Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Avsløring av rasistisk bilde:

Trump om det rasistiske bildet av guvernøren: - Utilgivelig

Partifeller og politiske motstandere av guvernøren står fortsatt fast på at guvernøren må trekke seg etter avsløringen: - Han har mistet myndigheten til å lede.

I HARDT VÆR: Etter offentliggjøringen av det som skal være et rasistisk bilde av guvernør Ralph Northam fra studietiden har demokraten vært i hardt vær. Flere mener fortsatt at Northam bør trekke seg. Foto: Eastern Virginia Medical School
I HARDT VÆR: Etter offentliggjøringen av det som skal være et rasistisk bilde av guvernør Ralph Northam fra studietiden har demokraten vært i hardt vær. Flere mener fortsatt at Northam bør trekke seg. Foto: Eastern Virginia Medical School Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Demokraten Ralph Northam har vært i hardt vær siden det mye omtalte rasistiske årbok-bildet av han dukket opp på fredag.

Bildet stammer fra årboka fra universitetet hvor guvernøren studerte medisin på 1980-tallet, og viser én person sminket som en afroamerikaner, og en annen som er kledd som et medlem av Ku Klux Klan.

Northam bekreftet først at han var en av personene på bildet - men snudde i går «etter å ha sett en stund på det.»

- Jeg skjønner at mange vil finne det vanskelig å tro. Bildet er på samme side som andre bilder jeg sendte inn og på en side som har mitt navn på, sa han på en pressekonferanse lørdag.

Samtidig innrømmet han at han i den aktuelle perioden hadde sminket seg svart i ansiktet for å etterlikne Michael Jackson på en fest, og at det var derfor han trengte tid til å avklare om det var han eller ikke.

- Utilgivelig

Unnskyldningen har likevel ikke falt i god jord hos den amerikanske presidenten Donald Trump. Han skrev følgende om opptreden til Northam på Twitter i natt:

- Den demokratiske guvernøren Ralph Northam fra Virginia sa nettopp «jeg tror ikke jeg er noen av personene på det bildet». Dette er 24 timer etter han unnskyldte seg for å være på bildet og ga den mest forferdelige uttalelsen på «kjempesen» abort. Utilgivelig.

Samtidig hevder Trump at Northam ville blitt slått av republikaneren Ed Gillespie i guvernørvalget i Virginia i 2017, hvis bildet hadde dukket opp før valget.

SJOKK-BILDE: Guvernøren i Virginia Ralph Northam nekter for at det er han som er avbildet. Foto: Steve Helber / AP / NTB scanpix
SJOKK-BILDE: Guvernøren i Virginia Ralph Northam nekter for at det er han som er avbildet. Foto: Steve Helber / AP / NTB scanpix Vis mer

- Må trekke seg

Det er derimot flere som misliker opptreden til guvernøren.

Både partifeller og politiske motstandere har de siste dagene bedt guvernøren om å trekke seg, og meldingene har ikke stoppet selv om guvernøren nå hevder at det ikke er han som er avbildet.

- Han har mistet myndigheten til å lede. Han har mistet myndigheten til å styre. Han må gå av, sa demokraten og medlem av Representantenes hus, Donald McEachin, søndag, ifølge NBC News.

Partikollegaen hans, Karen Bass, kaller samtidig Northam uærlig.

Guvernøren selv sa imidlertid i går at han ikke kommer til å trekke seg.

- Jeg har planer om å fortsette å lede. Om vi kommer til et punkt hvor vi føler at vi ikke lenger klarer å gjøre det som er best for Virginia så vil vi vurdere det på nytt, avsluttet han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!