VINKER: President Donald Trump gikk torsdag om bord i presidentflyet Air Force One sammen med flere reportere. Turen går til Montana, der han skal delta på et valgkamparrangement. Foto: Carolyn Kaster / AP / NTB scanpix
VINKER: President Donald Trump gikk torsdag om bord i presidentflyet Air Force One sammen med flere reportere. Turen går til Montana, der han skal delta på et valgkamparrangement. Foto: Carolyn Kaster / AP / NTB scanpixVis mer

Trump offentliggjør valg av høyesterettsdommer mandag

USAs president Donald Trump sier han står igjen med fire kandidater til å bli ny dommer i høyesterett. Valget annonserer han mandag kveld.

Den nye høyesterettsdommeren skal velges fordi Anthony Kennedy pensjonerer seg. Tidligere i uken sa Trump at han var særlig interessert i sju kandidater, hvorav to var kvinner.

- Jeg har kuttet det ned til fire personer. Og av de fire tror jeg at jeg har kuttet det ned til tre eller to, sier Trump til reportere om bord på presidentflyet Air Force One. Presidenten sier han vil bestemme seg i løpet av helgen og offentliggjøre valget mandag kveld.

Valget er særlig interessant av hensyn til kvinners rett til selvbestemt abort. Da Trump sto igjen med 25 kandidater, skrev flere medier at alle sammen var abortmotstandere.

Søndag sa senator Susan Collins, en av de få moderate republikanerne i Senatet, at hun ikke vil stemme på noen kandidat som er imot Roe v. Wade, høyesterettskjennelsen fra 1973 som gir kvinner rett til abort.

Om John McCain, som er kreftsyk, ikke kan møte når Senatet skal godkjenne Trumps kandidat til høsten, betyr det at Republikanerne mangler flertall med bare 49 av 100 senatorer på Trumps side.

De føderale dommerne Amy Coney Barrett, Brett Kavanaugh og Raymond Kethledge anses som de heteste kandidatene til jobben.

(NTB)