meningsmålingene og i spaltene etter en rekke kontroversielle utspill. I natt norsk tid deltar han årets siste republikanske presidentdebatt. Foto: AP Photo/Richard Shiro Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Mye sto på spill for alle kandidatene før årets siste republikanske presidentdebatt sendt på CNN fra Las Vegas. Nasjonal sikkerhet og terrorisme er det store temaet uker etter terroren i Paris og San Bernadino i California.

Manges øyne er rettet mot kjendisriking og presidentkandidat Donald Trump som i forrige uke tok til orde for å nekte alle muslimer adgang til USA. Etterpå har han steget på meningsmålingene og ligger nå soleklart høyest på meningsmålingene, og mange var på forhånd svært spente på hvordan han vil forsvare seg mot andre kandidater som har kritisert utspillet kraftig.

Etter det svært kontroversielle utspillet har Trump steget på meningsmålingene.

Flere outsidere Et spørsmål er hvem av de andre republikanerne som ville gå til angrep mot Trump.

- Jeg er  i Trump International Hotel i Las Vegas og gjør meg klar og venter på kveldens debatt. Jeg ser fram til den og håper jeg blir behandlet rettferdig, skrev Trump på Twitter få timer før.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Mange lurer også på om kandidaten Cruz vil klare seg i kampen mot Trump ettersom de kjemper om mange av de samme stemmene. I en meningsmåling fra Des Moines Register og Bloomberg tok i helgen Cruz en 10 prosentpoengs ledelse i Iowa som holder det viktige første nominasjonsvalget i februar. 

Den tredje outsiderkandidaten og nevrokirurgen Ben Carson har sunket på meningsmålingene etter at terror og sikkerhetspolitikk havnet øverst på dagsorden og hans egen manglende utenrikspolitiske kompetanse ble kritisert. Han hadde derfor presset på seg for å overbevise om at han faktisk er kvalifisert til å bli USAs øverskommanderende.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Før nattens debatt i Las Vegas var også mange spente på om kandidatene, som er knyttet mer til etablissementet i det republikanske partiet, som Marco Rubio, Jeb Bush eller Chris Christie, ville klare å komme mer på offensiven. Chris Christie har den siste tida seilt i medvind i delstaten New Hampshire, som holder et av de viktige første nominasjonsvalgene.

For kandidatene Rand Paul, Carly Fiorina og John Kasich, som alle har små ressurser og nærmest har forsvunnet mens Donald Trump har stjålet overskriftene, begynner det også å haste alvorlig med å komme på offensiven. 

Kanskje siste sjanse Før hoveddebatten var det, som ved tidligere debatter, en runde med de kandidatene som ligger aller dårligst an på meningsmålingene.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Dette kan ha vært den siste sjansen for tidligere New York-guvernør George Pataki, tidligere Pennsylvania-senator Rick Santorum, tidligere Arkansas-guvernør Mike Huckabee og Sør-Carolina-senator Lindsey Graham til å vise seg fram for et svært publikum før primærvalgene starter i februar. 

Mens Santorum og Huckabee ikke ville distansere seg så kraftig fra Trump, gikk Pataki og Graham hardt ut.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

- Donald Trump har gjort den ene tingen du ikke kan gjøre: Å erklære krig mot islam. IS ville danse i gatene bortsett fra at de ikke tillater dansing. Dette er er kupp for dem. Og til alle våre muslimske venner der ute i verden, som kongen av Jordan og presidenten av Egypt, jeg beklager. Han representerer ikke oss. Hvis jeg var president ville vi jobbe sammen. Å erklære krig mot deres religion hjelper bare IS, sa Graham.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media