Donald Trump og Russland

Trump om de uverifiserte påstandene: - Bor vi i Nazi-Tyskland?

La ut fire Twitter-meldinger på 40 minutter.

NEKTER: Donald Trump nekter å ha noe som helst med Russland å gjøre. Foto: Reuters / Carlos Barria
NEKTER: Donald Trump nekter å ha noe som helst med Russland å gjøre. Foto: Reuters / Carlos BarriaVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det siste døgnet har medier verden over omtalt uverifiserte påstander om Donald Trumps forhold til russiske mydigheter.

Ifølge CNN skal et to siders sammendrag, som var en del av et klassifisert dokument som ble presentert for president Barack Obama og påtroppende president Donald Trump i forrige uke, inneholde påstander om at russiske tjenestemenn hevder å ha kompromitterende personlig og finansiell informasjon om Trump.

Sammendraget var en del av rapporten som omhandlet Russlands påvirkning av det amerikanske valget.

Ingen av påstandene er bekreftet

Det to sider lange sammendraget skal være skrevet av en pensjonert tjenestemann i den britiske etterretningstjenesten, ifølge New York Times.

The Guardian har snakket med en ansatt i amerikanske myndigheter som beskriver den aktuelle kilden som konsekvent troverdig, pirkete nøyaktig og velinformert, i tillegg til at personen skal ha et omfattende kontaktnett i Russland.

Påstandene som framkommer i de nevnte rapportene, skal blant annet omhandle Russlands innhenting av informasjon med et mål om å kunne utpresse Donald Trump.

GETTYSBURGTALEN: Donald Trump la fram sin plan for de første 100 dagene som president 22. oktober. Nå har han vunnet valget. Video: C-span Vis mer

Tilbud om gunstige eiendomsavtaler i Russland i forbindelse med fotball-VM i 2018, videomateriale som skal vise Donald Trumps omgang med russiske prostituerte, forsøk på bestikkelser og at Trump skal ha visst om hackingen, er blant tingene som blir omtalt.

Verken FBI eller direktør for den amerikanske etterretningstjenesten har ønsket å kommentere påstandene som er lagt fram.

- Bor vi i Nazi-Tyskland?

HACKING: Under en pressekonferanse ved Det hvite hus like før nyttår fortalte president Barack Obama at han personlig fortalte president Putin at dersom hackingen ikke stanset ville det bli seriøse konsekvenser. Video: CNN Vis mer Vis mer

Donald Trump har selv ikke gjort noe annet enn å uttale at alle påstander som framkommer er «falske nyheter» - inntil like etter klokka 13.00.

På 40 minutter kom det fire Twitter-meldinger fra den påtroppende presidenten.

«Russland sa nettopp at den uverifiserte rapporten betalt av politiske motstandere er en 'total forfalskning, bare tull.' Veldig urettferdig!»

«Russland har aldri prøvd å unytte meg. Jeg har ingenting med Russland å gjøre - ingen avtaler, ingen lån, ingenting!»

«Jeg vinner et valg lett, en stor 'bevegelse' er verifisert, og forbryterske motstandere prøver å snakke ned seieren vår med falske nyheter. En sørgelig tilstand!»

«Etterretningsmyndigheter skulle aldri ha godtatt at denne falske historien ble 'lekket' til offentligheten. Et siste forsøk på å ta meg. Bor vi i Nazi-Tyskland?», spurte Donald Trump.

Donald Trump varslet i starten av januar at han kommer til å holde en pressekonferanse i løpet av dagen i dag. Den er planlagt å finne sted i Trump Tower i New York klokka 17.00 norsk tid.