Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

G7-landene med krav til Kina

Trump og co. krever kinesisk demilitarisering i Sør-Kinahavet. Kina er «sterkt misfornøyd»

Reagerer etter G7-toppmøtet i Italia.

SKAPER BØLGER: G7-landene vil ha demilitarisering i Sør-Kinahavet. Det reagerer Kina skarpt på. Foto: REUTERS/Tony Gentile/NTB Scanpix
SKAPER BØLGER: G7-landene vil ha demilitarisering i Sør-Kinahavet. Det reagerer Kina skarpt på. Foto: REUTERS/Tony Gentile/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Beijing motsetter seg uttalelsen fra G7-landene under toppmøtet i Italia i går, hvor G7-lederne uttrykte bekymring over de pågående tvistene i Sør-Kinahavet og Øst-Kinahavet, skriver Sputnik.

Det understreker talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet, Lu Kang, i klare ordelag.

- Kina er sterkt misfornøyd med G7-landenes uttalelse om situasjonen i Øst-Kinahavet og Sør-Kinahavet. G7-allierte bør avstå fra uansvarlige kommentarer, sier Kinas talsmann, ifølge Reuters.

G7 består av USA, Frankrike, Canada, Tyskland, Storbritannia, Italia og Japan.

Krever demilitarisering

Asia-Stillehavsregionen står overfor flere territoriale tvister i Sør-Kinahavet og Øst-Kinahavet som involverer Kina, Japan, Vietnam og Filippinene.

Under G7-toppmøtet uttrykte lederne sin motstand mot «noen ensidige handlinger som kan øke spenningen».

Lørdag tilkjennega G7-lederne at de var opptatt av situasjonen i Sør-Kinahavet og Øst-Kinahavet, og reiste krav om demilitarisering.

USA har kritisert Kinas bygging av øyer og oppbygging av militære anlegg i Sør-Kinahavet, blant annet rundt Mischief-revet ved Spratøy-øyene, i og har uttrykt bekymring for at de kunne brukes til å begrense fri bevegelse og utvide Beijings strategiske rekkevidde.

MILITÆR AKTIVITET: Det som skal være kinesiske fartøy i vannet rundt Mischief-revet i Sør-Kinahavet ble fotografert av et P-8A Poseidon-overvåkningsfly, eid av USA, 21. mai 2015. Foto: NTB Scanpix 
MILITÆR AKTIVITET: Det som skal være kinesiske fartøy i vannet rundt Mischief-revet i Sør-Kinahavet ble fotografert av et P-8A Poseidon-overvåkningsfly, eid av USA, 21. mai 2015. Foto: NTB Scanpix  Vis mer

Tidligere denne uka gjennomførte et amerikansk krigsskip en såkalt fri navigeringsøvelse i nærheten av Mischief Reef i Spratly-skjærgården. Manøveren, den første under Trump-administrasjonen, satte sinnene i kok i Beijing.

Kina har en tvist med Japan over ei gruppe ubebodde øyer i Øst-Kinahavet. Beijings omfattende territorialkrav i Sør-Kinashavet utfordres også av Brunei, Malaysia, Filippinene og Vietnam og Taiwan.

- Sterk protest

- Vi uttrykker sterk protest mot G7-toppmøtet, hvor spørsmålet om Sør-Kinahavet og Øst-Kinahavet ble diskutert under påskudd av internasjonal lov, sier Lu Kang.

Kina understreker at konfliktene må avgjøres gjennom forhandlinger mellom de berørte partene.

Kina anser Spratly-skjærgården i Sør-Kinashavet som sitt territorium, til tross for at voldgiftsdomstolen i Haag i juli 2016 vedtok at Beijing ikke har retten på sin side.

RIGG: Filippinske myndigheter vet ikke hva Kina vil bygge, men det er tydelig aktivitet på South Johnson Reef. Foto: AFP PHOTO / DEPARTMENT OF FOREIGN AFFAIRS (DFA)
RIGG: Filippinske myndigheter vet ikke hva Kina vil bygge, men det er tydelig aktivitet på South Johnson Reef. Foto: AFP PHOTO / DEPARTMENT OF FOREIGN AFFAIRS (DFA) Vis mer

Voldgiftsprosessen ble initiert av Filippinene i januar 2013.

G7-toppmøtet ble avholdt 26. - 27. mai i Taormina på den italienske øya Sicilia

Canada, Frankrike, Tyskland, Italia, Japan, USA og Storbritannia stilte med sine ledere på møtet, hvor også EU-kommisjonens president Jean -Claude Juncker og Europarådets president Donald Tusk deltok.

- Kina har forpliktet seg til å løse tvister med alle nasjoner som er involvert gjennom forhandlinger, samtidig som fred og stabilitet opprettholdes i Øst-Kinahavet og Sør-Kinahavet, sier den kinesiske talsmannen og legger til:

- Kina håper G7 og andre nasjoner vil avstå fra å ta stilling, fullt ut respektere innsatsen land i regionen gjør for å håndtere konfliktene og slutte å komme med uansvarlige kommentarer, sier Lu.

Hele Norges coronakart