Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump nominerer Kavanaugh til høyesterettsdommer

Presidenten offentliggjorde valget sitt i natt.

Nominasjon: I natt nominerte Donald Trump Brett Kavanaugh til ny høyesterettsdommer. Foto: NTB Scanpix
Nominasjon: I natt nominerte Donald Trump Brett Kavanaugh til ny høyesterettsdommer. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I natt fikk Donald Trump æren av å gjøre noe ikke alle presidenter er forunt - og det for andre gang på halvannet år. Forrige gang han nominerte en person som ny høyesterettsdommer, ble valget omtalt som en av hans største seire som president.

Offentliggjorde valget

I natt ble det kjent at presidenten nominerer konservative Brett Kavanaugh som ny høyesterettsdommer. Under talen begynte Trump med å takke nylig pensjonerte Anthony Kennedy for lang og tro tjeneste.

- Det er min ære å nominere Brett Kavanaugh som ny høyesterettsdommer, sier Trump.

Trumps valg av Brett Kavanaugh (53) kan dreie høyesterett i en mer konservativ retning. På grunn av sin unge alder, kan Kavanaugh bli sittende i flere tiår. Det kan blant annet få betydning for kvinners rett til selvbestemt abort.

Mannen som skal erstattes, Anthony Kennedy, satt på den såkalte vippestemmen. Dermed kan Trumps valg få betydning om abortspørsmålet havner i høyesterett igjen. Trump har tidligere lovet at hans høyesterett skal omgjøre abortlovgivningen.

Av amerikanske medier ble Brett Kavanaugh og Thomas Hardiman utnevnt som Trumps favoritter. Sistnevnte skal også ha støtten til Trumps søster, Maryanne Trump Barry, som tidligere har jobbet med ham, ifølge The New York Times.

Tvil om godkjenning

At Kavanaugh blir godkjent av Senatet, er langt fra gitt. Hvis John McCain, som er kreftsyk, ikke kan møte når Senatet skal behandle saken til høsten, mangler Republikanerne flertall med bare 49 av 100 senatorer på Trumps side.

- Ved å velge Brett Kavanaugh til høyesterett har president Donald Trump lagt reproduktive rettigheter og friheter og helseomsorgen til millioner av amerikanere på en juridisk skjærefjøl. Jeg vil motsette meg nominasjonen og håper brorparten av Senatet vil gjøre det samme, sier Chuck Schumer, Demokratenes leder i Senatet.

Fikk skryt

Da Trump nominerte den forrige dommeren Neil Gorsuch (50), omtalte Dagbladets kommentator Marie Simonsen valget av den konservative dommeren som «smart og uvanlig gjennomtenkt» av presidenten.

Grunnen til at Gorsuch ble sett på som et godt valg, var at han var en av de minst kontroversielle av kandidatene, og sannsynligvis også ville godkjennes av Senatet. Noe som skjedde i april 2017.

- Jeg valgte Gorsuch fordi jeg visste at han ville være en tro tjener for vår institusjon, sier Trump på nattas pressekonferanse.

Simonsen mente også at om Hillary Clinton hadde vunnet valget i 2016, ville hun gått for en mer liberal høyesterettsdommer. Det vile gitt de liberale flertall til å forby håndvåpen og tillate flere reguleringer som griper inn i amerikanernes privatliv og frihet.

SKRYT: Brett Kavanaugh og Donald Trump skrøt av hverandre under nattas pressekonferanse. Foto: NTB Scanpix
SKRYT: Brett Kavanaugh og Donald Trump skrøt av hverandre under nattas pressekonferanse. Foto: NTB Scanpix Vis mer
LURING: Komikeren John Melendez skal ha tulleringt Trump, og utgitt seg for å være senatoren Bob Menendez. Dette opptaket viser samtalen mellom de to, ifølge komikeren. Video: CNN / Stuttering John Podcast Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!