MENER NBC LYVER: Donald J. Trump avfeier at han foreslo å tidoble USAs atomvåpenkapasitet. Foto: AP Photo/Brynn Anderson/NTB Scanpix
MENER NBC LYVER: Donald J. Trump avfeier at han foreslo å tidoble USAs atomvåpenkapasitet. Foto: AP Photo/Brynn Anderson/NTB ScanpixVis mer

Trump nekter for å ha foreslått gigantisk atomopprustning:
- Ren fantasi

Utenriksminister Rex Tillerson skal ha kalt presidenten en «moron» etter møtet, ifølge NBC News.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USAs president Donald J. Trump har flere ganger snakket varmt om en storslått militær opprustning. Det skal han også ha gjort under et møte i Pentagon den 20. juli, ifølge NBC News.

Kanalen siterer tre ikke navngitte tjenestemenn på at Trump da uttalte at han ville nær tidoble USAs arsenal av atomvåpen. De samme kildene oppgir at flere til stede, deriblant utenriksminister Rex Tillerson, ble overrasket over presidentens forslag.

Rådgiverne skal angivelig også ha forklart Trump at et økt antall atomvåpen ville vært problematisk - blant annet med tanke på internasjonale lover og reguleringer, samt forpliktelser undertegnet av samtlige presidenter siden Richard Nixon.

Dermed ble presidentens påståtte ønske aldri realisert, ifølge NBC News.

STORMEN: Donald Trump kom med noen korte kommentarer under en fotoseanse militærledere og deres ektefelle i Det hvite hus. Hva det betyr, vil tiden vise. Video: CNN Vis mer

Trump avfeier påstandene

Det er en kanal som må tåle krass kritikk fra Det hvite hus. Dette ettersom Trump selv mener opplysningene deres er fabrikkerte.

- NBC News fant opp en historie om at jeg ønsket å tidoble USAs atomvåpenantall. Det er ren fantasi, skriver Trump i en Twitter-melding der han også anklager NBC for å bevisst sverte ham.

Samtidig truer han med å frata NBC TV-lisensen.

- Med tanke på alle de falske nyhetene som NBC og de andre kanalene produserer, når passer det å foreslå at de mister TV-lisensen? Det er dårlig for landet, heter det i en påfølgende Twitter-melding fra Trump.

- Kalte presidenten idiot

NBC skriver på sin side at Rex Tillerson kalte presidenten en «moron» (idiot på norsk. red.anm.) i etterkant av møtet den 20. juli.

Dette angivelig da presidenten selv hadde forlatt rommet.

Tillerson har selv verken avvist eller bekreftet å ha sagt ordet «idiot», men NTB skriver at hans talsperson, Heather Nauert, kommenterte påstanden slik:

- Utenriksministeren brukte ikke den slags ordbruk. Han sa ikke det ordet.

Vil bli i jobben

Uttalelsen fra Nauert kom på en pressekonferanse i forrige uke.

Der bekreftet Tillerson at han ønsket å fortsette i jobben som utenriksminister, til tross for at Trump har kritisert hans forsøk på å få til samtaler med Nord-Korea og Kim Jong-un.

- Jeg fortalte Rex Tillerson, vår fantastiske utenriksminister, at han kaster bort tiden sin ved å forsøke å forhandle med «Little Rocket Man», skrev Trump om disse forsøkene ved månedsskiftet.

- Spar på energien Rex, vi vil gjøre det som må gjøres, la Donald J. Trump til.