BER APPLE OM HJELP: De republikanske presidentkandidatene Donald Trump og Marco Rubio er blant dem som mener Apple bør hjelpe FBI med å hacke telefonen til drapsmannen Syed Rizwan Farook. Foto: John Bazemore / AP / NTB scanpix
BER APPLE OM HJELP: De republikanske presidentkandidatene Donald Trump og Marco Rubio er blant dem som mener Apple bør hjelpe FBI med å hacke telefonen til drapsmannen Syed Rizwan Farook. Foto: John Bazemore / AP / NTB scanpixVis mer

Trump og Rubio refser Apple for å nekte FBI hjelp

- Hvem tror de at de er? Vi må åpne den, sier Donald Trump.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Donald Trump og Marco Rubio er blant flere politikere som kritiserer Apple for ikke å godta det rettslige pålegget om å hjelpe FBI med å bryte seg inn på en telefon.

Tirsdag avgjorde en domstol i Los Angeles at Apple må hjelpe USAs føderale politi med å hacke iPhonen til Syed Rizwan Farook, som sto bak terrorangrepet i San Bernardino i desember.

Dette nekter selskapet av hensyn til sikkerhet, men flere politikere, deriblant de republikanske presidentkandidatene Trump og Rubio, mener tvert imot at det er Apple som setter amerikaneres sikkerhet i fare ved ikke å samarbeide med politiet.

- Hvem tror de at de er? Vi må åpne den. Det er sunn fornuft. Jeg er 100 prosent enig med domstolen, sier Trump i et intervju med Fox News.

Rubio var noe mer forsiktig i kritikken og kaller det et «vanskelig spørsmål», men mener at teknologiindustrien må samarbeide med myndighetene.

- Jeg håper Apple vil godta rettsbeslutningen frivillig, sa han under et valgkamparrangement i Mount Pleasant i South Carolina.

- Beskytter terrorist Flere republikanske senatorer kastet seg også på bølgen av kritikk mot iPhone-utvikleren. Blant dem var lederen av Senatets etterretningskomité, Richard Burr, og Arkansas-senator Tom Cotton.

- Apple har valgt å beskytte en død IS-terrorists privatliv framfor å trygge det amerikanske folk. Dessverre har Tim Cook og Apples holdning vist at de ikke er villige til å inngå et kompromiss, og at en ny lovgiving dermed er den eneste måten å løse dette problemet på, sa Cotton.

- For risikabelt Apple-sjefen Tim Cook sa tirsdag kveld at det må utvikles en ny programvare hvis Apple skal bistå FBI med å hacke Farooks telefon. Dette vil være altfor risikabelt, mener han.

- I gale hender vil slik programvare ha potensial til å kunne låse opp enhver iPhone. Regjeringen kan argumentere med at bruken vil bli begrenset til denne ene saken, men det er umulig å garantere en slik kontroll, sa Cook.

Det amerikanske justisdepartementet fastholder at det bare har bedt Apple om å hacke én telefon.

NEKTER: Apple-sjef Tim Cook nekter å godta rettsavgjørelsen som sier at Apple må hjelpe FBI med å bryte seg inn på en telefon. Foto: Carlo Allegri / Reuters / NTB scanpix
NEKTER: Apple-sjef Tim Cook nekter å godta rettsavgjørelsen som sier at Apple må hjelpe FBI med å bryte seg inn på en telefon. Foto: Carlo Allegri / Reuters / NTB scanpix Vis mer

- Det er uheldig at Apple fortsatt nekter å assistere departementet i å få tilgang til telefonen til en av terroristene som var involvert i et stort terrorangrep på amerikansk jord, uttaler departementet.

Støtte og børsløft Apple har lagt ut et åpent brev på sin nettside, der selskapet forklarer sine kunder hvorfor det er viktig at FBI ikke får bryte seg inn i telefonen.

Selskapet får bred støtte fra forskere, universitetsansatte og kollegaer fra bransjen for å stå imot myndighetene. Blant annet gir Google-toppen Sundar Pichai sin tilslutning til Cooks uttalelser.

- Vi bygger sikre produkter som gjør folks informasjon trygg, og vi gir myndighetene tilgang til data basert på gyldige rettsordrer. Men det er noe helt annet enn å be selskaper om å hacke kundenes utstyr og data, skriver Pichai på Twitter.

Onsdag, dagen etter at teknologigiganten nektet å godta pålegget om å hjelpe FBI, steg Apple-aksjen med 1,5 prosent på børsen i USA.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram