Innkalt som vitne:

Trump nekter henne å svare

Trumps tidligere kommunikasjonsdirektør Hope Hicks har fått instrukser om ikke å overlevere dokumenter til Kongressen, ifølge komitéleder.

NEI: Donald Trump har bedt sin tidligere kommunikasjonsdirektør Hope Hicks om å ikke levere fra seg dokumenter til Kongressen, selv etter at Hicks har blitt stevnet. Foto: NTB Scanpix
NEI: Donald Trump har bedt sin tidligere kommunikasjonsdirektør Hope Hicks om å ikke levere fra seg dokumenter til Kongressen, selv etter at Hicks har blitt stevnet. Foto: NTB ScanpixVis mer

USAs president Donald Trump har instruert de tidligere administrasjonstoppene Hope Hicks og Donald McGahn om ikke å gi fra seg stevnede dokumenter til Kongressen.

Det melder Washington Post.

Også McGahns rådgiver, Annie Donaldson, har fått instruksjoner fra Det hvite hus om ikke å samarbeide med den aktuelle komiteen i Kongressen, justiskomiteen i Representantenes hus.

MUELLER: Spesialetterforsker Robert Mueller gav sin første offentlige uttalelse på to år om Russland-granskningen. Video: AP Vis mer

Langer ut

Det får komiteens leder, demokraten Jerry Nadler, til å lange ut mot Trump og Det hvite hus.

- Som en del av Trumps kontinuerlige motarbeiding av Kongressen, har Det hvite hus instruert både Hope Hicks og Annie Donaldson om ikke å overlevere dokumenter i forbindelse med komiteens stevning forrige måned, sier Nadler i uttalelsen.

Komiteen etterforsker hvorvidt Donald Trump har misbrukt makten til presidentembetet, og er bare en av flere etterforskninger i Kongressen som involverer Trump.

Hicks var Trumps og Det hvite hus' tidligere kommunikasjonsrådgiver. McGahn var Det hvite hus' sjefadvokat. Ingen av dem jobber lenger for Trump, men begge har valgt ikke å samarbeide med justiskomiteen, på bakgrunn av Trump-instruksen.

INGEN FAN: Tidligere FBI-sjef James Comey er ingen tilhenger av USAs president Donald Trump. Video: CNN Vis mer

Vil ha vitnemål

- Presidenten har ingen juridisk grunn til å forhindre disse vitnene fra å etterkomme vårt pålegg, sier komitéleder Nadler videre.

Både Hicks og Donaldson er også innkalt som vitner i en kommende høring i Kongressen. Nå håper Nadler at de begge vil vitne.

- Vi vil fortsette å søke rimelige løsninger på disse og andre forespørsler om dokumenter og vil forsøke å legge vekt på disse problemstillingene når vi får vitnemålene til både Hicks og Donaldson, sier Nadler i uttalelsen.

Hvorvidt de vil vitne, er langt fra sikkert.

Nektet å vitne

Tidligere sjefadvokat McGahn ble også innkalt som vitne, men trosset Kongressens stevning og møtte ikke til høring.

Også da valgte McGahn ikke å etterkomme pålegget fra justiskomiteen som følge av Trumps instruks.

Hendelsen har ført til en stadig mer tilspisset konflikt mellom Det hvite hus og Kongressen. Neste uke skal Representantenes hus stemme over et forslag om å kjenne McGahn skyldig i å ha utvist ringeakt overfor de folkevalgte.

Det var det samme de gjorde med justisminister William Barr, da han nektet å stille til høring hos den samme komiteen.