Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump-kabinettet

Trump-møte sammenlignes med realityprogram: - Veldig snodig, sier ekspert

Ble rost opp i skyene av sine nærmeste ansatte. 

ROSES: Trump innledet kabinettmøtet ved å la medlemmene introdusere seg selv. Det resulterte i en svært uvanlig scene, ifølge ekspertene. Video: CNN / AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går holdt president Donald Trump sitt første fullsatte kabinett-møte. Samtlige av presidentens medarbeidere var samlet i Det hvite hus, og på sedvanlig vis var første del av møte åpent for offentligheten.

Det som i midlertid ikke var like vanlig, ifølge CNN-redaktør Chris Cillizza, var det som skjedde under seansen.

- Tidenes rareste møte

Den offentlige delen av møtet skal stort sett foregå som følgende; presidenten sier noe kort, fotografer tar bilder, en reporter forsøker å stille et spørsmål uten å få svar, og så lukkes dørene. Det skjedde ikke i Det hvite hus i går.

- Donald Trump avholdt tidenes rareste kabinett-møte, skriver CNN.

Se hvorfor i videoen øverst i saken.

Det den amerikanske nyhetskanalen viser til er hvordan Trump ga ordet til alle rundt bordet, og hva kabinett-medlemmene sa.

Samtlige skrøt hemningsløst av presidenten, mens Trump satt og gliste bredt.

- Enormt fokus på ham selv

En av kommentarene som trekkes fram, er en kommentar fra stabssjefen i Det hvite hus, Reince Priebus:

- Vi takker deg for muligheten og velsignelsen for å tjene din agenda, skal Priebus ha sagt.

- Dette føyer seg inn i rekken av ting som er uvanlig med Trumps lederstil, sier USA-ekspert og forsker ved Institutt for forsvarsstudier, Svein Melby, til Dagbladet.

Han har sett deler av møtet, og er enig med Cillizza i at møtet var spesielt. Den amerikanske presidenten har måtte tåle en god del kritikk fra motstandere og media, men Melby tror rosrunden bare har gjort mer skade.

- Det er veldig snodig. Han understreker igjen at han har et enormt fokus på seg selv, og at han er fryktelig viktig. Kritikken mot ham vil ikke bli mindre etter dette, sier Melby.

Sammenlignes med realityprogram

CNN-redaktør Cillizza, som har bred erfaring fra politisk journalistikk, sammenligner gårsdagens møte med Trumps berømte realityserie.

- Det hele minnet meg in en scene fra styrerommet i «The Apprentice», skriver Cillizza.

I realityserien forsøkte flere titals håpefulle å få en jobb hos den da verdenskjente foretningsmannen Donald Trump. Cillizza ser likehetsregn mellom praktikantenes holdninger, og kabinettets.

- Donald Trumps favoritt-samtaleemne er Donald Trump. Den beste måten å snakke om Donald Trump, dersom du vil arbeide for ham, er å rose Donald Trump. Desto mer overdrevet, desto bedre.

- Ingen andre ville gjort det

Det at Trump i det hele tatt godtar at hans nærmeste ansatte roser ham på denne måten i offentligheten, er bemerkelsesverdig, mener Melby.

PARISAVTALEN: Trump annonserte at USA vil droppe Parisavtalen, en av de viktigste klimaavtalene mellom verdens nasjoner. Video: CNN Vis mer

- Jeg tror hverken Obama, Bush, Clinton, gamle Bush eller Reagan ville satt pris på denne formen for offentlig ros til seg selv. Det er noe annet å få ros i andre sammenhenger, for å ha gjort en god jobb innen et politisk felt, men ikke som dette, sier Melby.

Møtet har heller ikke gått ubemerket hen hos Trumps politiske motstandere. Den demokratiske senatoren Chuck Schumer, responderte med en kort video-parodi på Twitter:

- FANTASTISK møte i dag, med det beste personalet i verdenshistorien!!!!!

Her skrytes senatoren opp i skyene av det som tilsynelatende er hans ansatte, før samtlige bryter ut i latter.

Kritiseres for feilinformasjon

En annen ting som har blitt lagt merke til etter møtet er Trumps åpningsinnlegg, som på mange måter satte tonen for resten av sekvensen.

Trump startet med å skryte av sin, og administrasjonens påståtte suksess de siste 143 dagene.

- Aldri har det vært en president, med noen unntak, som har fått gjennom flere lover, som har gjort mer enn meg, sa Trump.

Også her blir Trump arrestert av kritikerne.

- Dette er nok et bevis på hans markante behov for å løfte fram seg selv. Denne påstanden vil nok også faktasjekkere gå løs på og avvise, sier Melby.

Ifølge CNN har Trump riktignok signert en god del presidentordre. Den mest profilerte av dem er innreiseforbudet, som senest i går ble avvist av nok en rett. Med unntak av disse presidentordrene, har ikke Trump fått igjennom et eneste lovforslag i Kongressen så langt i perioden.

Hele Norges coronakart