Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Donald Trumps USA:

Trump nikket og smilte mens Japans statsminister talte, men forsto ikke ett kløyva ord

Og USAs president fikk heller ikke simultanoversatt talen.

OVERSETTELSE: Da Japans statsminister Shinzo Abe talte under en pressekonferanse i Det hvite hus, brukte ikke Donald Trump seg av muligheten til å få simultanoversatt talen, men nikket likefullt med. Video: NTB Scanpix/CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Japans statsminister Shinzo Abe er den andre verdenslederen som har anlagt et statsbesøk til USA og Det hvite hus siden Donald Trump ble president.

ROSER TRUMP: Mens flere andre norske politikere er kritiske til president Trumps innreiseforbud, er Frp-politiker Carl I. Hagen av en litt annen oppfatning. Video: Ingrid Cogorno / Dagbladet Vis mer

Og i går, etter at de første møtene mellom Abe og Trump var over, holdt de to verdenslederne på sedvanlig vis en felles pressekonferanse. På like diplomatisk sedvanlig vis hedret begge verdenslederne hverandre og forholdet mellom de to landene.

- Du beærer oss med ditt besøk, sa Trump til Abe innledningsvis.

- Båndet mellom våre to nasjoner og vennskapet mellom våre to folk, går veldig, veldig dypt. Denne regjeringen er innstilt på å bringe disse båndene enda nærmere, la Trump til.

Litt seinere var det Abes tur til å ta ordet.

På bilder og videoer fra seansen ser man journalister og andre tilhørere med hodetelefoner. Gjennom disse hodetelefonene fikk journalistene simultanoversatt talen Abe holdt, som han framførte på sitt morsmål japansk.

INNREISEFORBUD: 27. januar undertegnet Donald Trump et innreiseforbud for å hindre «radikale, islamistiske terrorister» i å komme til USA. Her er hele forbudet, kort forklart. Video: CNN Vis mer

Trump derimot hadde verken hodetelefoner på hodet eller en ørepropp i øret, og fikk følgelig ikke med seg hva Shinzo Abe sa under talen. For ordens skyld: Donald Trump snakker heller ikke japansk.

Likefullt både nikket og smilte Trump anerkjennende til det den japanske statsministeren hadde å si.

- Hadde sett teksten

At USAs president ikke tok i bruk teknikk for å få simultanoversatt Abes tale, bekrefter også Det hvite hus overfor The Guardian.

- Jeg tror ikke det, svarte Trumps assisterende pressesjef Sarah Huckabee på spørsmål om Trump hørte simultanoversettelsen.

Hun la imidlertid raskt til:

- Men han hadde sett teksten og de snakket lenge med hverandre før talen.

MINI-HØYTTALER: U.S. President Donald Trump listens to a translation during a joint news conference with Japanese Prime Minister Shinzo Abe at the White House in Washington, U.S., February 10, 2017.     REUTERS/Joshua Roberts
MINI-HØYTTALER: U.S. President Donald Trump listens to a translation during a joint news conference with Japanese Prime Minister Shinzo Abe at the White House in Washington, U.S., February 10, 2017. REUTERS/Joshua Roberts Vis mer

Da verdenslederne åpnet for spørsmål, måtte imidlertid Trump ty til oversetterens og teknikkens hjelp. Da en rekke japanske journalister stilte spørsmål på japansk til Abe, kunne man se Trump holde opp en mini-høyttaler til sitt venstre øre.

Etter møtene og pressekonferansen i Det hvite hus, dro Abe og Trump videre til Florida og Trumps luksuseiendom Mar-A-Lago.

Selv om Abe var statsleder nummer to som har besøkt president Trump, har de to møtt hverandre før. Etter at Trump vant valget i november i fjor, kom nemlig Abe på besøk til Trump i New York City og Trump Tower.

Har møttes tidligere

Han var den eneste verdenslederen som ikke ville vente til Trump inntok Det ovale kontor. Besøket var ikke fri for kontroverser, for på bilder fra besøket Trump-leiren seinere publiserte, var Donald Trumps datter på flere av dem - i samtale med Abe.

- Hva gjorde egentlig Ivanka Trump på møtet med Japans statsminister?, var spørsmålet medier verden over stilte seg i midten av november.

New York Times kunne i desember bringe på det rene at Ivanka Trump, på samme tidspunkt som møtet med den japanske statsministeren, var i ferd med å inngå en forretningsavtale med det japanske gigantfirmaet Sanei International.

Avisa skriver også at den største aksjonæren i Saneis moderselskap er Development Bank of Japan, som er heleid av ingen ringere enn den japanske regjeringen.

KLEINT: Håndhilse-seansen mellom Donald Trump og Japans statsminister, Shinzo Abe, går verden rundt. Da Trump avsluttet den tilsynelatende «kleine» hilsenenm serverer Abe et blikk som har fått Twitter til å eksplodere av latter. Video: CNN / The White House Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling