Trump og Xi har avtalt å møtes

Xi mener det er behov for samarbeid.

GRATULASJON: Kinas president Xi Jinping gratulerte nylig Donald Trump med valgseieren. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
GRATULASJON: Kinas president Xi Jinping gratulerte nylig Donald Trump med valgseieren. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs nyvalgte president Donald Trump og Kinas president Xi Jinping har snakket sammen på telefon og avtalt å møtes.

De to avtalte å møtes på et «tidlig tidspunkt» for å drøfte forholdet mellom USA og Kina, melder den statlige kinesiske kringkasteren CCTV.

Gratulerte

I telefonsamtalen, som ble holdt mandag Beijing-tid, gratulerte den kinesiske presidenten Trump med valgseieren. Ifølge CCTV sa Xi videre til Trump at det er «behov for samarbeid» mellom verdens to største økonomier, og at det er «en rekke ting» USA og Kina kan samarbeide om.

- Det er store muligheter, og et stort potensial, i samarbeidet mellom Kina og USA, sa Xi til Trump.

Også Trumps kontor bekrefter at den nyvalgte presidenten og Xi har snakket sammen.

Trump truet under valgkampen med å innføre en straffetoll på inntil 45 prosent på kinesiske varer.

- Bør gå inn i Nord-Korea

USA innførte varer fra Kina for en verdi av 481,9 milliarder dollar i 2015. Motsatt vei kjøpte Kina varer fra USA for 116,2 milliarder dollar.

Og det er her mesteparten av rivaliseringen ligger, i tillegg til at det også er beskyldninger om urettferdig subsidiering av eksportører.

I valgkampen ga Donald Trump også uttrykk for at han mener Kina bør ta seg av Nord-Korea.

- Se på Nord-Korea. Vi gjør ingenting der. Kina burde løse det problemet for oss. Kina burde gå inn i Nord-Korea, sa Trump.

På tross av Trumps ønske å innføre blant annet straffetoll, var Trump i stor grad den foretrukne kandidaten i kinesiske statlige medier under valgkampen, skriver nyhetsbyrået AP.

USA og Kina har også uenigheter knyttet til sikkerhetspolitikken i Øst-Asia.

(NTB/Dagbladet)