Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump og Clinton nektet å hilse på hverandre. - Det er to kandidater som virkelig ikke liker hverandre. Det var veldig rart

Var åpenbart ukomfortable.

HILSTE IKKE: Donald Trump og Hillary Clinton droppet den sedvanlige håndhilsingen. Foto: Christian Gooden / St. Louis Post-Dispatch / TNS / ABACAPRESS.COM / NTB scanpix
HILSTE IKKE: Donald Trump og Hillary Clinton droppet den sedvanlige håndhilsingen. Foto: Christian Gooden / St. Louis Post-Dispatch / TNS / ABACAPRESS.COM / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. LOUIS (Dagbladet): Et av de mest anspente øyeblikkene i nattas møte mellom Hillary Clinton og Donald Trump skjedde allerede før debatten var ordentlig i gang. De to gikk ut på scenen samtidig og nærmet seg hverandre, men endte med å ikke håndhilse (i motsetning til Bill Clinton og Melania Trump).

SKUMMEL: Under hele debatten «lusket» Trump bak Clinton, og folk på Twitter synes det er skikkelig ubehagelig. Video: CNN / Twitter Vis mer

- Jeg er ikke helt sikker på hva jeg synes om det, sier Steven Smith, professor i statsvitenskap ved Washington University og ekspert på amerikansk politikk.

Den manglende hilsingen ble av de fleste satt i sammenheng med Trumps skandaleopptak, og hans svar med å trekke oppmerksomhet mot Bill Clintons gamle skandaler.

- Det er åpenbart at de var ukomfortable begge to. Og jeg er sikker på at den andre ville tatt i mot hånda til motparten hvis den ene av dem først hadde tilbudt den. Men det skjedde ikke. Det er to kandidater som virkelig ikke liker hverandre. Det var veldig rart, og det var nok ikke mange som ikke la merke til det, sier Smith.

- Var det noen av dem som tjente på det?

- De tapte nok på det begge to.

TRUMP FORSVANT: Før debatten i St. Louis, arrangerte Donald Trump en pressekonferanse med fire kvinner som mener at de er utsatt for forskjellige overgep av Bill og Hillary Clinton. Etter debatten sendte han dem ut for å møte pressen mens han selv forsvant ut bakveien. Video: Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer

- Er det din konklusjon for hele debatten i dag også?

- Clinton er foran på meningsmålingene nå. Når hun ikke tapte debatten i dag, så er det en seier for henne. For Trump handlet det mer om å unngå en total katastrofe. Det er fortsatt en sjanse for at det vil falle helt fra hverandre for ham. Trump er i en vanskelig situasjon. Men i dag så partiledelsen «den gamle Donald», som de ble kjent med i primærvalget. Det er ikke en kandidat de liker. Men han klarte nok å gjøre det vanskeligere for dem å dumpe ham nå. Han klarte å angripe Clinton på en måte som supporterne hans liker. De utgjør kanskje en tredjedel av de republikanske velgerne, og lederne i partiet vil nok ikke miste dem.

Ser bort fra det verste

Dan Balz, Washington Posts mest toneangivende politiske reporter og en av de mest respekterte reporterne i amerikansk presse, sier på sin side at han aldri har sett en liknende debatt tidligere.

- Fikk Trump noe ut av det debatten?

- Hvis du tar bort de aller verste øyeblikkene, som at han lovet å sende henne i fengsel, og ser på diskusjonene deres om helsepolitikk, skattepolitikk og deler av utenrikspolitikken, var mye av det han sa relativt vanlig republikansk politikk. Det gjør at de som har vurdert å ta avstand fra ham nok må tenke seg om en gang til.

En rekke republikanske profiler har trukket tilbake sin støtte til Trump etter at skandaleopptaket fra 2005 hvor han snakker om hvordan han tar seg til rette overfor kvinner ble kjent i forrige uke.

- For Trump er nok det beste at han ikke vil miste mer støtte fra den såkalte eliten i partiet med det første. Men jeg tror ikke han klarte å nå ut til så mange nye velgere, sier Balz.

- Begeistret

Trump-kommunikasjonsdirektør Jason Miller er ikke enig i den konklusjonen:

Slik kan du følge valgthrilleren på Dagbladet.no Vis mer Vis mer

- Han nådde ut til alle som er frustrerte over politikerne i Washington. De fikk se at han vil kjempe knapphardt for å beskytte folks sikkerhet og bankkontoer, sa Miller til et knippe reportere, inkludert Dagbladet, i spin-området etter debatten.

Han støttet seg blant annet på resultatene fra fokusgruppa til den republikanske meningsmålingseksperten Frank Luntz, som tvitret resultatene fortløpende under debatten.

- Han vant ikke bare debatten, han ga velgerne sine noe å bli begeistret over, sier Miller.

Clinton blir av andre vurdert som en knapp vinner av debatten, og de første målingene fra CNN og YouGov tyder også på det.

Trump og Clinton tok hverandre før øvrig i hånda etter debatten, som ble avsluttet med at de ble tvunget til å si noe fint om hverandre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!